15. března 2021 • 10:06

Strach o život hokejisty (19)! Po zásahu pukem do hlavy je v kritickém stavu

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně krutý osud stihl mladého sportovce. Nadějná kariéra hokejového obránce Timura Fajzutdinova se v kratičkém okamžiku proměnila v boj o život. Teprve devatenáctiletý kapitán juniorského týmu Dynamo Petrohrad v minulém týdnu během utkání v Jaroslavli schytal dělovou ránu pukem do oblasti mezi uchem a čelistí. V hokeji nijak zvláštní zásah, jehož následkům běžně zamezí helma, se ale ukázal jako velmi vážný. Mladý Rus byl okamžitě převezen do nemocnice a umístěn na jednotku intenzivní péče. Hráčův zdravotní stav je podle dostupných informací extrémně kritický.



Zatímco hokejisté Dynama Petrohrad dál hrají v play off NMHL, druhé nejvyšší juniorské soutěže v Rusku, jejich kapitán Timur Fajzutdinov bojuje od 12. března o život. Už při prvním pohledu na záznam z utkání v Jaroslavli, na kterém mladý bek po zásahu pukem během chvíle upadá do bezvědomí, je zřejmé, že ošklivá rána do nechráněné části hlavy se neobešla bez následků. A to bohužel vážných.

Letící kotouč zasáhl nadaného zadáka opravdu hodně nešťastně. Diagnóza zní až neuvěřitelně děsivě: zlomenina spánkové kosti, krvácení do mozku a poškození krční tepny. Rodák z Čeljabinsku je nyní zcela odkázán na pomoc přístrojů pro podporu života, jeho srdce a plíce přestaly samostatně pracovat.

Fajzutdinovova rodina, která mezitím dorazila za vážně zraněným pacientem, se následně dozvěděla další hroznou zprávu. Podle ruských médií nemá nemocnice Solovjevskaja speciální vybavení pro nezbytnou a velmi náročnou operaci. Doktoři se vážně obávají, že by Fajzutdinov převoz do potřebně vybaveného střediska v Moskvě nemusel přežít.

Hokejistova rodina se extrémní riziko nejprve rozhodla přijmout. „Musíme riskovat,“ řekla Elena Fajzutdinovová, Timurova matka pro web 76.ru. „Absolutně nezpochybňuji způsobilost zdejších lékařů, když mi ale řekli, že s podobným zraněním pracují poprvé a nemají potřebné vybavení, neměli jsme na výběr,“ dodala. Lékaři však převoz nedovolili a vážně zraněný mladík zůstává nadále v Jaroslavli, kde se ho doktoři pod neustálým dohledem a s maximální možnou péčí snaží zachránit.

V záchranu života a uzdravení ruského obránce nyní pevně doufá (nejen) petrohradská juniorka, za kterou Fajzutdinov odehrál už 200 zápasů a svými vůdčími schopnostmi si vysloužil i kapitánské „céčko“. „Právě v tuto chvíli bychom my, celý Petrohrad, celá Liga mládeže i celé Rusko měli Timovi poskytnout tak silnou podporu, která mu dá příležitost tento boj vyhrát. Jsme s tebou, Fazy!“ napsali zástupci Dynama na klubový Instagram. Veškeré lékařské výlohy hradí právě klub.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud