Pavel Bárta
27. srpna 2016 • 16:26

Jedinečný projekt! Ušijí trénink na míru, chtějí vychovat hvězdy

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve vitríně na zimním stadionu v Telči je vystavená brusle s podpisem a číslem 32. Patřila Michalu Rozsívalovi. „To je ta, co si v ní před rokem zlomil kotník. Už nám daroval originál dres Patricka Kanea, letos tohle. Říkal, že to musí z domu,“ usmívá se při vzpomínce na dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a jednoho z klientů Jaromír Pytlík, šéf a duše unikátního projektu Hockey Talent Academy. Ta se snaží z mladých hokejistů vychovávat budoucí hvězdy, principem je věnovat se jim individuálně.



Pavel Zacha a Vojtěch Mozík , hráči Devils, tady měsíc pilovali dovednosti. Do Telče poslali na výuku svoje syny obránci Michal Rozsíval , Marek Židlický nebo slovenský útočník Milan Bartovič. Přes léto tam trénovalo taky šest hráčů české osmnáctky, která později senzačně triumfovala na Hlinkově memoriálu. Hockey Talent Academy je v Česku ojedinělý projekt, jde vlastní cestou. Nezaštiťuje se hvězdnými jmény, spíš chce vychovat velké hráče z těch, o které se stará.

„Snažíme se cílit na jednotlivce, na hráče,“ shrnuje svou filozofii šéf HTA Jaromír Pytlík. „Trenér finské osmnáctky nedávno na semináři v Břeclavi řekl, že celý jejich systém je tak zaměřený. Tým musí fungovat, musí to zapadat, ale soustředí se na hráče, aby se zlepšovali, pracují na nich dovednostní trenéři, snaží se vytvářet výrazné individuality. V tom jsme hodně podobní. Když mám výborný tým, ještě to neznamená, že v něm mám špičkového hráče. Platí to i naopak,“ tvrdí.

První věcí, jíž se v Telči odlišují od jiných hokejových center, je, že svůj program postavili na rozvoji a zdokonalování jednotlivých dovedností. Každý hráč si v něm najde, co potřebuje. Chce zlepšit střelbu, bruslení, vedení kotouče nebo hru do těla? Objedná si program a ten mu pak šijí na míru. Stadion postavený za pomoci města navíc provozuje společnost s vazbou na HTA. Takže trénink se dá dokonce přizpůsobit časovým potřebám hráče.

„Zavedli jsme třeba testování na ledě, což pomáhá hráčům poznat silné i slabé stránky. Řešíme pohyb nejen z hlediska bruslení jako takového, ale i jednotlivých částí – přímé jízdy vpřed, oblouků, přechodů s pukem i bez něj. Pak se zaměříme na věc, kterou vidíme jako slabinu,“ říká Pytlík a hned to uvidí na některých příkladech.

„Pavel Zacha byl přesvědčený, že něco dělá dobře, jenže my zjistili, že je dobrý v něčem úplně jiném, než si myslel. Vojta Mozík se zase zlepšil v akceleraci. Dřív jezdil test akcelerace – od brankové k modré čáře – něco přes tři vteřiny. Pak ho zajel za 2,73, což je u nás druhý nejlepší čas v historii. Přitom tudy prošlo za osm let k pěti tisícům hráčů. Bruslařský trénink ho posunul tak, že se zrychlil,“ připomíná Pytlík.

Co je Hockey Talent Academy?

- HTA je soukromý projekt, který chce podporovat a vychovávat talentované hráče od útlého věku, bez ohledu na klubovou příslušnost

- snaží se rozvíjet jejich nadání různými formami, od několikadenních kempů, soustředění v rámci letní či individuální přípravy až po celoroční program

- zaměřuje se přitom na rozvoj jednotlivce a jednotlivých hráčských dovedností

- na programu se podílejí odborníci i bývalí špičkoví hráči

Projekt v historickém městě na jihozápad od Jihlavy jde mimo oficiální proud i kluby. Ale ctí pravidla a nesměřují proti jejich zájmům. Ve volném čase se tu připravovalo i dost extraligových hokejistů, Hockey Talent Center Telč se však od svého vzniku zaměřuje hlavně na hráče od čtrnácti do 18 let. Projekt Hockey Talent Academy, cílený na hráče od čtyř do čtrnácti let, funguje i v dalších evropských zemích a je otevřený všem. Nabízí programy, jaké by se v klubech daly těžko zvládat.

„V řadě klubů to dělají dobře, hodně se to zlepšilo, snaží se o individuálnější přístup, ale takhle cílené podmínky na rozvoj hráče jdou v jejich rámci těžko vytvořit. V kondiční přípravě zase dbáme na to, aby nechyběla zpětná vazba k ledu. Vždycky je cílem se zlepšit na ledě, což ověřujeme testováním. To v klubech taky nebývá obvyklé,“ podotýká šéf projektu.

Přes léto se v Telči připravovala i spousta hráčů ročníku 1999. Právě oni tvoří základ letošní osmnáctky. „Jsem velmi rád, že byl Memoriál Ivana Hlinky úspěšný, věřím, že přijde úspěšnější doba, která nastartuje celý český hokej,“ ohlíží se Pytlík. Po osmi letech pořádání dovednostních kempů rozjel nadstavbu – dlouhodobý, celoroční program HTC. Aby jeho svěřenci mohli hrát soutěže, dohodl se na spolupráci se Žďárem nad Sázavou, který má nejvyšší soutěž mladšího dorostu a ligu staršího dorostu.

„Podílíme se tam trenérsky, je to provázané, aby to pomohlo oběma stranám. Plno dalších klubů má problémy s hráčským obsazením, chtějí spolupracovat. Ten model je nastavený tak, že se hráči připravují u nás v rámci kompletních pětek, přes týden trénují a v pátek je autobus odveze do Žďáru, kde program pokračuje s celým týmem. Naším cílem je nasadit hráče do co největšího množství utkání, jedno kde. Důležité je, aby se role měnily a hráči dokázali na ty situace reagovat. Chceme, aby poznali sami sebe,“ líčí Pytlík.

Vedle sportovního zázemí zajišťují ubytování, studium, stravu pětkrát denně za spolupráce s odborníky na výživu. „Když jsem přemýšlel, že bychom vytvořili něco, kde by hráči neměli program jen jednou za měsíc, za léto, ale soustavně, spousta lidí byla skeptických. Tvrdili, že do Telče nikdo nepřijede. Jsem rád, že se vše povedlo,“ uzavírá Pytlík.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud