23.2.2019 • 05:00

Pulzní oxymetr a jeho cesta do sporttesterů. K čemu je dobrý?

Vstoupit do diskuse
0

Je to dobrý společník tréninku a poznávání vlastního těla. Zatímco sledování tepové frekvence je docela běžnou součástí sportovního tréninku, využívání pulzního oxymetru zatím zůstává okrajovou záležitostí a razí si cestu do sporttesterů. 



Pulzní oxymetr zatím není příliš běžnou výbavou u sportovních hodinek. Najdete jej ve špičkovém Garmin Fenix 5X Plus, výrazně levnějším Vívosmart 4 a u vybraných modelů hodinek se dá využít i propojení s externím pulzním oxymetrem. Jako u mnoha předchozích technologických novinek se ovšem dá čekat, že původně exkluzivní funkce si postupem času najde cestu i do levnějšího segmentu. Co tedy od oxymetru očekávat?

Změřte si hladinu kyslíku

Na začátek je nutná alespoň trocha teorie. Pulzní oxymetr slouží k zjištění hladiny kyslíku v krvi, která se označuje zkratkou SpO2. Proč je to důležité? Množství kyslíku v krvi dává dobrou představu o aktuálním stavu organismu. Normální hodnoty by se měly pohybovat v rozmezí cca 94–100 %.

Pokud je naměřená hladina kyslíku v krvi nižší, jedná se o poměrně závažnou poruchu fungování těla. Když pomineme jednoznačně lékařské komplikace typu ucpání tepen krevní sraženinou nebo otrava alkoholem či oxidem uhelnatým, bude nás nedostatek kyslíku v krvi zajímat hlavně ze sportovního hlediska. Tady existují dvě hlavní příčiny. Nadmořská výška nebo nashromážděná únava.

Příliš rychlý výstup do vysokých nadmořských výšek pro tělo může znamenat, že se nedokáže dostatečně rychle vyrovnat s menším množstvím kyslíku v okolním prostředí. V takové situaci je nutná aklimatizace a v případě tréninku výrazné zvolnění či úplné přerušení. Tělo by mělo začít rychleji vyrábět větší množství červených krvinek, které jsou pro přenos kyslíku nezbytné.

Pulzní oxymetr v praxiFoto Pavel Tomek

Pokud jste tedy vyrazili na dovolenou do ciziny na hory a necítíte se úplně nejlépe, schválně si zkuste hladinu kyslíku v krvi změřit. Pokud naměříte čísla pod 95 % rozhodně nedoporučujeme žádnou intenzivnější fyzickou aktivitu. Naopak, dopřejte si alespoň krátkou aklimatizaci, poté bude jakýkoliv trénink v takovém prostředí mnohem efektivnější. Mimochodem, i kdybyste pulzním oxymetrem vybavení nebyli, změna prostředí by se měla projevit i na vyšší tepové frekvenci.

Efektivní boj s únavou

Vzhledem k výškovému profilu České republiky se ale bude pulzní oxymetr v hodinkách nejvíce hodit především pro určení regenerace. Hodnoty SpO2 kolem 90 % jsou jednoznačnou známkou toho, že tělo je přetížené a ocenilo by odpočinek. Oxymetr tak můžete používat jako doplňkový nebo i hlavní ukazatel (pokud nedůvěřujete hodnotám z celodenního měření tepu), který vás informuje o aktuální únavě.

Nemusíme se jistě bavit o tom, že trénink, který není vykompenzovaný dostatkem odpočinku je spíše kontraproduktivní. Zkrátka zvolněte, přizpůsobte svůj tréninkový plán nebo se aspoň zamyslete, kde by mohla být chyba.

Menší množství kyslíku v krvi je neoddiskutovatelnou známkou toho, že tělo zkrátka není připravené na zátěž, kterou mu aktuálně nakládáte. Odpočatí a zregenerovaní dosáhnete lepších sportovních výkonů. Pulzní oxymetr vám řekne, kdy taková chvíle nastala.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}