Romana Barboříková
10. ledna 2020 • 12:00

Sagan poprvé pojede Giro. Pořád jsem cítil, že tam něco chybí, řekl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začátek v Maďarsku, šest etap s předpokládaným hromadným dojezdem a krátká strmá stoupání v dílech lemujících pobřeží Jadranu. Vypadá to, že si Peter Sagan vybral skvělý ročník pro svou premiérovou účast na Giro d´Italia. Cyklistická superstar má na svém kontě dvanáct startů na Grand Tour, tedy největších etapových závodech. Na ten italský si ale během své kariéry zatím čas nikdy nenašel.



Už na jaře při své návštěvě Prahy ale Sagan prozradil, že italský závod rozhodně v plánu má. „Před tím, než ukončím kariéru, bych si velmi rád vyzkoušel i Giro. Jestli jednou nebo víckrát, to nikdo neví, ale určitě než skončím, tam jet chci.“

Smlouvu v německém týmu Bora-hansgrohe má do konce roku 2021, objevily se spekulace, že by ho ale po příští sezoně chtěl vyměnit ještě za některou z arabských stájí. Saganovi je 29 let, je trojnásobným mistrem světa v silniční cyklistice, získal rekordních sedm vítězství v bodovací soutěži na Tour de France, na svém kontě má celkem 113 vítězství. A tak nyní přichází čas na další výzvu.

Peter Sagan poprvé v kariéře pojede Giro
Peter Sagan poprvé v kariéře pojede Giro

„Myslím, že není jezdce, který by nesnil o tom zúčastnit se Corsa Rosa, jednoho z nejkrásnějších závodů na světě, který je zároveň jednou z největších výzev. A to je důvod, proč nyní s potěšením oznamuji, že budu 9. května na startu v Budapešti připravený pustit se poprvé ve své kariéře do této ikonické Grand Tour,“ oznámil ve čtvrtek slovenský závodník.

Příjemné pro něj je, že 103. ročník odstartuje kousek od jeho domoviny. „Určitě to nebude jednoduchý závod, ale těším se na to. S úvodními etapami v Maďarsku budu mít navíc příští rok díky Giru příležitost závodit tak blízko Slovensku a jsem si jistý, že kolem trati budou fandit davy Slováků,“ slíbil Sagan.

Muž, který v Itálii absolvoval už řadu velkých klání, jako třeba etapový závod Tirreno-Adriatico nebo jeden z Monumentů (pětice nejslavnějších cyklistických klasik) Milán-Sanremo, má k zemi na jihu Evropy blízko i jinak. „Itálie má v mém srdci speciální místo. Je to země, kde jsem vyhrál svůj první světový šampionát v roce 2008 (MS juniorů v cross country – pozn. red.) a kde jsem strávil úvodní léta své profesionální kariéry, když jsem závodil za italský tým (Liquigas),“ vysvětlil. „V posledních deseti letech jsem měl mnohokrát příležitost a výsadu jet hodně prestižní závody na území Itálie, ale pořád jsem cítil, že tam něco chybí – Giro d´Italia,“ dodal Sagan.

U Sagana v autobuse. Jak trávil volný den na Tour de France?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud