13.2.2019 • 05:00

Běhání v zimě může bolet! Poradíme vám, jak pečovat o klouby a svaly

Vstoupit do diskuse
0

Běhání je krásný a nenáročný sport, který se dá provozovat v jakémkoliv počasí. Výjimku netvoří ani zimní měsíce s teplotami pod bodem mrazu. Pokud chcete trénovat přes zimu, tak si přece jen budete muset dát pozor na několik věcí a není to jen studený vzduch a riziko nachlazení.



Vyřešit teplotní komfort při běhání v zimě je poměrně jednoduché. Stačí vám kvalitní funkční oblečení, které vás udrží v suchu a teple, šátek přes ústa a pro zimomřivé běžce se mohou hodit boty s nepromokavou membránou. Kromě nachlazení byste si ale měli dávat pozor i na přetížení svých šlach a svalů, které jsou v mrazech namáhány mnohem víc, než v teplém počasí.

Pozor na bolesti kloubů, šlach a svalů

Není náhodou, že většina běžců řeší problémy s achilovkami, koleny, nebo kyčlemi právě v zimě. Chladný vzduch totiž oslabuje šlachy, které drží naše tělo pohromadě a při pravidelném tréninku se riziko přetížení radikálně zvyšuje. Z toho důvodu byste měli věnovat zvýšenou pozornost nepříliš oblíbenému protahování a uvolňování dolních končetin i středu těla. V opačném případě hrozí, že vás velmi rychle začne něco bolet a to i přesto, že v létě jste běhali bez jakýchkoliv potíží a na strečink jste si přitom ani nevzpomněli.

Celou situaci navíc komplikuje sníh a led, protože při běhu po tomto povrchu musí vaše stabilizační svaly pracovat mnohem víc, než při pohybu po pevném podkladu. Běhat ve sněhu obecně není problém, naopak. Většina běžců to vnímá jako zajímavé zpestření a běh po sněhu dokáže skvělým způsobem zpevnit vaše kotníky a chodidla. Riziko přetížení je zde ale přece jen o poznání větší a tak opět není radno podceňovat potréninkovou regeneraci.

Protahování, masáž, tejpování

Jakmile se ochladí a vy budete pravidelně běhat, pak byste se kvůli prevenci zranění a přetížení měli každý den poctivě protahovat a zvláštní důraz by měl být kladen na svaly a šlachy, které jsou zodpovědné za takzvané ITBS (Iliotibiální syndrom), neboli běžecké koleno. Konkrétně se jedná o oblast mezi hýžďovým svalem, vnější stranou stehna a kolenem. Skvělou pomůckou jsou i masážní válce a míčky, kterými se dají tyto svaly snadno a rychle rozmasírovat a uvolnit.

Kromě pěnových masážních pomůcek se dají využít i protahovací cviky převzaté z jógy. Obrovské množství běžů si oblíbilo pozici holubice, která efektivně protahuje všechny problematické partie v oblasti hýždí a stehen. Jako technicky jednodušší můžeme doporučit cvik, kdy si položíte patu na koleno druhé (stojné) nohy a snažíte se podřepnout co nejníž vám to půjde.

Třetí pomůckou, která dokáže rychle a efektivně pomoci od bolesti jsou kineziologické (pružné) tejpy. Ty se dají sehnat v každé lepší lékárně, a spolehlivých návodů na aplikaci naleznete na internetu obrovské množství. Pokud ale s tejpy nemáte žádné zkušenosti a aplikací si nejste příliš jistí, pak doporučujeme svěřit se do rukou odborníka (fyzioterapeut, nebo proškolený masér), protože špatně aplikovaný tejp může napáchat více škody, než užitku.

Nezapomeňte se správně obléct

Kromě protahování, masírování a tejpování by mělo být naprostou samozřejmostí používání delších ponožek (kvůli tepelné izolaci achilovky) a celkově teplejšího oblečení na všech místech, které vás při běhu zlobí. Zkrátka nenechat své nohy zbytečně prochladnout. Až následně přichází na řadu výše popsaná aktivní regenerace, která vám zajistí, že budete bez bolestí a komplikací běhat celou zimu.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}