Pavel Bárta
Premium
29. října 2022 • 16:00

WHA před půl stoletím vyhlásila válku NHL. Za sedm let změnila hokej

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Bobbyho Hulla udělala nejbohatšího hokejistu planety. V Gordiem Howeovi znovu probudila hokejovou vášeň a prodloužila mu kariéru. Na scénu uvedla Wayna Gretzkého. Před padesáti lety vznikla World Hockey Association. Konkurenční liga připravila NHL o monopol jediné špičkové profi soutěže. Sedm sezon její existence patří k nejdivočejším a nejzábavnějším v historii hokeje. Za svůj krátký život WHA změnila jeho tvář a v mnohém předběhla dobu.



První zápas WHA se hrál 11. října 1972 v Edmontonu. „Žádný strach, tohle nevydrží do Vánoc,“ prorokoval prezident NHL Clarence Campbell. Nová soutěž vyhlásila NHL válku a ukončila vládu jedné strany. Vtrhla do doby hokejové expanze, kterou svou dravostí ještě urychlila. NHL se k ní chovala vždycky přezíravě a povýšeně, ale byla nucena činit kroky, jež by jinak nepodnikla. Bez WHA by dnes nebyla, čím je.

Liga za pochodu

Hrálo se s barevnými kotouči, rozhodčí měli červeno-modře pruhované dresy, deset let před NHL zavedla WHA prodloužení v základní části. Pohár pro šampiony pojmenovali Avco World Trophy podle společnosti poskytující finanční služby. Hokejisté do té doby patřili k nejhůř placeným profesionálním sportovcům, průměrný plat byl 22 tisíc dolarů ročně. Díky WHA se příjmy víc než zdvojnásobily. Přebíhaly do ní hvězdy, hráči druhého sledu, jimž dala novou příležitost, zaměstnala taky pár šílenců. Otevřela náruč Evropanům a teenagerům jako 17letý Wayne Gretzky , kteří ještě věkem nebyli způsobilí hrát v NHL.

„WHA změnila hokejový byznys,“ přiznal Ed Snider, majitel Philadelphia Flyers. Do soutěže zasáhlo dohromady 27 klubů z 25 měst. Vedle tradičních trhů obsáhla třeba Houston či Cincinnati, na něž se nedostalo při rozšiřování NHL, a opomíjená kanadská města Edmonton, Calgary, Ottawu, Winnipeg, Quebec. První se odvážila do Texasu či Arizony, plánovala evropskou divizi. Dnešní NHL má 32 týmů. Stejný počet však měly obě soutěže dohromady už v době rozpuku WHA.

Sedm let existence WHA, to byl jeden velký chaos. Liga za pochodu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud