Tereza Janovská
24. července 2018 • 19:00

Po hlavě do propasti! Ošklivý pád připomněl tragédii, Gilbert v krvi dojel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebezpečné sjezdy na Tour de France nejsou žádnou novinkou, při některých pádech se však divákům tají dech. To byl případ i Philippeho Gilberta, který 58 kilometrů před cílem 16. etapy nevybral zatáčku a přepadl přes kamennou zídku. Pád ze zhruba třímetrové výšky odnesl naštěstí jen s potlučeným kolenem a loktem, i přes krvavé zranění se zvládl vrátit na kolo a do cíle dojet.



Je to třiadvacet let, co při sjezdu z Col de Portet d´Aspet tragicky zahynul Fabio Casartelli, který při hromadném pádu narazil hlavou do betonového sloupku a při převozu do nemocnice zemřel. Tragická nehoda se divákům připomněla i při sledování stejného sjezdu letošní šestnácté etapy.

A bohužel, ani letos nezůstala bez poskvrnky. Osmapadesát kilometrů před cílem nevybral jednu ze zatáček Philippe Gilbert. Přestože se snažil ze všech sil brzdit, ošklivému pádu nezabránil. Přepadl přes kamennou zídku a spadl přibližně z třímetrové výšky.

VIDEO: Podívejte se na Gilbertův pád:

Jen díky štěstěně a kvalitní helmě se mu nestalo nic vážného. Poranil si koleno a loket, přesto se ale dokázal vyškrábat nahoru, kde do kamery ukázal zdvižený palec a pokračoval v cestě do cíle. „Není to pro něj jednoduché. Má potlučené koleno a asi s tím bude mít problém,“ řekl sportovní ředitel Quick-Step Floors Wilfried Peeters.

Sám Gilbert během cesty silně krvácel, přesto dokázal etapu dokončit. Do cíle dojel na 142. místě se ztrátou 31 minut a 11 vteřin na vítězného Juliana Alaphilippeho. Gilbert byl i díky úniku před pádem, díky kterému byl na Col de Portet d’Aspet první, oceněn největším bojovníkem etapy.

V šestnácté etapě nebyl jediným, kdo skončil na zemi. Šest kilometrů před cílem bojoval o etapové prvenství Adam Yates, kterého v těsném závěsu stíhal Julian Alaphilippe. Yatese dotírající protivník zřejmě přiměl k riskantnějšímu sjezdu. Kvůli tomu mu v jedné ze zatáček podjelo kolo a spadl. Do cíle pak dojel až třetí. „Je mi líto, že Adam Yates spadl. Věděl jsem, že je tenhle sjezd hodně nebezpečný, před Tour jsem si ho pořádně nastudoval,“ řekl po dojezdu vítěz etapy Alaphilippe.

VIDEO: Podívejte se na Yatesův pád:

Philippe Gilbert v šestnácté etapě přepadl přes zídku
Philippe Gilbert v šestnácté etapě přepadl přes zídku

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud