8.3.2019 • 05:00

10 největších mýtů o nášlapech. "Espedéčka" si zamilujete, jen to chce cvik

Vstoupit do diskuse
0
  • Okolo nášlapů koluje celá řada mýtů.

    Kdo je jednou vyzkouší, často si bez nich jízdu neumí už ani představit. Řeč je o nášlapech, které dělí cyklisty na dvě skupiny. Ty, kteří je milují a ty, jenž se jich stále bojí. Není přitom důvod. Odhalte s námi deset největších mýtů, které o nášlapech kolují.

  • Proč se bojíme našlápnout?

    Když jsem se před časem rozhodovala o koupi nového kola, požádala jsem o pomoc s výběrem mého přítele, který na kole závodil. Ten měl ohledně cyklistického vybavení jasno – top kategorie, závodní modely kol i komponentů. Na jeho radu jsem si tak pořídila k novému kolu i nášlapné pedály tzv. espedéčka.

    Se svým novým novým dvokoulým parťákem jsem se hrdě vydala na výlet s kamarády. Nový bike, švih, pěkně utažené pedály, aby tretra dobře držela a jede se. Po pohodovém začátku však přišla první zkouška. Na semaforu se rozsvítila červená a já musela zastavit a vycvaknout se z pedálu. Noha však zůstala jako přikovaná v nášlapu a mé tělo se skácelo i s kolem na bok. I když to byl rozhodně nepříjemný zážitek, dnes už na něj vzpomínám s úsměvem.

    Ačkoliv má první zkušenost s nášlapy nebyla úplně pozitivní, dnes už bez nich nedám ani kilometr a všem je mohu jen vřele doporučit. Nevěřte nesmyslným mýtům a zbavte se předsudků. Nášlapy si zamilujete i vy. Chce to však jen trochu cviku. 

    S nášlapy na kolo to zvládnete i vy.Foto Profimedia

  • Mýtus 1: Nepotřebuji to

    Já to nepotřebuji – omyl, pokud si chcete jízdu na kole užít, nášlapy vám umožní správné kruhové šlapání, zajistí komfortní pocit, dodají určitou jistotu a poskytnout bezpečnou jízdu.

    Okolo nášlapů koluje celá řada mýtů.Foto Profimedia

  • Mýtus 2: Tretry jsou zbytečné

    Tretry jsou zbytečné sportovní boty navíc – nejsou, každý sport potřebuje své. Stejně jako používáte běžecké boty na běh, přeskáče na lyžování, tak na kolo jsou určené tretry (silniční, bikové, turistické). Vaše ploska nohy potřebuje jistou oporu a usazení pro správné šlapání.

    Okolo nášlapů koluje celá řada mýtů.Foto Profimedia

  • Mýtus 3: Je to nebezpečné

    Nášlapné pedály jsou nebezpečné – rozhodně ne, právě naopak, pokud jedete např. v mokrém terénu podrážka boty je mokrá, velmi lehce z obyčejného pedálu sklouzne. Mít v pedálu – chodidle patřičnou oporu je pro ovládání kola velmi důležité. Nášlapy vám právě tuto jistotu a podporu zajistí. Při jízdě na kole se nevyhnete lehkým pádům. Připravte se tak na malé škrábance a modřiny. To k tomu prostě patří.

    Okolo nášlapů koluje celá řada mýtů.Foto Profimedia

  • Mýtus 4: Nedají se povolit

    Nášlapy se nedají povolit – dají, odpor lze ale nastavit, takže je možné upravit sílu, která nám drží nohu v pedálu, na minimum. Pak se lze velmi snadno z pedálu dostat. Dejte, ale pozor na pedály nastavené na minimální vypínací sílu, vycvakávají se velmi snadno i v těch nejméně očekávaných situacích. Proto, až si vše zažijete, volte zlatý střed dotažení pedálu.

    S nášlapy na kolo to zvládnete i vy.Foto Profimedia

  • Mýtus 5: Nášlapy nevypnout

    Mám v sobě zafixovaný pocit, že když budu chtít najednou sundat nohu, že to nevypne – povolí nebojte, chce to je získat grif. Současně se přestat bát, že se to nepovede. Stačí si první km v nášlapných pedálech vyzkoušet např. na hodině spinningu.

    Okolo nášlapů koluje celá řada mýtů.Foto Profimedia

  • Mýtus 6: Bude se mi špatně šlapat

    Bude se mi špatně šlapat – právě naopak, nesprávně umístěná noha a nevhodný pohyb v měkké botě (jakékoliv sportovní obuvi, která není určená pro cyklistiku) může vyvolat bolesti zad. Důsledek špatné techniky šlapání.

    Nizozemec Mathieu van der Poel se raduje z titulu mistra světa v cyklokrosuFoto Ritzau Scanpix/Claus Fisker via REUTERS

  • Mýtus 7: Bude se mi hůře sedět

    Nebude se mi dobře na kole sedět, když budou nohy v pedálu umístěné napevno – opak je pravdou. Správně upevněná noha na pedálu je pro celkový posed, zlepšení pohodlí klíčová. Tedy noha, která na pedálu lidově řečeno vlaje vám to neumožní.

    Pro značku LASOUL jsou charakteristická trička s originálním a pestrým designemFoto archiv značky LASOUL

  • Mýtus 8: Nemám to kde natrénovat

    Nemám si to kde natrénovat – máte, vyzkoušejte si trénink na suchu v podobě zmíněné hodiny spinningu, kde si můžete našlapávání a vyšlapávání naučit.

    Pro značku LASOUL jsou charakteristická trička s originálním a pestrým designemFoto archiv značky LASOUL

  • Mýtus 9: Nedám to

    To nedám – ale dáte, na první vyjížďku si vezměte nářadí, abyste mohli pedály (kufry) doladit. Až najdete vhodné nastavení kufru na botě, neutahujte kufry "na krev”. Na první vyjížďce s nášlapnými pedály vypínejte nohu s předstihem než úplně zastavíte.

    S nášlapy na kolo to zvládnete i vy.Foto Profimedia

  • Mýtus 10: Jsem nešika

    Co, když jsem fakt nešika – nejste, kdo jednou nášlapy zkusil už jezdí jenom na nich. Když si pak půjčí kolo bez nich, téměř neumí šlapat. 

    Značka Segrasegra vyrábí i minimalistické silniční dresyFoto archiv snačky Segrasegra


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}