Ondřej Kuchař
13. listopadu 2021 • 14:40

Novotný: Sparta? Asi jsem nebyl ten pravý. Ve Varech chybí jen ambice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jedním ze symbolů doby hledání vyvoleného pro brankoviště Sparty. Filip Novotný (30) strávil v pražském klubu šest let. Odcházel. Vracel se. Byl tím, kým vedení nakrátko zalepilo díru. A spěchalo hledat dál. „Přivedli gólmana, ale rychle mu přestali věřit. To je špatně. Mám Spartu pořád v srdci, ale v tomhle je výjimečná. Klid tam nemáte nikdy,“ popisuje otevřeně Novotný roky v rudém dresu pro iSport Premium. Teď táhne už pátou sezonu Karlovy Vary.



Je extraligovou stálicí. Roky si drží vysoký výkonnostní standard. Čapal ve Spartě, mihnul se i v KHL. Že by se ale někdy Filipu Novotnému dostalo velké pozornosti? Ne. Kdy naposledy dělal větší rozhovor o sobě, o své kariéře, o těžkých letech v klubu z metropole? „Je to zvláštní, ale asi nikdy. Nikdo se mě na to neptal,“ překvapí odpovědí gólman Energie. A že má o čem mluvit.

FILIP NOVOTNÝ 
Narozen: 6. května 1991 (30 let) v Pelhřimově  
Pozice: brankář Klub: Energie Karlovy Vary
Kariéra: Jihlava (do 2007), Sparta (2007-17), Jihlava (2009, 2011-13), Beroun (2010-11), Litoměřice (2013), Třebíč (2014), Novokuzněck/KHL (2015), Benátky n. Jizerou (2016-17), Karlovy Vary (2017-)
V extralize: 199 zápasů, průměr 2,6 a úspěšnost zákroků 91,5 %
Úspěchy: účast na MS „18“ v roce 2009 a MS „20“ v roce 2011
Zajímavosti: jeho otcem je bývalý extraligový brankář Marek Novotný, v české nejvyšší soutěži odchytal 325 zápasů

V Karlových Varech jste už pátou sezonu. To jste tady tolik spokojený?
„Je pravda, že už je to dlouhá doba. Myslím, že mi to tady svědčí. Rozumím si se spoluhráči i trenéry, všichni lidi v klubu jsou super. Je tady taková pohoda. Nejsou tady ani zdaleka takové tlaky, jako jsem zažíval dřív třeba ve Spartě. Jediné, co mi na Varech vadí, jsou ambice. Chtěl bych hrát o vyšší příčky. Tohle je fakt jediná věc, co mě tady mrzí a štve.“

Když jste do Energie v roce 2017 přicházel, nebral jste klub spíše jako přestupní stanici?
„To bych neřekl. Určitě jsem ale nečekal, že tady budu takhle dlouho. Odcházel jsem ze Sparty, kde jsem neměl úplně dobrou sezonu. Byl jsem tam s Pepísem (brankářem Tomášem Pöpperlem), oběma se nám ročník moc nepovedl. On odešel do Německa, já čekal, co bude se mnou. Pak přijel tehdejší manažer Varů Jarda Kverka s tím, že by měl zájem, abych jim šel pomoct vrátit se rychle zpátky do extraligy. Že pak uvidím, co dál. Podepsal jsem smlouvu na rok s případnou roční opcí. Bral jsem to trochu jako restart kariéry, což se nakonec povedlo.“

Říkáte, že se vám sezona 2016/17 ve Spartě nepovedla. Měl jste průměr 1,9 a úspěšnost zákroků 92,4 procenta. Byl jste lepší než Pöpperle, dařilo se vám i na střídavých startech v první lize.
„To je pravda. Možná to mám trochu zkreslené tím, že na ten rok nevzpomínám nejlíp. Měl jsem pak nabídky z extraligy, ale já nikde v lepším týmu nechtěl dělat dvojku. Chtěl jsem chytat. Všechno jsem odmítal. Raději jsem šel do první ligy, kde byla nejvyšší postupová ambice, a byl jsem jednička.“

O dva roky dřív jste byl jedničkou ve Spartě, odešel jste do KHL. O dvacet měsíců později jste šel do české první ligy.
„Jo, zní to zvláštně, ale já jsem chtěl prostě chytat. Odmítal jsem někde sedět na střídačce.“

Brankář karlovarské Energie Filip Novotný
Brankář karlovarské Energie Filip Novotný

V Energii se postupový cíl povedlo splnit. Celá sezona byla velká jízda, že?
„Bylo to super, skoro pořád jsme vyhrávali. Pro celé Vary byla ta sezona takový restart. Budoucnost po zisku dvou titulů neměly růžovou. Pro fanoušky jistě nebyl sestup příjemný, po pár zápasech ale přišla euforie, lidi začali zase chodit. Nadšení pak vyvrcholilo baráží. Trenér Martin Pešout to tady dal všechno dohromady, vybudoval kvalitní tým na to, abychom byli konkurenceschopní i v extralize.“

Vrátím se k tomu, co jste říkal na začátku. Bylo potom těžké po letech nejvyšších ambicí ve Spartě slevit na cíle jako hlavně nesestoupit a třeba zkusit uhrát čtvrtfinále? Navíc jste musel v podstatě zapomenout na vlastní statistiky.
„To je pravda. Pro mě je na druhou stranu hrozně motivující, že každý večer stojím proti top ligovým hráčům, kteří umí dát góly. Říkám si v hlavě: Pojďte to do mě bušit, já zadarmo nic nedám a ukážu vám. Tohle je moje vnitřní motivace. Když dostanu jeden dva góly, máme šanci vyhrát.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud