19. dubna 2008 • 00:00

Hokejisté budou hrát o druhé místo

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace nastoupí ve svém druhém vystoupení na turnaji O pohár České pojišťovny v Liberci od 16:00 proti Finsku a ve hře bude šance obsadit v konečném hodnocení seriálu EHT druhé místo.



Česká hokejová reprezentace nastoupí v sobotu ve svém druhém vystoupení na turnaji O pohár České pojišťovny v Liberci od 16:00 proti Finsku a ve hře bude šance obsadit v konečném hodnocení seriálu Euro Hockey Tour druhé místo. Oba týmy v průběžném pořadí turnajové konfrontace čtyř evropských velmocí dělí pouze jeden bod. Zatímco případný úspěch nechá svěřence kouče Aloise Hadamczika ve hře o celkové druhé místo, které naposledy obsadili v roce 2000, porážka by znamenala, že skončí stejně jako v předešlých sedmi ročnících EHT třetí, nebo čtvrtí. "My se musíme dívat na samotný zápas, ne na to, co by to znamenalo dál. Druhé místo by mohlo přijít samo, když vyhrajeme," řekl Hadamczik na dotaz ČTK. V mužstvu prý po čtvrteční výhře nad Švédskem panuje pohoda, ale také je na hráčích vidět odhodlání. Vzhledem k tomu, že turnaj je poslední velkou prověrkou před mistrovství světa, snaží se hokejisté trenéra přesvědčit, aby je zařadil do konečné nominace. "Ti, kteří by s námi chtěli jet v základní sestavě na mistrovství světa, musí opakovaně podat dobrý výkon. Že ho podali proti Švédsku, to ještě nic neznamená, protože je musí podávat opakovaně. Jen tak se dostanou do nominace," uvedl Hadamczik. V této sezoně má pod jeho vedením národní tým s Finskem zápornou bilanci. Porazit jej dokázal jen v listopadu v Helsinkách v rámci turnaje Karjala 3:2. Poté v Moskvě prohrál 5:6 po samostatných nájezdech a v únoru v Tampere, kde vstoupil do Švédských her, dokonce utrpěl debakl 1:6. Odčinit poslední nezdar se bude snažit mužstvo posílené o všech sedm hráčů působících v zámoří. Oproti duelu se Švédskem se do sestavy dostane obránce Tomáš Kaberle, který utvoří elitní dvojici s Filipem Kubou. Zahrát by si měl i útočník Petr Kalus. "Nevím ale, jestli bude hrát od začátku. Do hry se ale určitě dostane," slíbil Hadamczik hráči z nižší AHL. Právě ofenzivně laděný Kaberle by mohl Česku pomoci vylepšit přesilové hry, které se reprezentačnímu týmu na úvod turnaje vůbec nedařily. Češi nedokázali využít ani dvě téměř minutové početní výhody pět na tři. "Z těch musíme dávat góly. Ono se občas stane, že nedáte, ale musíme to zlepšit. Přesilovky obecně rozhodují, když je využijete, je to velké plus," podotkl Hadamczik. Tým již dnes opustila dvojice útočníků Jindřich Kotrla, Jiří Cetkovský, kteří by stejně do hry na turnaji nezasáhli. Hadamczik totiž podle pravidel může použít jen 25 hokejistů a pro nedělní zápas proti Rusku počítá s nasazením útočníka pražské Slavie Tomáše Micky. "Nemělo cenu tady ty kluky držet přes víkend, když víme, že bychom je do hry nedali. Jejich výkon a přístup v zápasech, do kterých nastoupili, byl slušný," řekl Hadamczik.


Předpokládaná sestava: Hnilička - Kuba, T. Kaberle, Černošek, Šmíd, Sičák, Čáslava, Krstev, Zíb - Vrbata, Hanzal, Kotalík - Irgl, Kohn, Rolinek - Jánský, Netík, Kubiš - Čermák, Straka, Veselý - Kalus.

Témata: 


Články odjinud


Články odjinud