13.4.2019 • 05:00

Sexy křivky zdarma a bez vybavení na sport? Stačí chůze, říká obezitolog

Vstoupit do diskuse
0

Léto je za dveřmi a mnohé z nás zachvátila panika. Jak se dostat co nejrychleji zpět do formy? Nemusíte nutně běhat ani zvedat činky v posilovně. K sexy křivkám pomůže i pravidelná chůze.



Zná to asi většina z nás. Hubnutí po zimních svátcích stále odkládáme, až bude lepší počasí a než se na jaře stihneme rozkoukat, sezóna šortek je nenávratně tady. Naštěstí je jaro obdobím, které doslova vybízí k procházkám a výletům, díky kterým se mohou i méně zkušení sportovci zbavit přebytečných kil. Jak na to? Poradíme vám.

Oproti jiným pohybovým aktivitám má chůze velkou výhodu v tom, že ji může provozovat téměř každý. Pro některé je pravidelná chůze dokonce vhodnější než například běh nebo jiné sporty. „Pro člověka, který se potýká s nadváhou nebo obezitou je chůze rozhodně přínosná. Nosné klouby těchto lidí jsou totiž vystaveny velkému přetížení. Chůze naproti běhu šetří klouby, které nejsou vystaveny prudkým nárazům,“ vysvětluje obezitolog Rudolf Němec.

Chůze je také vhodnou aktivitou pro ty, kteří se sportem teprve začínají. Lidem, kteří se snaží shodit nějaké to kilo je doporučováno, aby se jejich tepová frekvence při aktivitě pohybovala zhruba mezi 60 až 75 procenty jejich maximální tepové frekvence. Tímto způsobem bude naše tělo efektivně pálit tuky a nebude jako zdroj energie využívat cukry. O tom, jak spolehlivě změřit svou tepovou frekvenci jsme psali ZDE.

Chůze je navíc pro začátečníky daleko příjemnější než například běh nebo tréninky v posilovně. Díky tomu můžete aktivitu provádět déle a častěji a tím spálit více energie. Stejně jako u jiných sportovních tréninků je však i u chůze důležitá pravidelnost. „Je jasné, že jedna procházka týdně nikoho od přebytečných kil neuchrání. Pokud chcete skutečně dosáhnout viditelných výsledků, je nutné aby byl váš denní příjem nižší než výdej. Proto je vhodné aktivitu provádět co nejčastěji, a to minimálně po dobu čtyřiceti minut. Pokud člověk trpí obezitou je důležité změnit i stravovací návyky, případně vhodně kombinovat léky,“ říká doktor Němec.

Nordic walking zapojí i ruce, schody zpevní zadek

Pokud nemáte rádi stereotyp a chcete své pravidelné procházky obohatit o další pohyb, můžete vyzkoušet například nordic walking. Díky použití sportovních holí se snižuje zatížení kolen a dalších kloubů dolních končetin. Nordic walking navíc do pohybu zapojí také ruce a zádové svaly, které by při běžné chůzi zůstali nevyužité. Ti, kteří bojují s nadbytečnými kilogramy, zajisté také ocení, že při tomto způsobu pohybu spalujeme při stejné rychlosti zhruba o 20 % více energie než při běžné chůzi.

Zvýšit energetický výdej a navíc efektivně posílit hýžďové svaly můžete také chůzí do kopce nebo schodů. Vždy však dávejte pozor, aby se váš tep pohyboval zhruba mezi 60 až 75 procenty vaší maximální tepové frekvence. Jen tak budete zaručeno, že vaše tělo bude spalovat tuky.

Kromě toho, že je chůze vhodným prostředkem pro hubnutí i pro méně zdatné sportovce, její zařazování má i další výhody. „Pravidelný pohyb ať už formou běhu, cvičení nebo například právě chůze je účinnou prevencí proti vysokému krevnímu tlaku nebo cukrovce a napomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi,“ jmenuje benefity pravidelného pohybu doktor Němec. Doplňovat chůzi můžete i dalšími aktivitami, jako je třeba jízda na bruslích nebo cyklistika. Podstatné je, aby vás pohyb bavil, díky čemuž vám pravidelný sport nebude činit problém.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}