11.8.2019 • 05:00

7 největších dojáků historie sportu. Nagano, Beckham i brazilská potupa

Vstoupit do diskuse
0
  • Připomeňte si s námi sedm nejemotivnějších momentů, které se navždy zapsaly do sportovní historie.

    Emoce ke sportu odjakživa patří, ať už je má na svědomí výhra či porážka. Připomeňte si s námi sedm nejemotivnějších momentů, které se navždy zapsaly do sportovní historie.

  • Bratrská výpomoc

    Nečekané vyvrcholení mělo mistrovství světa triatlonistů, které se konalo v roce 2016 v mexickém Cozumelu. K favoritům tohoto šampionátu patřili bratři Brownleeovi. Když se tedy v cílové rovince objevil jako první mladší z obou sourozenců Jonathan, nebylo to pro nikoho překvapením. Jenže ouha. Jen pár metrů před cílem začal Jonathan kolabovat. Za ním běžící bratr Alistair však nenechal svého sourozence ve štychu. Pomohl mu na nohy, vzal ho kolem ramen a společně s ním doběhl až do cíle. U cílové čáry navíc postrčil svého bratra dopředu, díky čemuž Jonathan Brownlee nakonec skončil na celkovém druhém místě, jeho bratr Alistair bral bronz.

    Jonathan (vpravo) nakonec skončil díky bratrově pomoci na druhém místě.Foto Profimedia

  • Do cíle ho doprovodil otec

    Ačkoliv se Angličan Derek Redmond mohl pyšnit zlaty ze štafety na světovém i evropském šampionátu a z her Commonwealthu, stále mu do sbírky chyběl individuální cenný kov z velké akce. To se mělo změnit na Olympijských hrách v Barceloně (1992), kde patřil mezi favority závodu na 400 metrů. I když se start Derekovi povedl, zhruba po 170 metrech se držíc za stehno skácel k zemi. Do očí se mu začaly drát slzy a v noze cítil píchavou bolest. I přesto se však rozhodl doslova doskákat do cíle. Když to viděl jeho otec, který po celou dobu vše sledoval z tribuny, bez váhání překonal zábradlí i ochranku a běžel svému synovi na pomoc. Společně pak dorazili až do cíle, kde oběma ve stoje tleskal celý stadion.

    Derekův otec bez váhání překonal zábradlí i ochranku a běžel svému synovi na pomoci.Foto Profimedia

  • Poslední zápas kariéry Davida Beckhama

    V květnu roku 2013 odehrál David Beckham v dresu PSG poslední zápas své kariéry. Když se ho trenér Carlo Ancelotti rozhodl v 81. minutě vystřídat, dostalo se Beckhamovi bouřlivého aplausu. Diváci skandovali ve stoje a z hlediště mu tleskala i manželka Victoria či bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Poděkovat svému spoluhráči vyběhl z brány i tehdejší brankář PSG Salvatore Sirigu, zatímco Brazilec Lucas Moura se svému fotbalovému kolegovi poklonil. Sám Beckham se neubránil emocím a odcházel ze hřiště se slzami v očích.

    Diváci Beckhamovi skandovali ve stoje. Z hlediště mu tleskala i manželka Victoria či bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy.Foto Profimedia

  • Tichý protest na olympiádě

    Americký sprinter Tommie Smith získal na olympiádě v Mexiku zlatou medaili v běhu na 200 metrů, zatímco jeho krajan John Carlos se umístil na třetí příčce. Na slavnostní ceremoniál přišli Američané bez bot a s černou rukavicí na jedné ruce. Poté během americké hymny oba sprinteři zvedli v pěst zaťatou ruku, čímž chtěli tiše protestovat proti postavení černochů ve společnosti, chudobě a diskriminaci. Australský závodník Peter Norman, který se umístil jako druhý, podpořil své soupeře tím, že si na hruď připnul odznak lidských práv.

    Ruka zatnutá v pěst zvednutá vzhůru se stala už navždy symbolem, který upozorňuje na nutnost rovnosti ve společnosti a dodržování lidských práv.Foto Profimedia

  • Kokosy na sněhu

    O jamajském týmu bobistů, který se probojoval na olympijské hry v Calgary slyšel díky filmu Kokosy na sněhu snad téměř každý. Ve skutečnosti však nešlo o sprintery, ale členy jamajské armády, kteří tvrdě trénovali, aby mohli o čtyři měsíce později stát na startu olympijského závodu. Tým se stal okamžitě miláčkem diváků a byl vřele přivítán i svými sportovními kolegy. Jedním z nejemotivnějších momentů celých her se stal okamžik, kdy jamajský tým po nevyvedené jízdě dotlačil svůj bob do cíle za mohutného aplausu přihlížejících diváků. (Na rozdíl od filmu jej závodníci nenesli na ramenou.)

    Jedním z nejemotivnějších momentů celých her se stal okamžik, kdy jamajský tým po nevyvedené jízdě dotlačil svůj bob do cíle za mohutného aplausu přihlížejících divákůFoto Profimedia

  • Historický debakl Brazílie

    Pokud byste měli jmenovat nejslavnější fotbalový národ, vzpomněla by si zřejmě většina z vás na Brazílii. Mistrovství světa ve fotbale, které se v roce 2014 konalo v této fotbalu zaslíbené zemi, tak mělo být velkou exhibicí domácího týmu. Ten skutečně postoupil až do bojů o finále, kde se potkal s Německem. Jenže ani ne po půl hodině zápasu bylo o finalistovi defacto rozhodnuto. Němci rozebrali domácí, kterým během třiceti minut nastříleli 5 branek. Zápas nakonec pro Brazílii skončil potupnou porážkou 7:1. Desítky tisíc brazilských fanoušků jako by nemohly věřit svým očím. Stadion ztichnul a řada diváků se rozplakala. Zdrceni byli i samotní hráči, kteří se rovněž neubránili slzám.

    Výsledek zdrtil nejen diváky, ale i samotné hráče.Foto Profimedia

  • Nagano

    Letos uplynulo jednadvacet let od doby, kdy Češi získali historické zlato na Olympijských hrách v Naganu. Bylo to vůbec poprvé, kdy si na ZOH zahrály také hvězdy NHL. Vítězství však nakonec slavil tým, který patřil mezi outsidery. Ve vyhroceném finálovém duelu se českému týmu podařilo porazit hokejového velikána - Rusko.

    Historický triumf národního týmu sledovala doslova celá země. Náměstí zaplavili lidé, kteří s očima na rtech hltali každé slovo nových národních hrdinů. Hráči z NHL si u svých klubů zajistili volno, aby se mohli zastavit v Praze a těšit se z medailové radosti s ostaními. Těžko hledat v české sportovní historii emotivnější a památnější moment, než byl právě tento.

    Jaromír Jágr s Ivanem Hlinkou a Robertem Reichlem po návratu z NaganaFoto Pavel Mazáč (Sport)


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}