Jaroslav Kalina
15. července 2021 • 10:14

Kladno vsadí na Kanadu! Ze zámoří přichází i kouč. Azyl asi v Chomutově

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpět mezi elitu vykročí po kanadsko-americké stezce. Kladenští hokejisté se budou v nové extraligové sezoně spoléhat na služby hráčů ze zámoří. Boss Středočechů Jaromír Jágr ve čtvrtek oficiálně představil šest posil – pět Kanaďanů a jednoho Američana. Zámořskou kolonii navíc doplní nový asistent trenéra Jeff Paul, první kouč z Kanady v historii klubu! Vedle nových dresů klub odhalil i dočasný azyl pro domácí zápasy během probíhající rekonstrukce stadionu. Vše směřuje k tomu, že Kladno bude hrát v Chomutově, možná po celou sezonu.



S představením nových posil si dali Rytíři načas. Na začátku přestupového období uvítali „jen“ útočníka Matěje Berana a zadáka Marka Baránka, pak dlouho nic. Fanoušci byli netrpěliví, a když už se klub chystal na oficiální odhalení rovnou šesti hráčů, podle dřívějších spekulací a indicií na Facebooku si nové týmové opory, z nichž všechny pochází ze zámoří, vypátrali sami. Nyní je vedení klubu (pouze) potvrdilo na tiskové konferenci v Horním Bezděkově.

Do Kladna přichází kanadský brankář Landon Bow (Texas/AHL), obránci Jake Dotchin (bez angažmá), Kyle Wood (Frankfurt/DEL2), Cody Donaghey (Aalborg/Dánsko) a útočníci Daniel Ciampini (Innsbruck/ICEHL) a Danny Kristo (Augsburg/DEL) jako jediný hráč z USA.

Leckoho by mohlo napadnout, že Rytíři získali nové posily až na poslední chvíli. Podle prohlášení klubu se však na příchodech všech členů zámořské legie pracovalo už od začátku května. „Čekali jsme na vhodný okamžik, který nyní nastal. Vše navíc směřuje k přípravným zápasům, do kterých chceme zámořské hráče zapojit,“ uvedl Jaromír Jágr v tiskové zprávě. Vedení Rytířů vstřícně poděkovalo všem sponzorům. Bez nich by si nemohlo dovolit takové posily.

Početnou kanadsko-americkou výpravu, která v kladenské historii nemá obdoby, bude mít na starost vůbec první kanadský kouč. Trenérský štáb Rytířů v čele s Davidem Čermákem doplňuje Jeff Paul. Někdejší řízný zadák, jenž si zahrál i v NHL za Colorado, získal trenérské zkušenosti v OHL na lavičce London Knights. Poslední dvě sezony působil jako skaut Florida Panthers. Nyní míří do Kladna jako určitá spojka mezi zámořskými borci, trenéry a kabinou.

Jaromír Jágr na tiskové konferenci představil posily pro Kladno
Jaromír Jágr na tiskové konferenci představil posily pro Kladno

Bývalý zadák, který hrál především v AHL, ale například i v Nizozemsku či Itálii, se zkušenosti v Tipsport extralize nemůže dočkat. „Je pochopitelné, že se na tuto příležitost moc těším. Už bych se rád vrhnul do práce s hráči, trenéry, trenérským štábem,“ vzkázal Rytířům historicky první zahraniční trenér na kladenské střídačce.

„Zřejmě jediný důvod Paulova příchodu je Tomáš Plekanec. S Plekym jsme se bavili o tom, že by bylo potřeba přivést do našeho trenérského štábu Kanaďana. Dokážou z hráčů vyždímat maximum. Věřím, že bude Jeff Paul pevnou součástí našeho týmu a posune nás tam, kde jsme dlouho nebyli. Doufám, že nám pomůže i s mládeží. Bude obrovskou zkušeností, když jim Jeff ukáže věci, které praktikoval v Kanadě. Trénoval London Knights, jeden z nejlepších týmů v OHL,“ prozradil Jágr ke zlanaření zahraničního trenéra.

Velkou, ale ne zrovna příjemnou zprávou pro Kladno, je komplikovaná rozsáhlá rekonstrukce zimního stadionu, jež se ještě protáhne. Rytíři tak budou muset dost možná do konce sezony hrát domácí zápasy v azylu.

Nejpravděpodobnější, zatím definitivně nepotvrzenou variantou je aréna v Chomutově. „Je to pro nás komplikace, kterou však nemůžeme ovlivnit a musíme na ní reagovat. Je nutné brát v potaz spoustu aspektů, které musíme při výběru alternativního stadionu zohlednit,“ prozradil Lukáš Jůdl, tiskový mluvčí Středočechů.

Vedení Rytířů už může potvrdit, že první dva přípravné zápasy odehrají v Příbrami (5. srpna proti Jihlavě) a v Berouně (17. srpna s Karlovými Vary). Kladno tak chce vyhovět fanouškům, kteří pravidelně dojíždí podpořit tým na tribuny ČEZ stadionu. Místo konání dalších přátelských utkání bude ještě upřesněno. Generálku před novým ročníkem s Litvínovem (6. září) by Středočeši rádi odehráli v Chomutově.  

Novinkou jsou rovněž dresy, v nichž Jágr a spol. vstoupí do nové extraligové sezony. Trikotům dominuje tmavě modrá a bílá barva, na nichž si Rytíři zakládají v rámci moderní klubové identity. Konečná podoba dresů vznikla uvnitř klubu.

Rytíři Kladno Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud