29.4.2019 • 14:01

Cykloturistika s dětmi: čtyři tipy na místa, která nadchnou celou rodinu

Vstoupit do diskuse
0
  • Vyjeďte objevovat krásy Česka s celou rodinou.

    Plánujete výlet na kolech s dětmi a hledáte vhodnou trasu, kterou by zvládli i malí cyklisté? Přinášíme vám čtyři tipy na zajímavá místa, která jsou bezpečná, nenáročná a budou se líbit vám i dětem.

  • Podél Baťova kanálu

    Baťův kanál je stará vodní cesta, která spojovala Otrokovice a Rohatec. Dříve sloužila k lodní přepravě lignitu a stavebního materiálu, dnes je však především vyhledávaným turistickým místem. Návštěvníci sem míří za lodními výlety i kvůli více než 80 kilometrů dlouhé cyklostezce, která vede podél kanálu.

    Po celé své délce je cesta asfaltovaná a má téměř nulové převýšení. Trasu tak bez problému zvládnou i ti nejmenší cyklisté nebo rodiče s cyklovozíky. Veškeré křížení s jinou dopravou je mimoúrovňové. Nemusíte se tak bát, že by vaši vyjížďku s dětmi rušila auta.

    Tip: Malí cyklisté budou zajisté nadšeni, pokud jízdu na kole zkombinujete i s výletem lodí. Jízdní řád lodních linek, které proplouvají kanálem od června do září, najdete ZDE. 

    Malí cyklisté budou zajisté nadšeni, pokud jízdu na kole zkombinujete i s výletem lodí.CykloturistikaFoto Profimedia

  • Cyklistika kolem Lipna

    Okolí Lipna je protkáno celou řadou cyklostezek. Tato oblast je tak vhodná i pro několikadenní aktivní dovolenou. Pokud míříte na výlet s malými dětmi, můžete se vydat například na jezerní cyklo-inline stezku, která je dlouhá 11,5 kilometru. Trasa kopíruje levý břeh Lipna a vede z města Lipno nad Vltavou do Frymburku. Cesta je bezpečná, bez většího stoupání a pouze s malými sjezdy.

    Vyjížďku můžete zahájit na parkovišti Bikeparku Lipno, který se nachází v Lipně nad Vltavou. Samotná návštěva Bikeparku pak může být příjemným zpestřením vašeho výletu. Najdete tu zábavné terénní stezky, které mají různou obtížnost. Přijdou si tu tak na své nejen ostřílení bikeři, ale i méně zkušení cyklisté či děti. V létě tu bývá navíc otevřen mini bikepark se skákacím hradem.

    Vyjížďku můžete zahájit na parkovišti Bikeparku Lipno, který se nachází v Lipně nad Vltavou.Foto Profimedia

    3.    

  • Přírodou Třeboňska

    Krásná krajina a stezky téměř bez kopců. Díky této kombinaci je Třeboňsko ideálním místem pro cykloturistiku s malými dětmi. V létě se tu navíc po vydatném výletě můžete zchladit v některém z mnoha rybníků.

    Vyzkoušet můžete například naučnou stezku Okolo Třeboně. Díky informačním tabulím rozmístěným po celé její trase si tak kromě cyklistického zážitku můžete odnést spoustu zajímavých poznatků o této oblasti. Stezka začíná na hrázi rybníka Svět a vede lesnatou i rybničnatou krajinou východně od Třeboně. Okruh je dlouhý 39 kilometrů, avšak můžete jej zkrátit podle zkušeností a věku dětí.

    Třeboňsko je ideálním místem pro cykloturistiku s malými dětmi.Foto Profimedia

     

  • S dětmi Klánovickým lesem

    Krásná místa pro cyklovýlety s dětmi nabízí také naše hlavní město. Vyrazit můžete například do Klánovického lesa, který se nachází ve východní části Prahy. Vybrat si tu můžete hned ze dvou naučných okruhů.

    První z nich se jmenuje Lesní galerie I. aneb Tam a zpátky za zvířátky. Jeho délka je zhruba pět kilometrů a zvládnou ho tak i malé děti, které se na kole teprve učí. Cestu můžete začít na vlakovém nádraží Praha-Klánovice. Na trase najdete celkem 30 zastávek, které seznamují děti se zvířaty žijícími ve zdejším lese. Stanoviště jsou doplněna obrázky, které malovaly děti z Masarykovy ZŠ v Újezdě nad Lesy a vtipnými básničkami Lucie Černé.

    Druhý okruh Lesní galerie II. aneb Klánovickým lesem krok za krokem je o něco náročnější. Trasa měří celkem 14 kilometrů, avšak je možné ji zkrátit dle věku dětí. Na cestě najdete opět několik naučných tabulí, které dětem představí zástupce rostlinné a živočišné říše Klánovického lesa.

    Krásná místa pro cyklovýlety s dětmi nabízí také naše hlavní město.Foto Profimedia

     

     


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}