Pavel Ryšavý
8. srpna 2022 • 09:25

Hockey Canada pod tlakem. Hráče čekala přednáška o sexuálním násilí

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekejte trochu jiný šampionát do 20 let. Nálada? Kyselá kvůli sexuálním skandálům kanadských hokejistů. Poosmé za posledních 14 let se hraje turnaj v jejich zemi. Nevadí, hlad po hokeji je tady velký. Ani nemusí být takovou překážkou srpnový termín, který slouží jako náhrada za covidem zrušené MS z přelomu roku. Problém je, jak Hockey Canada chtěla zamáznout skandály. Sport číslo jedna je na pranýři. Politici se ptají, regionální svazy se bouří.



Dělat hokej jako Kanada. Nebo aspoň z poloviny? Neplatí to vždy. „Lidi, kteří byli za posledních 20 let zodpovědní za Hockey Canada, nejsou ti správní, kteří by měli dohlížet na potřebnou změnu,“ hřímá poslanec John Nater. Vyzývá k okamžité defenestraci ve vedení. Politik je členem parlamentní komise, která prověřuje chování svazu v souvislosti s tvrzením o několika sexuálních napadeních.

Hokej je teď na vedlejší koleji, na body a medaile zapomeňte. Ústředním tématem je, že vedení slavné značky roky maskovalo obří skandály, kterých se dopouštěli mladí reprezentanti. Podle serveru CBC od roku 1989 svaz vyplatil 21 obvinění ze sexuálního napadení. Devět z nich obdrželo vypořádání ze speciálního fondu.

Když se vedení svazu před čtyřmi lety dovědělo, že osm zlatých medailistů z MS U20 mělo znásilnit dívku, první telefonát prý mířil do pojišťovny, na co lze použít prostředky z pojistky.

Jenže pojišťovna nevyplácí peníze za mlčení, ta se ptá, vyšetřuje. Proto má Hockey Canada zvláštní fond. Když někomu chce zavřít pusu, dají se vzít peníze z něj.

Dané řešení budí asi nejvíc emocí. Žádné trestání viníků, spíš maskování jejich průšvihů. Domluvit se s obětí na mlčení, zaplatit a jít od toho. Akce taky pěkně naštvala jednotlivé svazy i rodiče. Zmíněný fond je z části tvořen registračními příspěvky. Dá se tak říct, že když reprezentant Kanady zneužil dívku, tak se její mlčení zaplatilo z kapes rodičů, kteří dali děti na hokej. O víkendu navíc 13 regionálních hokejových federací pohrozilo, že nepošle vedení kanadského hokeje příspěvky. Nevěří mu. Kohouty zaškrtily i velké firmy.

„Současné vedení Hockey Canada ukázalo, že se více stará o ochranu sebe sama než o hledání pravdy nebo boj proti kultuře mlčení,“ uvedl poslanec Nater v prohlášení, které zaslal NBC News. Prezidentem svazu je Scott Smith. Odstupovat nehodlá, nabízí vlastní prošetření svazu i mechanismů. V sobotu ovšem tlak neustál Michael Brind'Amour, předseda správní rady kanadského hokeje.

Svaz obětem všech sexuálních deliktů vyplatil 9 milionů dolarů. Brání se ale, že nešlo o peníze za mlčení. „Nepoužili jsme peníze na ochranu naší image. Použili jsme peníze k tomu, abychom reagovali na situaci obětí a podpořili je, peníze jsme použili na podporu jejich rodin,“ vysvětloval politikům Smith.

Každopádně, až v úterý MS juniorů v Kanadě začne, rozjede se ve stínu zveřejněných deliktů. Soud stále řeší případ z roku 2018, který svaz chtěl zamáznout mimosoudním vyrovnání. Venku je starý průšvih z roku 2003. Desítky jsou neveřejné. Zatím.

Mladí hokejisté už taky dostali před turnajem v Edmontonu školení. Jakmile Kanada zveřejnila nominaci na MS, tak všech 25 hráčů čekal povinný seminář o kodexu chování, který vedla ředitelka pro sportovní bezpečnost Hockey Canada. Další den bylo v plánu téma o sexuálním násilí, které vedla organizace z Calgary.

„Všichni si uvědomujeme, o jak závažnou věc se jedná,“ řekl útočník Kent Johnson, který už odehrál 9 zápasů za Columbus v NHL. „Hrajete tady za celý národ, i pro všechny děti, které naše zápasy sledují,“ přidal i nejspíš dopředu doporučenou formulku.

Veřejnost bude pitvat každý detail kolem kanadského národního týmu. Na každé slovo je třeba si teď dávat pozor.

Velcí sponzoři pozastavili platby kanadskému hokeji. Politici řežou do vedení, ptají se. Chtějí odpovědi. A ano, v úterý začíná mistrovství světa. Jistě, Kanada by měla být favoritem číslo jedna.

MS juniorů v Kanadě

- 9.-20. srpna
- jde o náhradní termín za zimní turnaj, který zastavil covid
- výsledky se anulovaly, hraje se od nuly
- hraje se bez Ruska, místo něj je nasazeno Lotyšsko
- turnaj se koná v Edmontonu a Red Deeru

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud