19. ledna 2015 • 18:24

Hokejové kluby chtějí dál odstupné. Obchod s dětmi, namítají rodiče

Autor: iSport.cz, vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když chce malý hokejista přestoupit, nový klub za něj musí zaplatit odstupné, pokud se nedomluví na jiné částce. Rodiče se nyní proti této praxi bouří. Je to obchod s dětmi, namítají. Malý hokejista v osmé třídě má hodnotu 80 tisíc korun, v mladším dorostu už dvojnásobek. Když jeho nový klub odmítl zaplatit, v mnoha případech se stalo, že částku museli uhratid rodiče. Svaz ale toto výchovné zrušit neplánuje. Podobné odstupné funguje i v dalších sportech.



Jak současný systém vypadá? Závazek malého hokejisty ke klubu vniká založením jeho registrace. Od té doby jeho mateřský klub při přestupu může požadovat tabulkové odstupné, které je stanoveno v přestupním řádu Českého svazu ledního hokeje. Rodičům se však nelíbí to, že jejich dítě nemůže hrát libovolně tam, kde chce.

Profesionální kluby výchovné rušit nechtějí, což vyplynulo z ankety, kterou uspořádal svaz. „V případě, že by bylo výchovné zrušeno a přestupy zcela uvolněny, musely by svoje náklady promítnout v rodičovských příspěvcích, které by násobně vzrostly,“ upozornil prezident svazu Tomáš Král.

A mělo by to podle něj i další důsledky. „Řada klubů by na výchovu mládeže rezignovala nebo by práci s mládeží výrazně omezila. Vedlo by to k mnohem vyšším nárokům na rodinné rozpočty, snížení dostupnosti hokeje a zásadnímu poklesu jeho úrovně. V rámci ČSLH diskutujeme o tom, jak ve výchovném co nejlépe zohlednit jak zájmy celého českého hokeje, tak klubů, které výchovu mládeže financují a mladých hokejistů z různých sociálních skupin,“ dodal Král.

„Mládežnické kluby nevytvářejí zisk, fungují jako nezisková sdružení. Výchovné je výrazem solidarity mezi profesionálním a amatérským hokejem, řada menších klubů by se bez prostředků, které za přestupy svých odchovanců získá, nemohla výchově mládeže věnovat,“ argumentoval svaz v tiskové zprávě.

Konkrétní výsledek ankety je následující: odpovědělo 52 z 56 klubů a 94,2% bylo pro zachování tabulkového odstupného, dva byly pro zrušení stávajícího modelu - ne však bez náhrady - a v jednom případě byla odpověď neurčitá.

Odstupné začalo v 90. letech

Svaz se také odkazuje na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který se výchovným zabýval: „Jeho smyslem je dát klubům jistotu, že se alespoň část úsilí a investic vložených do hráče během jeho působení v klubu později vrátí. Částka za přestup je stanovena paušálně, a měla by zejména zohledňovat náklady na výchovu hráče při současném posouzení kvality a věku hráče.“

Podle hokejového svazu v drtivé většině případů dojde k dohodě o částce mezi kluby. "V průměru ve sto případech ročně udělí výjimku výkonný výbor ČSLH a v šesti případech, kdy k dohodě nedojde, proběhne přestup na základě výchovného podle Přestupního řádu ČSLH,“ stojí v tiskové zprávě svazu.

Odstupné, které je zavedené v Česku, podobně funguje i mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federací IIHF. V Československu bylo zavedeno v počátku 90. let, kdy skončila organizovaná podpora státních podniků.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud