Martin Pešout
13. dubna 2023 • 11:00

Nejšílenější zápasy: jatka na střídačce, oběšenec nebo inzultace Výborného

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Jsou bitvy, ve kterých vášeň fanoušků i hráčů stoupá do závratných výšin. A nezáleží na tom, jestli jde o extraligu nebo amatérskou ligu. Některé emoce jsou ovšem už přes čáru. Projděte si na webu iSport.cz zápasy, které překonaly únosnou mez akceptovatelného šílenství. Do výběru se dostaly Sparta, Zlín nebo Kometa s Pardubicemi.

  • Kralupy - Bílina

    Nejnovější úlovek. Že hráči v nižších soutěžích většinou neoplývají patřičnou disciplínou a vzájemným respektem, na to jsme si zvykli. Ale to, co se nedávno stalo v kvalifikaci o druhou ligu mezi Kralupy nad Vltavou a Bílinou, překonalo všechno myslitelné. 

    Nejdříve byl laserem oslněn brankář Bíliny, aby později došlo k hromadné bitce a nekontrolovatelnému řádění hostujícího kapitána Bakrlíka. Ten se sice zúčastnil MS do 18 let, později na sebe ale upozornil disciplinárními přešlapy v Polsku a ve Velké Británii. Už tak skandální průběh okořenila potyčka hráčů s fanoušky, kteří ze střídačky dokonce ukořistili hokejky a nebezpečně s nimi máchali po hráčích Bíliny. Do mely se zapojil i Peter Jánský, mistr extraligy s Litvínovem. Zápas hosté odmítli dohrát a z kralupského stadionu odjeli za doprovodu policie.

  • Vsetín - Zlín

    Nadstandardně třaskavé bylo letošní finále Chance ligy mezi Vsetínem a Zlínem. Dřívější vypjaté bitvy skončily vyloučením Vsetína z extraligy v roce 2007, na další soutěžní bitvy došlo až letos. Už v prvním měření sil v rámci této sezony skončilo oběšením a zapálením hadrového panáka, za což výtržník vyfasoval podmínku. Samotné finále pak začalo vyhrůžkami na sociálních sítích ohledně vyvraždění rodiny brankáře Vsetína Tomáše Vošvrdy a policejním zadržením devíti osob. Opakovaně se házely kameny na autobusy - fanouškovské i hráčské. O zklidnění situace žádal dokonce hejtman zlínského kraje Radim Holiš. Na poslední zápas do Zlína už raději nebyli vpuštěni příznivci Vsetína. Na sérii nezapomene ani Jiří Říha, který v zápalu boje přišel o pět zubů

    Emoce plály také ve výlukové sezoně 2004-2005. Při závěrečném podávání rukou Roman Hamrlík knokautoval Rostislava Kleslu. Vznikla tvrdá mela a sudí zapsali konečný účet 248 trestných minut.

    Devadesátkové povstání. Připomeňte si momenty z historie bitev mezi Vsetínem a Zlínem
    Video se připravuje ...

  • Zlín - Sparta

    A zase Zlín. Na stadionu Luďka Čajky v roce 2010 došlo k nejextrémnější bitce v historii samostatné extraligy. Zápas předčasně skončil pro čtrnáct hráčů, sudí rozdali rekordních 439 trestných minut, což je dodnes světový rekord napříč všemi ligami. Padaly stotisícové pokuty pro oba kluby. Bitky probíhaly během takřka celého zápasu. Jako vyšinutý po ledě létal zlínský Jiří Kučný, jenž zbil Davida Výborného a potom, co se dvanáctinásobný účastník MS zvedl na nohy, inkasoval od Kučného další nesportovně mířenou ránu do obličeje. Ironií bylo, že v další sezoně hrál Kučný, který za tento incident nafasoval čtyřzápasový distanc, právě za Spartu.

    Ve vzduchu létaly potencionální žaloby, zlínský Roman Vlach musel na operaci ramene, zápas neměl skoro kdo dohrát, tudíž se v závěrečných deseti minutách hra předstírala a čekalo se na konec. Že se něco semele, nasvědčoval už předchozí vzájemný duel, v němž se do potyčky zapletl dokonce brankář Sedláček.

    Rozruch během utkání Zlína a Sparty v sezoně 2009/10Foto Beránek Michal / Sport

  • Jatka v baráži

    Před dvanácti lety rozhodující sedmý zápas baráže o extraligu mezi Mladou Boleslaví a Ústím nad Labem přerušila šílená bitka obřích rozměrů. Exploze vzplála ještě na ledě po konci druhé třetiny a přesunula se mezi střídačky. Zapojili se do ní všichni hráči přítomni na stadionu včetně ústeckého maséra a bronzového medailisty z mistrovství Evropy v páce Vladimíra Brože, který zlomil nos Borisu Žabkovi. A pamětník skandálu mezi Zlínem a Spartou Zbyněk Hrdel dostal naloženo od Zbyňka Skleničky. Ten řádil jako černá ruka. „Hoďte na něj síť,“ řval tehdy spolukomentátor televizního přenosu Pavel Richter. Šlo o konfrontaci nenáviděných rivalů, kteří se v baráži utkali třikrát mezi léty 2008 až 2011 a předtím v prvoligových bitkách. A tak o výtržnosti na ledě nebo na tribunách i ještě v předchozích prvoligových bitvách nebyla nouze. 

    „Prdla mi elektronka, přišlo mi moc, že si někteří Boleslavští zvedají sebevědomí na našich hráčích, jako jsou Honza Alinč nebo Honza Kovář, kteří nejsou žádní bitkaři. Já taky nebudu mlátit Vrbatu, i když by to potřeboval,“ vyprávěl hned po zápase Sklenička.

    Zmodralý a zbitý Žabka prý tehdy přemýšlel o podání trestního oznámení na ústeckého maséra. Spoluhráči v čele s Jurajem Štefankou byli připravení mu dosvědčit, že schytal pecku od „civila“, ale nakonec ze záměru sešlo. A kamarád Sidney Crosbyho, dnes už bývalý útočník Zbyněk Hrdel, dodával na Skleničkovu adresu: „Pro mě to není hráč. Já jsem sice taky dřevák, ale co on předvedl, to je výsměch, srabárna. Ať si příští rok hraje zase někde v Lovosicích nebo Litoměřicích…“

    Daniel Boháč a Pavel Francouz během baráže 2010/11Foto Jaroslav Legner / Sport

  • Zapálený zimák

    Plzeň s tehdy devatenáctiletým Martinem Strakou, do finále extraligy (ještě federální). Jenomže oslavy po překonání Vítkovic v semifinále nahradil strach. Na plzeňském stadionu totiž vypukl požár. Došlo k vystřelení světlice, která zapálila pytlovinu pod střechou. Na bezpečnostní problém bylo zaděláno už tím, že byla překročena oficiální kapacita stadionu. Ve čtvrtém finále proti Trenčínu pro změnu došlo ke kuriozitě poté, co fanoušek slovenského týmu hodil na led puk těsně před plzeňským gólem, který tak neplatil. 

    Martin Straka v dresu Plzně v roce 2008 Martin Straka v dresu Plzně v roce 2008Foto Archiv deníku Sport

  • Nůž, popelnice, sud i kohout na ledě

    Pojďme dále do historie. V barážové prolínačce v roce 1996 mezi Kometou a Pardubicemi přiletěl na led otevřený kapesní nůž. Vzápětí rozhodčí duel předčasně ukončili a rozlícený dav na stadionu Za Lužánkami vhodil na led popelnici. Tu v  roce 2012 ve druhé lize v utkání mezi Kolínem a Nymburkem dopravili fanoušci na led také, a to ještě v doprovodu s pneumatikami. 

    Ještě v prvoligových dobách příznivci Komety při duelu s Třebíčí dostali na hrací plochu prázdný pivní sud. Při loňském finále extraligy se třinecká střídačka ocitla v O2 areně pod palbou mincí a třeba v roce 2014 Olomouc oslavila úspěšně zvládnutou baráž o extraligu živým kohoutem na ledě. Ostatně kohout pobíhal po hanáckém ledě Mory při mistrovských oslavách už o dvacet let dříve. 

    Mezi slavícími hokejisty Olomouce se bez ostychu promenádoval kohoutFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud