25. července 2018 • 04:40

To ještě nezažili! Cyklisté řešili zásah slzákem, šéf Sky chválil policii

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nehody a pády, unavené nohy i psychická zátěž. Cyklisté na Tour de France jsou v neustálém stresu, trasy jsou náročné a požadavky na výkony obrovské. Do toho pak přijde stávka farmářů. Právě ti v šestnácté etapě zablokovali cestu a policisté je museli vyhánět slzným plynem. Jenže ten se dostal i do očí poloviny pelotonu a závod se musel přerušit. „Nemám nic proti novým zkušenostem, ale pepřový sprej během závodu? To jsem ještě nezažil,“ zlobil se v cíli Dan Martin. A nebyl zdaleka jediný, kterého situace naštvala.



Po druhém volném dni čekala cyklisty na Tour de France další náročná etapa. Peloton pomalu vjížděl do obávaných Pyrenejí a čekal se tuhý boj o žlutý trikot. Co však jezdci nečekali, byla nucená zastávka už po třiceti kilometrech. Cestu jim totiž zatarasily balíky slámy, které tam s těžkou technikou natahali místní demonstrující farmáři.

„Tváří v tvář demonstrantům, kteří odmítli uvolnit cestu, byli policisté nuceni je dostat mimo silnici,“ stálo v prohlášení bezpečnostních složek. Ti sáhli ke klasické metodě na rozhánění demonstrujících – slzném plynu. Jenže už jim nedošlo, že ten nějakou dobu zůstane ve vzduchu a nadýchá se jím celá řada cyklistů včetně těch bojující o žlutý trikot.

Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome si vymývá oči
Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome si vymývá oči

„Práce cyklistů je už tak nebezpečná, neměli bychom jim přidělávat další nebezpečí. Už tak tam mají dost rizik. Na tom trvám, musíme jim nechat volnou cestu,“ zlobil se na demonstranty ředitel Tour Christian Prudhomme. „Nechceme cyklisty zamykat na stadionu nebo tenisovém kurtu. Lidé by neměli blokovat silnici bez ohledu na to, za co bojují,“ řekl.

Slzný plyn zasáhl do obličeje i vítěze tří etap a držitele zeleného trikotu Petera Sagana. „Bylo to jako kdyby nás pepřový sprej zasáhl do očí. Nemohli jsme pořádně dýchat. Ne, že bychom to dostali napřímo, ale bylo to ve vzduchu. Po deseti minutách už to bylo v pořádku,“ řekl Sagan pro velonews.com

Kromě něj měl potíže i lídr závodu Geraint Thomas, který má na prvním místě náskok minutu a půl. „Bylo zřejmé, že ten plyn zůstal stále ve vzduchu, když jsme projížděli. Cítil jsem ho v očích a v krku. Snažil jsem se to vymýt vodou, ale později to odeznělo,“ řekl držitel žlutého trikotu.

Podobně se na to díval i čtyřnásobný vítěz Tour a jeho týmový kolega ze Sky Chris Froome. „Nejdřív jsem cítil, jak mi hoří krk a nos, později mě začaly pálit i oči. Myslím ale, že to podobně cítilo plno dalších cyklistů. Naštěstí to netrvalo dlouho, “ řekl po závodě pro nytimes.com.

O něco razantnější slova volil Daniel Martin, irský cyklista, který je v průběžném pořadí na desátém místě. „Co to bylo? Slzný sprej? To jsem ještě nezažil. Já nemám nic proti novým zkušenostem, ale pepřový sprej během závodu? Člověk to hezkou chvíli cítí na plicích, fakt to není příjemné. Ale vyřešili to rychle a zdravotnický tým hned pomohl těm, co to potřebovali. Ale je to bizarní,“ kroutil hlavou.

O něco mírnější pak byl ředitel stáje Sky Nicolas Portal, který naopak pochválil rychlý policejní zásah. „Policie odvedla skvělou práci, jenže vítr odvál plyn k cyklistům a oni museli zastavit, aby si vymyli ústa a oči. Nakonec všechno dopadlo dobře, ale všichni jsme měli obavy,“ přiznal.

Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome si vymývá oči
Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome si vymývá oči

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud