15. srpna 2012 • 12:58

Vyhrál olympiádu. Teď kazašský cyklista Vinokurov končí

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klasika San Sebastian byla posledním závodem cyklisty Alexandra Vinokurova. Kazašský jezdec Astany uvažoval o konci už v minulosti, nicméně odchází až jako olympijský vítěz. „Mým cílem bylo vyhrát etapu na Tour de France, odejít se vztyčenou hlavou. Nebylo možné vyhrát na Tour, ale vítězství na olympiádě je ještě lepší,“ citovaly ho stránky CyclingNews.com.



Osmatřicetiletý Kazach závodil ve Španělsku s olympijskými kruhy na dresu. „Nečekal jsem, že získám zlato z Her. To byl sen, nejlepší konec, jaký jsem mohl čekat. Moje rodina a přátelé jsou velmi šťastní, pro mou zemi bylo důležité dosáhnout na olympijský triumf.“

Někdejší vítěz Vuelty a etap na Tour de France chtěl skončit už loni, jenže plán mu zhatila zlomenina nohy na Tour a také rozpory v týmu, kterému by pak chyběly jeho body. O své budoucnosti teď bude jednat například s kazašským prezidentem Nazarbajevem. Neláká ho už ani mistrovství světa.

„Rozhodnutí bylo učiněno. Loňská nehoda a snaha o návrat do formy mě stály hodně sil. Bylo to těžké. Ale tak jsem nemohl z cyklistiky odejít, to je jasné.

V mé zemi jsou dobří jezdci jako Assan Bazajev, kteří musejí udělat krok vpřed a převzít více zodpovědnosti.“

Vinokurov je srdcem stáje Astana, za niž druhou sezonu jezdí Roman Kreuziger. V budoucnu bude tým spoléhat na Vincenza Nibaliho, s nímž podepsal dvouletý kontrakt, a tak je český závodník na odchodu.

Údajně měl podepsat smlouvu se stájí Saxo Bank – Tinkoff, což ovšem vítěz etapy na letošním Giru popřel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud