12. května 2011 • 17:37

Šestou etapu vyhrál Ventoso, Kreuziger osmnáctý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem 6. etapy závodu Giro d'Italia se stal Španěl Francisco Ventoso. který v závěrečném spurtu udolal italského favorita Alessandra Petacchiho. Čeští cyklisté Roman Kreuziger a František Raboň dojeli v hlavním poli ve stejném čase jako vítěz. Kreuziger se tak udržel na osmnáctém místě průběžného pořadí, nadále vede Nizozemec Pieter Weening.



Dnešních 216 kilometrů dlouhá etapa z Orvieta do Fiuggi Terme měla hned pětici uprchlíků, ani jeden z nich však neodolal závěrečnému náporu pelotonu. Nejblíže úspěchu byl Kristof Vandewalle, ale 1,5 kilometru před cílem byl dostižen.

Rozhodovalo se tak v závěrečném spurtu, který měl nejlépe rozjetý Petacchi, ovšem těsně před cílem mu došly síly a premiérový etapový triumf na Giru slavil Ventoso.

"Měl jsem tuto etapu ve svém jízdním řádu zaškrtnutou, protože jsem tušil, že stoupání do cíle pro mě bude výhodou," řekl Ventoso. "Když jsem ale viděl, že je za mnou Petacchi, tak jsem nečekal, že vyhraju. Rozhodlo se až 20 metrů před cílem, kdy odpadl. Bylo to velmi těsné. Teď nemám sílu vůbec na nic," přiznal.

Bez ztráty dojeli všichni závodníci z předních pozic průběžného pořadí včetně Kreuzigra, který skončil na 28. místě hned za lídrem Weeningem. Raboň tentokrát také nenabral ztrátu a dojel třicátý. Ze 187. místa se tak posunul na 155. pozici.

"Byla to poměrně nervózní etapa. Jelo se docela ostře, bylo to dost zvlněné a měli jsme průměrnou rychlost 41 km/h. Já se cítil dobře, ale spíš jsem se snažil šetřit síly na zítřek, kdy nás čeká první těžší etapa," uvedl Kreuziger na svém webu.

Páteční sedmá etapa podle něho bude velmi důležitá a mohla by zamíchat s průběžným pořadím. "Všichni říkají, že by nahoru mělo přijet dvacet lidí pohromadě. Pokud by to tak mělo být, tak můj jediný cíl je přijet tam s nimi. Ta etapa měří jen 110 kilometrů, jsou tam dva kopce, tak uvidíme," dodal Kreuziger.

Raboň tentokrát také nenabral ztrátu a dojel třicátý. Ze 187. místa se tak posunul na 155. příčku. V závěru se pokoušel svou pozici ještě vylepšit. "Pět kilometrů před cílem jsem zaútočil, pak jsem ještě zkoušel spurtovat, ale vyšlo to jen na 30. pozici. V závěru ale vepředu zůstalo jen osmdesát jezdců. Mám radost, že jsem byl mezi nimi, a doufám, že po lehké nemoci na začátku Gira jsem zpět v top formě a že to budu ještě moci ukázat," řekl Raboň pro svůj web.

Do dnešní etapy již nezasáhl Tom Slagter ze stáje Rabobank, který se zranil při středeční páté etapě. S otřesem mozku a zlomeným nadočnicovým obloukem strávil noc v nemocnici a dnes zamířil zpět do Nizozemska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud