Michal Koštuřík
13. března 2021 • 04:30

Kometa musí jednat! Klimeš místo Vejmelky? Jsem pro, říká legenda

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čísla hovoří jasně. Vítězným gólmanem Komety je v této sezoně víc Lukáš Klimeš než Karel Vejmelka. Za stavu 0:2 v sérii předkola Generali ČP play off s Vítkovicemi se tudíž nabízí rošáda v brankovišti. Byť byl pro pozici jedničky šlechtěn čtyřiadvacetiletý čahoun, s o dva roky starším parťákem je tým úspěšnější. „Jsem pro změnu,“ přitakává Jaromír Meixner, legenda brněnského klubu.



Hned na začátku ročníku kouč Libor Zábranský veřejně oznámil, že číslem jedna je pro něj Karel Vejmelka. Na tuto roli byl několik let připravován a po odchodu Marka Čiliaka nastal jeho čas. Když dostal v posledním kole základní části proti Pardubicím volno, bylo jasné, že rozjede play off. Jenže teď stojí Kometa na prahu vyřazení a chce to razantní tah. Hodit do kabiny granát, zatřást se zavedenými schématy. Je pravděpodobné, že se v sobotu postaví do branky Lukáš Klimeš.

Hodit dvě těsné ostravské porážky (1:2p, 1:2) na Vejmelku je samozřejmě nesmysl. „Karel chytá dobře,“ říká centr Petr Holík. Platí, že na brankáře se nesahá. Zvlášť ve vyřazovací části jsou hýčkáni, spoluhráči za nimi stojí. Každý si uvědomuje, o jak citlivý post se jedná. Pokud vyloženě nevybouchnou, není důvod do nich rýpat.

Vejmelka dostal od Vítkovic celkem čtyři góly. Vyčítat si může ten v prodloužení prvního duelu, kdy neudržel nahozený puk. Čistou hlavu asi neměl ani po Svačinově vítězné trefě ve druhé partii, při níž se nechal vylákat z branky Mikyskovým manévrem a soupeř pak zakončoval do prázdné klece. „Mančaft vyloženě nepodržel,“ myslí si bývalý obránce Jaromír Meixner, pětinásobný ligový mistr.

Podle něj je na místě zkusit Klimeše. Radši by ale viděl v akci ještě jiného borce. „Když tam vlezl fantom Čiliak, dát mu gól bylo skoro nemožné. Škoda že už nejde povolat on,“ usměje se vitální osmdesátník v narážce na slovenského gólmana, který vyčapal Kometě dva tituly. Tuhle sezonu strávil v Českých Budějovicích a vedl si daleko hůř než Vejmelka s Klimešem. Spasitele je třeba hledat jinde. „Vejmelka není silná jednička. V základní části to určitě neprokázal,“ soudí Meixner.

Gólman brněnské Komety Karel Vejmelka inkasuje branku
Gólman brněnské Komety Karel Vejmelka inkasuje branku

Na druhou stranu, výrazně odskočený brankář v celé extralize není. Doba je jiná, kluby si drží vyrovnané dvojice či trojice. „Dřív si stoupnul do brány Vláďa Nadrchal a Karla Ševčíka tam pustil dvakrát za sezonu. Takové jedničky už dneska nejsou. Gólmani na sobě mají stokilovou výstroj, do toho ten tlak. Zápřah je větší,“ upozorňuje.

Šestadvacetiletý Klimeš přišel do Brna předloni s vizitkou dvojnásobného nejlepšího gólmana Chance ligy. V Přerově byl za hvězdu. Pro Kometu je zatím dvojkou, vesměs spolehlivou. O tom, že začne předkolo na střídačce, pravděpodobně rozhodl až finiš dlouhodobé části. Klimeš si zachytal v posledních dvou zápasech základní části. Na Spartě (0:5) střídal Vejmelku a inkasoval už jen jednou. Doma s Pardubicemi (2:5) chytal od začátku, ale nepřesvědčil. Dal tím trumfy do rukou konkurentovi a ulehčil trenérovi rozhodování. Je nyní znovu na řadě?

Paradoxní je, že v sezoně dosud Klimeš proti Vítkovicím nenastoupil ani na minutu. Osmnáct startů zapsal proti jiným celkům. Ve všech čtyřech duelech základní části byli v akci Vejmelka s Miroslavem Svobodou. V předkole je to kvůli Svobodově nákaze covidem zatím souboj Vejmelka-Dolejš.

Ať bude v brance kdokoliv, Kometa musí přidat zejména v ofenzivě. „Pokud chce porazit Vítkovice třikrát po sobě, což je setsakramentsky těžké, bude muset být výkon ve finální fázi diametrálně odlišný. Na jeden vstřelený gól vyhrajete jednou za deset let,“ říká Meixner s nadsázkou. „S výjimkou první pětky se ostatní na podzim oddali zimnímu spánku a od té doby se neprobudili,“ dodává nespokojeně brněnský patriot.

Naopak hra Vítkovic ho zaujala. U Holaňových svěřenců pozoruje jasný taktický plán. „Je vidět, že mají Kometu přečtenou. Vědí, jak mají bránit její přesilovku. Vytěsnili při ní Muellera až kamsi za plot,“ dodává s lehkým úsměvem.

Brankáři Komety v základní části

Karel Vejmelka (24)    Lukáš Klimeš (26)
35 zápasy 18
91,13 % úspěšnost zákroků 91,71 %
2,79 průměr gólů 2,74
3 čistá konta 1
14/21 výhry/prohry 10/5

Vejmelka v předkole

zápasy 2
zákroky 43
průměr gólů 2,00
úspěšnost zákroků 91,49 %

SESTŘIH: Vítkovice - Kometa Brno 2:1. Dva góly domácích opět zkrotily hosty
Video se připravuje ...

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud