Miroslav Horák
27. dubna 2021 • 15:26

Hokej smutní, zemřel legendární Miroslav Fryčer (†61). Zářil i v NHL

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokej vstřebává velkou ztrátu. Ve věku 61 let zemřel Miroslav Fryčer, bývalý skvělý útočník, reprezentant, hráč slavných Toronto Maple Leafs a později i úspěšný trenér. Opavský rodák, jenž vyrůstal v Karviné, v posledních letech čelil vleklým zdravotním potížím, v minulosti musel podstoupit transplantaci jater a ledviny. Naposledy trenérsky působil ve Znojmě v sezoně 2018/19 v mezinárodní EBEL.



Miroslav Fryčer, to byla bez nadsázky hokejová ikona. Patří ke členům zlatého vítkovického týmu, který dosáhl na druhý a zatím poslední ligový titul. Po vítězné sezoně 1980/81 Fryčer emigroval do Kanady, kde rozjel kariéru v týmu Quebec Nordiques. Za ně odehrál 49 zápasů a namířil si to do Toronta. Tam prožil nejhodnotnější roky své hráčské kariéry (1981-88).

Během sedmileté štace se vypracoval k nejlepším hráčům týmu, v roce 1985 jako první Čech v historii se zúčastnil Utkání hvězd. V NHL odehrál celkem 415 zápasů a zapsal 330 bodů. Z Toronta ke konci 80. let odešel do Detroitu, odtud do Edmontonu, svoji rozmanitou hráčskou dráhu zakončil v Německu a Itálii na jaře 1992.

Český útočník Miroslav Fryčer pózuje s puky po svém čtyřgólovém večeru v dresu Toronta
Český útočník Miroslav Fryčer pózuje s puky po svém čtyřgólovém večeru v dresu Toronta

V národním týmu vybojoval stříbrnou medaili na MS 1979 v Moskvě a bronz na šampionátu ve Švédsku dva roky poté. Fryčer následně působil jako hráčský zástupce a trenér. Koučoval Vítkovice, Havířov, italské a polské kluby. A naposledy zmíněné Znojmo.

Miroslav Fryčer byl vynikajícím hokejistou, ale také skvělým společníkem, výborným kamarádem. Miloval život, který si dokázal naplno užívat. Se všemi neřestmi. Také o nich se velmi otevřeně rozpovídal ve skvostné autobiografické knize Můj divoký hokejový život, na níž spolupracoval s redaktorem deníku Sport Lubošem Brabcem. Fryčerovy memoáry si našly cestu i na kanadský knižní trh, kde slavily velký úspěch.

Nebylo divu, Fryčer byl díky svým výkonům v prestižním ontarijském dresu a své přátelské povaze v Torontu velmi populární. „Už roky jsem si říkal, že můj životní příběh, se všemi velkými chvílemi i průšvihy, by vydal na knihu. A teď se stala skutečností. Věřím, že se fanouškům bude líbit,“ říkal Fryčer při představování publikace, z níž se stal vyhledávaný bestseller.

V jedné z kapitol velmi otevřeně líčí momenty, kdy jeho život visel na vlásku. Třeba v roce 1999, kdy musel podstoupit transplantaci jater. Aktuální zdravotní komplikace už byly nad jeho síly.

Vítkovice - Liberec: Čestné buly utkání vhodil legendární útočník a někdejší hráč Toronta Miroslav Fryčer
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud