6. října 2023 • 20:43

Hradci pomohl nejmladší střelec (15)! Dynamo vede, Plzeň na dně

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Hradce Králové v 8. kole Tipsport extraligy zvítězili 4:3 v prodloužení na hřišti Kladna. Ke dvěma bodům pomohl gólem při své premiéře mladý útočník Adam Novotný, který se v 15 letech a 327 dnech stal nejmladším střelcem v historii soutěže. Pro Radka Smoleňáka šlo o hořký návrat do mateřského klubu. Rozjetý Litvínov vyhrál 4:1 v Karlových Varech a přidal sedmou výhru v řadě. O skóre vedou tabulku Pardubice, které přehrály Kometu Brno 5:3. Třinec porazil Mladou Boleslav 4:1. Dál se naopak trápí Plzeň, která si v Olomouci (2:3) připsala šestou porážku v řadě a padla na poslední místo.



Ocelářům pomohla mocná třetí třetina

Třinečtí trenéři přeřadili Daňa z elitní lajny do druhé a nejlepší střelec minulé sezony už v páté minutě udeřil a otupil dobrý vstup hostí do utkání. Puk mu sice po přihrávce Hudáčka vyletěl do vzduchu, ale pohotově jej baseballovým způsobem dopravil do branky.

Domácím narostla křídla, ale Vrána, který hrál 500. extraligové utkání, i Růžička z dobrých pozic těsně minuli. Po Pyrochtově chybě mohl zvýšit Kurovský, z úniku ale neprostrčil puk mezi Novotného betony.

Hosté zapomněli v úvodu druhé třetiny u levé tyčky na Hudáčka, který v gólové šanci nepřehodil beton Novotného. Mladá Boleslav poté převzala iniciativu a Mazanec si poradil s dorážkou Osburna i tečí Dvořáčka. Středočeši přesto v polovině zápasu vyrovnali: Aaltonen využil přesilovou hru už po devíti sekundách z úhlu do odkryté branky, když se k němu odrazil puk od brusle Skalického.

Ocelářům vrátil vedení na začátku třetí třetiny důrazný Hudáček a hostující gólman Novotný se na rozhodčí zlobil, že branku uznali. Vyrovnání měl vzápětí na hokejce před Mazancem osamocený Šmerha, ale z dorážky neuspěl. A tak domácí odskočili. Kurovskému v úniku sice utekl při kličce puk, který ale projel Novotnému mezi betony do branky. Oba si souboj zopakovali v 54. minutě, tentokrát z něj vyšel vítězně gólman hostí.

Mazanec podržel Třinec následně při pokusech Aaltonena. Mladá Boleslav se odhodlala už v čase 57:50 ke hře v šesti, ale Růžička zpečetil trefou přes celé kluziště výhru. Domácí kanonýr si oddechl, o chvíli dříve trefil z útočné modré čáry jen tyčku.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (Třinec): „Po dvou prohrách jsme potřebovali bodovat. Byl to bojovný zápas z obou stran a našli jsme cestu k vítězství, což je podstatné. V těžkých situacích nás podržel Mazi (brankář Marek Mazanec) a doufám, že se od tohoto výsledku odrazíme.“

Jiří Kalous (Mladá Boleslav): „Hodně jsem chtěli bodovat a odčinit minulý zápas s Budějovicemi. První třetina nebyla z naší strany optimální, ale od druhé se hrál vyrovnaný zápas a šance byly na obou stranách. Domácí hráli velmi poctivý a jednoduchý hokej. Vyhazovali kotouče, hráli na brejky, z čehož potom dali branky. V našich silách už nebylo zápas otočit, byť šance jsme měli, ale nepadalo nám to, a proto odjíždíme s prázdnou.“

Góly

Domácí: 04:18. Daňo, 43:00. Hudáček, 48:02. Kurovský, 59:53. M. Růžička

Hosté: 30:30. Aaltonen

Sestavy

Domácí: Mazanec (Švančara) – Marinčin, Smith, Polášek, J. Jeřábek, Adámek, Nedomlel – M. Růžička (A), Voženílek, Pánik – Daňo, Hudáček, Nestrašil – Hrehorčák, Vrána (C), M. Roman – Kurovský, Walega, Dravecký (A) – Čacho.

Hosté: Novotný (J. Růžička) – Osburn, Pyrochta (A), Čech, Jánošík (A), Pláněk, R. Jeřábek, Bernad – Šmerha, O. Roman, Aaltonen – Söderlund, Lantoši, Skalický – Suchý, Fořt, Malát – Stránský (C), Závora, Dvořáček.

Rozhodčí

Kika, Cabák – Hlavatý, Rožánek.

Stadion

WERK Arena, Třinec

Návštěva

3960 diváků

Jaks natáhl litvínovskou sérií výher

V téměř vyprodané KV Aréně se podkrušnohorské derby od úvodního vhazování začalo lépe vyvíjet pro hosty. Hned v úvodu se Gríger nešťastně srazil se spoluhráčem Rachůnkem a chvíli mu trvalo, než se zvedl z ledu. O chvíli později ve 3. minutě vypálil Jurčík z vrcholu kruhu a jeho rána prošla poprvé za Frodlova záda.

V 9. minutě při Plutnarově vyloučení tečoval v předbrankovém prostoru Jaks nahození Davida Kašeho a hosté rázem vedli o dvě branky. Zaskočení domácí se dostali do zápasu až ve 14. minutě po nenápadné střele Mikysky z mezikruží, která proletěla nad lapačkou Zajíčka, který dostal místo Tomka poprvé v sezoně příležitost v brankovišti Vervy.

Litvínov ve své aktivitě nepolevil ani ve druhé třetině, hostující hráči byli u všeho dříve a jejich rychlý přechod do útočného pásma dělal domácí obraně velké problémy. Ve 24. minutě po Plutnarově zaváhání na útočné modré čáře se dostala do přečíslení Hlava s Koblasou, který navýšil vedení Vervy opět na rozdíl dvou branek. Skóroval tak proti bývalému klubu, odkud do Litvínova před sezonou zamířil.

O čtyři minuty se opět radoval Litvínov poté, co Baránkova prudká střela zápěstím skončila za Frodlem. Karlovarští se snažili s nepříznivým stavem něco udělat. Po Zajíčkově zaváhání ale netrefil odkrytou branku Zetterberg a neuspěl ani následně Redlich.

Litvínov si v závěrečném dějství své vedení s přehledem pohlídal a nepustil Energii k žádnému výraznému tlaku. Všechny závary ve svém obranném pásmu vyřešili důrazní hostující obránci a to, co přes ně prošlo, zlikvidoval Zajíček.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Dnešní konečný výsledek nás samozřejmě mrzí. I kvůli tomu, že utkání se hrálo ve výborné atmosféře, kterou fanoušci vytvořili. Na druhou stranu je potřeba říct, že vítězství Litvínova je dnes naprosto zasloužené, protože byl v zápase prostě lepším týmem, měl lepší pohyb a lepší osobní souboje. Soupeř podal vysoce organizovaný výkon, na který jsme my nenašli žádný recept, jak se gólově dotáhnout, abychom se trošku nakopli. Myslím, že soupeř po celou dobu utkání kontroloval a na rozdíl od nás proměňoval příležitosti. Proto bylo jeho vítězství zasloužené a my mu gratulujeme.“

David Kočí (Litvínov): „Z naší strany to byl dnes povedený zápas po všech stránkách. Ze začátku, když tam měl soupeř nějaké šance, tak nám pomohl gólman, potom jsme si pomohli přesilovkou na 2:0. Hlavně se nám potom líbilo, že za stavu 4:1 jsme hráli zodpovědně dozadu. Soupeř samozřejmě tlačil, snažil se vývoj zápasu změnit, ale myslím si, že jsme hráli v obranné zóně zodpovědně, drželi jsme si pozice a snažili se jako celý tým nepouštět soupeře do nějakých tutových šancí. Mančaft ukázal zodpovědnost i koncem toho zápasu při tříbrankovém vedení.“

Góly

Domácí: 13:02. Mikyska

Hosté: 02:19. Jurčík, 08:43. Jaks, 23:48. Koblasa, 28:00. Baránek

Sestavy

Domácí: Frodl (Habal) – Plutnar, Huttula, Havlín, Dlapa, Pulpán (A), Stříteský, Mikyska – Hladonik, Černoch (C), O. Beránek – Rachůnek (A), Gríger, Kangasniemi – Redlich, Jiskra, Zetterberg – Koffer, Kofroň, O. Procházka.

Hosté: Zajíček (M. Tomek) – Zile, Demel (A), Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše (A) – Válek, Kirk, Abdul – Jurčík, Gut, Havelka.

Rozhodčí

Jeřábek, Jaroš – Hynek, Hnát

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

5477 diváků

Hořký návrat i debut snů

V sestavě domácích se poprvé objevil útočník Smoleňák, který se do mateřského klubu vrátil v týdnu právě z Hradce Králové. Východočeši naopak premiérově nasadili teprve patnáctiletého forvarda Novotného, který se stal historicky šestým nejmladším hráčem v soutěži.

V úvodu byli aktivnější Rytíři, hostující brankář Kiviaho ale výraznější šance likvidovat nemusel. V 7. minutě byl vyloučený Smoleňák, z brejku se ale prosadili domácí. Jejich radost však trvala krátce. Rozhodčí gól Plekance po kontrole u videa neuznali s odkazem na kontakt Sideroffa s finským brankářem. Vyloučili ale Okuliara za faul na kanadského útočníka, jehož střelu Plekanec dorážel.

Bezbrankový stav se změnil až ve 23. minutě, kdy Procházka obral o puk Lalancettea a překonal Kiviaha. O 81 sekund později již vedli domácí 2:0. Klepiš našel před brankou volného Tralmakse a lotyšský útočník nezaváhal. Stejně jako Procházka si připsal druhý gól v sezoně.

Dvě inkasované branky Východočechy nabudily a výrazně přidali v útoku. A podařilo se jim vyrovnat. Nejprve se prosadil pohotovou dorážkou debutující Novotný, jenž se tak stal nejmladší střelcem v extraligové historii a poté překvapil Bowa v kladenské brance střelou z téměř nulového úhlu Okuliar. Slovenský reprezentant skóroval již posedmé v sezoně.

Středočeši v závěru druhé třetiny začali být opět nebezpeční v útočném pásmu a ve 44. minutě se dostali i do vedení. V bleskově využité přesilové hře si druhý gól v utkání připsal Tralmaks. Hradečtí ale dokázali rychle odpovědět a pohotově zakončující Zachar vyrovnal.

Oba týmy mohly rozhodnout v početních výhodách, čtvrtou branku ale přidat nedokázaly. Došlo tak na prodloužení, které ukončil 13 sekund před možným koncem Lalancette.

Ohlasy trenérů

Pavel Skrbek (Kladno): „Do utkání jsme vstoupili velice dobře, byli jsme aktivní, vytvářeli jsme si šance. Poté přišla vyloučení a soupeř srovnal hru. Ve druhé třetině se nám podařilo vstřelit dva góly a mohli jsme přidat i třetí, ale brankář to chytil asi ramenem. Pak jsme po nedůrazu dostali gól na 2:1, trochu nešťastný na 2:2 a soupeř se vrátil do hry, byl aktivnější. Ve třetí třetině byly šance na obou stranách, dali jsme na 3:2, ale bohužel jsme po nedůrazu v předbrankovém prostoru dostali na 3:3. V prodloužení jsme si vypracovali dvě šance, ale zase bohužel skóroval soupeř. Neodehráli jsme špatné utkání, ale bohužel jsme opět nenašli cestu k vítězství. Máme jen jeden bod, což není vzhledem k utkání úplně ideální.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „První polovinu zápasu bylo Kladno jednoznačně lepší, silné na kotouči, vytvářeli si spoustu šancí a nás v zápase držel Kivi (brankář Kiviaho). Paradoxně jsme začali hrát za stavu 0:2, po druhém gólu Kladna jsme našli nohy, začali jsme bruslit a uhrávat souboje. Postupně jsme se vrátili do zápasu. Chtěl bych ocenit tým, že přestože jsme dostali chvíli před koncem gól na 3:2, tak se znovu dokázali zmobilizovat a zabojovat o výsledek. Vážíme si toho, že bereme dva body.“

Góly

Domácí: 22:20. M. Procházka, 23:41. Tralmaks, 43:44. Tralmaks

Hosté: 26:03. A. Novotný, 30:34. Okuliar, 46:09. Zachar, 64:47. Lalancette

Sestavy

Domácí: Bow (Brízgala) – Dotchin (A), Hejda, Ticháček, Martenet, Veber, Slováček, Babka – Sideroff, Plekanec (C), Frolík – Tralmaks, Klepiš, Jarůšek – Bláha, Pytlík, Strnad (A) – M. Procházka, Melka, Smoleňák.

Hosté: Kiviaho (Bartošák) – Jank, Blain (C), Kalina, F. Pavlík, Pavelka, Freibergs, Marcel – R. Pavlík, Zachar, Šťastný – Okuliar, Tamáši, Jasper – Perret, Lalancette, Jergl (A) – Chalupa, Pilař, Novotný.

Rozhodčí

Pražák, Sýkora – Ondráček, Thuma

Stadion

ČEZ stadion, Kladno

Návštěva

2641 diváků

Sedlák čtyřmi body sestřelil Kometu

První velkou šanci měli hosté, když ujel Kohout, ale brankář Will jeho zakončení přečetl. Do vedení šlo Dynamo v 8. minutě po akci prvního útoku, při které Sedlák našel před brankou Hyku. Následovala postupně přesilovka na každé straně, když dvouminutové vyloučení obstarali brankáři. Pardubický Will za vyhození puku a brněnský Furch za hrubost. Pardubickou početní výhodu využil v 15. minutě obránce Bučko, jenž po nabídce Radila dělovkou mířil přesně. V další příležitosti se objevil Vondráček, který trefil Furcha.

Ve druhém dějství nejprve hosté nevyužili přesilovku. V zajímavé akci na druhé straně našel Zohorna Kousala, ale ani on Furcha nepřekonal. Pardubičtí se radovali ve 28. minutě, kdy využili podruhé v utkání přesilovku. Střelou z prostoru kruhu Cienciala zvýšil na 3:0. V tu chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že za necelých pět minut bude vyrovnáno.

Hned vzápětí totiž Willa překvapil Gazda a překonal pardubického brankáře poprvé. Ve 31. minutě už Kometa prohrávala jen o gól, když souhru Brna zakončil Moses. A hosté pak ještě využili přesilovku. Střelu Fleka gólman Will vyrazil, ale volný Cingeľ dorážel do odkryté branky. Domácí trenér Varaďa reagoval oddechovým časem a proslovem k týmu na střídačce.

Východočeši se ve třetí třetině chtěli vrátit zpět do vedení, ale nadějné šance nevyužili Kousal a Urban. Až ve 49. minutě se měnil stav, když Hyka našel najíždějícího Čerešňáka a slovenský obránce upravil na 4:3 pro Pardubice.

Ani Kometa nechtěla odjet z Pardubic s prázdnou, před Willa si najel i Ďaloga, ale vyrovnat nedokázal. Devadesát vteřin před koncem třetí třetiny odvolali hosté brankáře, jenže bez úspěchu. Sám na prázdnou branku potom jel Sedlák a uzavřel na 5:3 pro Pardubice.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (Pardubice): „Na Kometu jsme se poctivě připravovali, protože v posledních třech zápasech dostala jen jednu branku. Čekali jsme urputnou bitvu, byli jsme rádi, že jsme v první třetině vstřelili dvě branky. V přesilovce jsme pak přidali další. Do půlky utkání byl vítr na naší strany, ale po nešťastné inkasované vlastní brance jsme trochu začali ztrácet půdu pod nohami. Následovaly další dva inkasované góly, ze zápasu byla vyrovnaná bitva. V kabině jsme si řekli pár věcí a trochu zklidnili hru. Náš čtvrtý gól rozhodl, třetí třetinu jsme odehráli velice zkušeně. Byl to takový play off hokej, neudělali jsme žádný faul a nepustili Kometu k vážnější příležitosti. Jsme rádi za tři body.“

Jiří Otoupalík (Kometa Brno): „Do utkání jsme nevstoupili dobře, Pardubice nás dostaly pod tlak a šly do vedení, ale nechci se vymlouvat na náš pozdější příjezd na zápas. O přestávce jsme si řekli, že musíme spoustu věcí změnit. Podařilo se nám srovnat ze stavu 0:3 na 3:3, měli jsme tam ještě nějaké šance. Třetí třetinu jsme bohužel začali opět pasivně, Pardubice jednu z šancí proměnily a vstřelily rozhodující gól. Snažili jsme se o vyrovnání, ale už jsme to nedokázali. Domácí o ten gól byli lepší. K utkání si v sobotu něco řekneme a připravíme se na další zápas.“

Góly

Domácí: 07:07. Hyka, 14:36. Bučko, 27:55. Cienciala, 49:00. Čerešňák, 59:45. Sedlák

Hosté: 28:43. Gazda, 30:29. Moses, 32:10. Cingel

Sestavy

Domácí: Will (Klouček) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Bučko, Vála, Kolář, Hrádek – Cienciala, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, Poulíček (A), Paulovič – Urban, Rákos, Vondráček.

Hosté: Furch (Lukeš) – Lintuniemi, Ščotka, Kučeřík (A), Holland, Ďaloga, Gazda, Zahradníček – Pospíšil, Cingel, Moses – Kohout, Marcinko (A), Zbořil – Zaťovič (C), Holík, Flek – Okál, Zembol, Jenyš.

Rozhodčí

Jan Hribik, Jiří Ondráček

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Chmielewski první trefou poslal Plzeň na dno

Začátek úvodní třetiny příliš hokejové krásy nenabídl a obě mužstva se soustředila zejména na obranu. Prolomit bezbrankový stav dokázal až Hrabík během přesilové hry, kdy úspěšně tečoval Zámorského nahození od modré čáry. Olomouc však ještě do přestávky dvakrát odpověděla a otočila vývoj zápasu na svoji stranu. Nejdříve se tvrdou střelou z levé strany prosadil obránce Řezníček a vzápětí přidal druhou branku přesnou střelou do horního rohu Hlavajovy branky Kunc.

Po dvou minutách druhé části navíc domácí přidali třetí branku. Přesnou střelou nad betony Hlavaje se z levého kruhu prosadil Chmielewski a vstřelil svou první branku v olomouckém dresu. Plzeň poté měla několik náznaků šancí, ale největší příležitost v dalším průběhu neproměnil domácí Knotek, který sám před Hlavajem trefil jen přesouvajícího se plzeňského brankáře. Plzeň toho ještě před druhou sirénou využila ke snížení: Malátovo zakončení dorazil za Konrádova záda Mertl.

Ve třetí třetině Plzeň stupňovala svůj tlak, jenže poctivá olomoucká obrana hosty do vyložených šancí nepouštěla a méně nebezpečné pokusy pochytal Konrád. Hosté sáhli dvě minuty před koncem základní hrací doby ke hře bez brankáře, ale vstřelit vyrovnávací branku se jim nepodařilo.

Ohlasy trenérů

Róbert Petrovický (Olomouc): „Hosté se dostali do zápasu v našich oslabeních, toho se musíme opravdu vyvarovat. V závěru první třetiny jsme ale byli produktivní a otočili zápas na svoji stranu. Do druhé třetiny jsme měli dobrý vstup a vstřelili jsme třetí branku. Konec druhé třetiny byl však přesně naopak, měli jsme nějaké šance, ale prosadil se soupeř. Ve třetí třetině to pak byla dřina a velmi ubojovaný zápas. Musíme zapracovat na přesilovkách a oslabeních, ty mohou rozhodovat zápasy. Pracujeme na tom každý den, ale hokej je někdy nevyzpytatelný a je to hlavně o trpělivosti. Jsme dnes rádi za vítězství a tři body a jedeme dál.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Měli jsme slušný vstup do utkání i díky několika přesilovým hrám a podařilo se nám vstřelit i vedoucí branku. Potom jsme ale inkasovali velmi rychle dva góly. Špatně jsme si rozebrali hráče a najednou to bylo 1:2. Ve druhé třetině jsme hráče nabádali v aktivitě, ale soupeř nám bohužel znovu odskočil. Na konci druhé třetině se nám podařilo dát kontaktní gól, což bylo velmi důležité. Ve třetí třetině jsme měli tlak, ale trápíme se v koncovce a nepodařilo se nám vstřelit vyrovnávací gól. Víme, v jaké jsme teď situaci. Snažíme se každý den pracovat a doufáme, že se to zlomí. Snažíme se teď kluky zklidnit a vlít do nich sebevědomí. Řvaní teď už asi nemá smysl.“

Góly

Domácí: 15:33. Řezníček, 17:47. Kunc, 21:58. Chmielewski

Hosté: 13:45. Hrabík, 39:19. Mertl

Sestavy

Domácí: Konrád (Postava) – Řezníček, Ondrušek (C), Rutar, Sirota, Škůrek, Rašner, Černý – Bambula, Knotek (A), Navrátil – Klimek, Macuh, Chmielewski – Orsava, P. Musil (A), Kusko – Kucsera, Menšík, Kunc.

Hosté: Hlavaj (Pavlát) – Zámorský, Kvasnička, Dujsík, Houdek, Piskáček (A), Malák – Matýs, Mertl, Holešinský – Schleiss (C), Lev (A), Hrabík – Rekonen, Adam, Pour – Indrák, Jansa, Straka.

Rozhodčí

Šír, Obadal – Lederer, Blažek.

Stadion

Zimní stadion Olomouc

Návštěva

4 283. diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud