7. května 2011 • 18:00

Raboňův tým vyhrál časovku na úvod Gira d'Italia

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklisté amerického týmu HTC-Highroad s Františkem Raboněm vyhráli úvodní etapu Gira d'Italia, časovku družstev na 19,3 kilometru. Druhý český účastník Roman Kreuziger, který chce během třítýdenního slavného závodu zaútočit na stupně vítězů, byl s kazašskou Astanou sedmnáctý. Prvním držitelem růžového trikotu je Ital Marco Pinotti z vítězného týmu.



Pinotti protnul cílovou čáru v Turíně jako první, spolu se svými kolegy zvládli první soutěžní kilometry 94. ročníku Gira za 20 minut a 59 sekund. Raboň se oddělil od nejrychlejší pětice kvůli defektu necelý kilometr před páskou a v průběžném pořadí má ztrátu 50 sekund. Do cíle musí pokaždé dojet minimálně pět závodníků z devítičlenných stájí.

"Spokojenost je veliká, konečně jsem protrhl tu smůlu druhých a třetích míst, takže je to super. Celý tým jel extrémně dobře a byla to strašně těžká časovka," líčil nadšeně na svém webu Raboň. "Věděli jsme, že vedeme a jeli pochopitelně nadoraz. V posledních kilometrech odpadli Rasmusen, Gretsch a Renshaw. A asi kilometr před cílem po defektu na kolejích i já. Takže to je nepatrná kaňka, že jsem nedorazil do cíle s ostatními, ale na výsledek to vliv nemělo," dodal.

Jeho tým pak ve finiši nechal schválně projet jako prvního Pinottiho, aby coby domácí Ital mohl obléknout růžový dres místo stájového lídra Brita Marka Cavendishe. "Dnešní výhra byl náš první a jeden z hlavních úkolů. Takže velká část tlaku z nás jistě spadla. Všichni nás pasovali do role favoritů a to bylo svazující. Jsem šťastný, že se to povedlo," dodal Raboň.

Druhá skončila další americká stáj RadioShack a třetí byl Liquigas. Hlavní favorit Španěl Alberto Contador a jeho Saxo Bank obsadil osmé místo, Kreuzigrova Astana nabrala na vítěze ztrátu 50 sekund. Jezdci HTC Highroad dosáhli průměrné rychlosti přes 55 km za hodinu a atraktivnímu souboji s časem mezi družstvy kralovali už podruhé za poslední tři roky.

V neděli čeká peloton první klasická etapa s rovinatým profilem mezi městy Alba a Parma, s 244 kilometry vůbec nejdelší v letošním ročníku. Rozhodující etapy v horách přijdou až poslední třetí týden. Závod vyvrcholí 29. května v Miláně časovkou jednotlivců.

Giro d'Italia, cyklistický závod - 1. etapa (časovka družstev 21,5 km):
1. HTC-Highroad 20:59, 2. Radioshack -10, 3. Liquigas -22, 4. Omega Pharma -22, 5. Garmin -24, 6. Lampre -24, 7. Rabobank -26, 8. Saxo Bank -30, 9. Sky -37, 10. Vacansoleil -37.
Průběžné pořadí:
1. Pinotti (It.) 20:59, 2. Bak (Dán.), 3. Sivcov (Běl.), 4. Cavendish (Brit.), 5. Lewis (USA) všichni stejný čas, 6. McEwen (Austr.), 7. Machado (Port.), 8. Beppu (Jap.), 9. Selander (USA), 10. Hunter (JAR) všichni -10, ...125. Kreuziger, 132. Raboň (oba ČR) oba -50.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud