Pavel Bárta
14. září 2022 • 15:15

Hašek odmítá Rusy na NHL v Praze: Nikoho nechci trestat, jde o bezpečí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od počátku Putinovy agrese na Ukrajině tvrdí, že ruští sportovci by neměli startovat na mezinárodních akcích. Dominik Hašek se rovněž snaží zamezit tomu, aby v říjnových zápasech NHL mezi týmy Nashvillu a San Jose v Praze nastoupili ruští hokejisté, kteří v nich působí. A podniká k tomu patřičné kroky. „Hodně práce před námi, ale už se věci dávají do pohybu,“ napsal dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a olympijský šampion v úterý na Twitteru.



Kontaktoval Senát České republiky, úřad vlády a ministerstvo zahraničí. To požádalo Dominika Haška o kontakt na vedení NHL a jména ruských hráčů, kteří by mohli 7. a 8. října být u zahájení nové sezony zámořské ligy. „Rozhodnutí nejsou na mně, ale mám zprávy, že v nejbližší době odejde dopis na NHL,“ řekl deníku Sportu a webu iSport.cz.

„Těším se na tento zápas a propagaci hokeje. Zároveň věřím, že ruským hráčům nebudou vydána příslušná česká víza. Je to velmi důležité pro podporu našeho ukrajinského spojence a bezpečí našich občanů,“ odpověděl už v červenci Hašek v rozhovoru pro ruskou televizi Match TV. Dostal v něm například otázky, zda se cítí jako fašista, na všechny odpověděl, nicméně jeho vyjádření v Rusku nebyla dodnes zveřejněna. Hašek je však publikoval v češtině a ruštině prostřednictvím deníku Sport a webu iSport.cz.

Už tehdy v rozhovoru přiznal, že chce zabránit, aby v pražském dvojzápase NHL nastoupili ruští hráči. „Vždycky záleží na rozhodnutí daného státu, jen je zde trošku problém, že jsme v Schengenském prostoru a hrozí, že by jim vízum mohl vydat jiný stát. Ale chceme to řešit v rámci celé Evropské unie a samozřejmě s českou ambasádou v USA,“ připomněl Hašek.

Na užší soupisce Sharks jsou momentálně obránce Nikolaj Kňazev, útočníci Alexander Barabanov a Jevgenij Svječnikov, Predators mají v sestavě útočníka Jakova Trenina. Ale počet hráčů může být na začátku sezony i vyšší, pokud by se v kempu prosadil někdo další. Hašek vysvětlil rovněž motivaci, která ho vede k tomu, proč se snaží účasti Rusů zabránit.

„Nikoho nehodlám trestat, to není sankce“ zdůraznil. „Jediným cílem je bezpečnost naší země, našich spojenců a v neposlední řadě taky ruských vojáků, protože dřívější konec války může zachránit mnoho jejich životů. Nejde o to, že se hokejisti někde narodili, ale že jsou dospělými občany svého státu. A jako takoví nesou zodpovědnost za činy své země. To nemůžeme nikomu upírat, tak to je,“ řekl Hašek. Proto věří, že zápas NHL v říjnu v Praze se obejde bez ruských hráčů. „Udělám pro to, co je v mých silách,“ slíbil.

„Mnozí lidé si zatím ještě neuvědomují, že vystoupení ruských hokejistů na ledě je především mnohamilionová reklama v dolarech na Rusko, jeho válku na Ukrajině a jeho agresivní politiku všeobecně. Jen tím, že hráč vyjede na led, působí na morálku obyvatel své země, na národní sebevědomí i ruskou armádu. Je to vzpruha pro ně a taky jejich spojence po celém světě, včetně některých českých občanů, kteří jsou na jejich straně. Že to vede k dobyvačné válce a ztrátám desetitisíců, možná již stovek tisíc životů, to víme. A právě proto chci zabránit této reklamě, která Rusko a proruské síly podporuje a povede k dalším ztrátám na životech. Nikoho ani v nejmenším netrestám. Jen chci větší bezpečnost pro nás a naše spojence,“ zdůraznil Hašek.

Vstoupit do diskuse
8


Články odjinud


Články odjinud