9. června 2022 • 04:50

Emotivní přestupy v extralize: lákavý balík ve Spartě i Třinci, ikona zradila

Autor: iSport.cz, paš
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Stačí jeden podpis a vztahy s příznivci bývalého týmu už jsou nenávratně pokřivené. Hokejisté v české extralize střídají kluby dost často, jen výjimky stráví na jedné adrese dlouhé roky. Jenže občas se upeče dohoda, která na sebe upoutá nežádoucí pozornost. Naposledy se o pořádný rozruch postaral Američan Peter Mueller, který se nedohodl na nové smlouvě s Kometou a překvapivě zamířil do Vítkovic. Zatímco fanoušci brněnského celku smutní, v Ostravě jásají… A útočník se zkušenostmi z NHL není zdaleka jediný hokejista s takovým příběhem, humbuk byl i kolem mistrů světa z roku 2010. Jaké další transfery vzbudily na domácích kluzištích emoce?

  • Petr Ton (Sparta Praha – Kometa Brno)

    Přesun na trase Brno – Praha vždy zásadně vzbudí pozornost. Útočník Petr Ton nejprve v play off 2014 sledoval Kometu, jak jeho Spartě v semifinále zničila mistrovský sen, a za pár měsíců už se tehdy čtyřicetiletý veterán stěhoval právě do Brna. Ton předtím strávil ve Spartě dlouhých jedenáct let, jenže vedení klubu o něj pak už nemělo zájem. V Kometě strávil téměř dva roky, v jejím dresu naskočil do sedmdesáti zápasů, v play off jich přidal v sezoně 2014/15 dvanáct. Aktivní kariéru ukončil v Kladně v roce 2017. V současnosti je sportovním ředitelem Sparty.

    Petr Ton je spojený především se SpartouFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Peter Mueller (Kometa Brno - Vítkovice)

    Byl superstar mužstva, dostával na ledě absolutně nejvíc prostoru a fanoušci ho za jeho výkony zbožňovali. Jenže americký snajpr Peter Mueller se po čtyřech letech v Kometě rozhodl pro změnu. V Brně zakončil uplynulou sezonu opět bez titulu, nedohodl se na nové smlouvě a překvapivě zamířil do Vítkovic. V Ostravě stráví nejméně další dva roky. Bývalý hráč Phoenixu, Colorada a Floridy v NHL si v Kometě držel průměr víc než bodu na zápas. Včetně play off za ni odehrál v extralize 193 zápasů a zaznamenal 102 gólů a 120 asistencí. V ročníku 2020/21 vyhrál produktivitu soutěže s 64 body (29+35), v poslední sezoně byl s 55 body čtvrtý a opět jako nejproduktivnější cizinec.

    Liberec - Kometa: Mueller nekompromisně zavěsil, 2:1
    Video se připravuje ...

  • Ondřej Němec (Kometa Brno – Sparta Praha)

    Bylo to kyselé loučení. Šéf Komety Libor Zábranský v lednu 2021 nekompromisně ukončil smlouvu mistrovi světa z Německa Ondřeji Němcovi. Ten ovšem dlouho bez angažmá nezůstal, k nespokojenosti brněnských fanoušků zamířil k rivalovi Komety. Rozchod po čtyřech a půl letech trval zhruba týden, podmínky se Spartou si trojnásobný extraligový šampion vyjednal rychle. V Praze se ale příliš neohřál, odehrál pouze sedmnáct zápasů i s play off, připsal si pouze bod za asistenci a pak rodák z Třebíče putoval do Zlína.

    Kometa Brno - Liberec: Přesnou ránou srovnal Němec, 1:1
    Video se připravuje ...

  • Jakub Krejčík (Dinamo Minsk – Sparta Praha)

    Dvakrát oslavil extraligový titul s Kometou, proto brněnští fanoušci po nedávném konci obránce Jakuba Krejčíka v KHL věřili, že se pražský rodák vrátí na jih Moravy. Zmýlili se. Třicetiletý ofenzivní bek podepsal tříletou smlouvu se Spartou, za níž nastupoval už v sezoně 2013/14. Odchovanec Slavie tehdy odešel ze Sparty do švédského Örebra, v KHL nastupoval za Lva Praha, Záhřeb, Jokerit Helsinky a naposledy v minulé sezoně za Dinamo Minsk. Vyzkoušel si i finskou ligu, největších úspěchů však dosud dosáhl v Kometě. V reprezentačním dresu se radoval z bronzu na mistrovství světa v roce 2012.

    Ondřej Němec a Jakub Krejčík slaví vedoucí branku třetího zápasuFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk - Oceláři Třinec)

    Při svém návratu do extraligy po sedmi letech dost překvapil. Útočník Zbyněk Irgl totiž v létě 2014 nezamířil do Vítkovic, ve kterých s hokejem začínal a odehrál v jejich dresu téměř deset let, ale do nedalekého Třince. Obě města dělí zhruba jen padesát kilometrů. „Samozřejmě už jsem četl, že rozhodla finanční stránka, ale to není pravda. Zase takový rozdíl v tomhle mezi Třincem a Vítkovicemi nebyl. Chtěl jsem prostě zkusit něco jiného,“ vysvětlil tehdy třiatřicetiletý někdejší reprezentant. S Oceláři na titul nedosáhl, v sezoně 2014/15 bral stříbro.

    Dlouholetý hráč Vítkovic Zbyněk Irgl oblékal také dres TřinceFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Jakub Petružálek (Dynamo Moskva – Třinec)

    Tenhle přestup vzbudil velké emoce. Útočník Jakub Petružálek si po extraligovém titulu s rodným Litvínovem v sezoně 2014/15 odskočil na rok do zahraničí, kde si vyzkoušel angažmá ve Švédsku a Rusku. A v cizině se dlouho neohřál. Když se vracel zpátky do Česka, překvapivě ukázal na Třinec. Přitom litvínovským fanouškům sliboval, že jiný než žlutočerný dres na domácí scéně neoblékne. „Tím jsem si na sebe upletl bič. Jsem jenom člověk, dělám chyby. Bylo to unáhlené a emotivní, neměl jsem nic slibovat. Těch emocí tam bylo moc, vždyť jsme vyhráli extraligu. Tehdy jsem vyhlásil, že v Česku nikde než za Litvínov hrát nebudu. Je to ale sport a každý hráč jde za lepší nabídkou,“ vysvětlil tehdy v rozhovoru pro iSport.cz. Petružálek v Třinci strávil dvě sezony a pak se kruh uzavřel. Vrátil se „domů“ do Litvínova…

    Útočník Jakub Petružálek v dresu Třince kyne svým spoluhráčům po druhé vstřelené branceFoto Jaroslav Legner / Sport

  • Marek Kvapil (Liberec – Sparta)

    V kariéře měnil dresy opravdu často, výrazně na sebe upozornil především v letech 2017 až 2019. Útočník Marek Kvapil měl za sebou úspěšnou sezonu v  Kometě, se kterou v soutěžním ročníku 2016/17 vybojoval extraligový titul. Budoucnost s brněnským klubem ovšem dál nespojil. Senzačně přestoupil do Liberce, mužstvo Bílých Tygrů bodově táhl, v té době jednoznačně patřil k největším hvězdám nejvyšší české soutěže. Jenže po jednom roce a stříbru ho Liberec dobrovolně uvolnil, v polovině domluveného kontraktu. Velkolepé plány s ním měla ambiciózní Sparta, ovšem ani tento příběh nedopadl oslnivě. Kvapil v době koronavirové pandemie jako jediný odmítl snížení platu a s klubem se předčasně rozloučil. V dalším mužstvu se dosud neobjevil…

    Marek Kvapil během druhého čtvrtfinálového zápasu Sparty s Libercem, kde předtím hrálFoto Dominik Bakes / Sport

  • Tomáš Plekanec (Kladno – Kometa)

    Víc než kontroverzi přineslo toto angažmá rozpaky… Hvězdný útočník Tomáš Plekanec se po neuvěřitelné kariéře v NHL přesunul z Montrealu do extraligy, když v roce 2018 podepsal kontrakt v Kometě. Tehdy jeho rodné Kladno nastupovalo jen v první lize, přesto za něj Plekanec nastoupil a pomohl mu k návratu do extraligy. Brno ho totiž uvolnilo a bývalý český reprezentant za Rytíře odbruslil v play off první ligy deset zápasů (4+11) a v baráži o postup pobral dalších čtrnáct bodů (1+13) v jedenácti duelech. Jenže další rok pokračoval na jihu Moravy a v každém střetnutí proti kladenským Rytířům vládla zvláštní nálada…  

    Kapky od kouče Jágra? Vidí hokej jinak, je o tři čtyři kroky napřed, říká Plekanec
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud