22.5.2019 • 05:00

Fialová pomsta aneb boj se syndromem „běžeckého nehtu“. A prevence?

Vstoupit do diskuse
0

Nesnesitelné vedro v botě, tření, pocení, nárazy o špičku boty při běhu z kopce – to všechno jsou nástrahy, které jako první schytávají naše nehty. Co dělat, když se nám pomstí černofialovým zbarvením? Víte, že nehet odrůstá až rok? A co se děje pod lakem na nehty? Zeptali jsme se odbornice.



Když se řekne sport a nehty, mnozí z nás si možná vybaví sprinterku Gail Daversovou, která si potrpěla na dlouhé, zahnuté „drápy“ nalakované všemi možnými třpytivými barvami. Při zaklekávání do bloků ani při běhu samotném jí to zjevně nijak nevadilo, protože se stala trojnásobnou olympijskou vítězkou a mnohonásobnou mistryní světa. Spousta běžců má ale s nehty jiné starosti. O tom, že nejsou jen na ozdobu, ví nejeden maratonec a dálkový běžec. A dokážou člověku také pěkně zavařit. Jak výkonnostní sport ohrožuje naše nehty, co všechno se může stát, a jak se potížím s nehty vyhnout?

Když se řekne sport a nehty, mnozí z nás si možná vybaví sprinterku Gail Daversovou, která si potrpěla na dlouhé, zahnuté „drápy“ nalakované všemi možnými třpytivými barvami. Když se řekne sport a nehty, mnozí z nás si možná vybaví sprinterku Gail Daversovou, která si potrpěla na dlouhé, zahnuté „drápy“ nalakované všemi možnými třpytivými barvami.Foto Profimedia.cz

Syndrom „běžeckého nehtu“

Především intenzivní běžci mohou mít někdy problém s „fialovými nehty“ u nohou. Pokud jste v dětství slýchávali výhružku „zčerná ti a upadne“, tak v tomto případě může jít o realitu. „Za fialové až černé zbarvení nehtů může mechanické namáhání a poškozování měkké tkáně pod nehtem. Jde o hematom, modřinu, která ale vzhledem k charakteru místa vzniku nezmizí tak, jako jsme zvyklí z jiných částí těla,“ vysvětluje kosmetička a manikérka Julie Bauer Šnoblová.

Nehet prostě „chytí“ barvu sražené krve, která se nemá kam uvolňovat a v nehtu zůstane. „Takto postižený nehet může i zbytnět, což je přirozený způsob ochrany – stejně, jako když vám po úderu oteče místo s modřinou,“ dodává odbornice. Ve většině případů jde „jen“ o estetický problém, ale nutno říci, že dlouhodobý – odbornice upozorňuje, že kompletní obměna nehtu a odrost postižené části na noze trvá až rok.

Černá mi nehet – mám se bát?

Podrážděný nehet může zpočátku bolet, což ale většinou odezní a zůstane jen barva. „Pokud vás ale nehty bolí pravidelně po každém delším běhu, určitě se zamyslete nad botami – nejsou vám malé? Nesjíždí vám v nich noha dopředu? Nejsou moc teplé a nepotí se vám v nich noha víc, než je nutné? Zkuste je vyměnit a možná odhalíte původce problému,“ dodává manikérka. Boty vybírejte pečlivě a sahejte raději po větším čísle: zvlášť pokud víte, že vám při sportu nohy trošku otékají.

„Bát se vyloženě nemusíte, ale určitě doporučuji zpozornět a nehet kontrolovat. Záleží také, do jaké míry je nehet poškozen – pokud je zasaženo i lůžko, může se nehet úplně odloučit, a v takovém případě doporučuji se místu věnovat a ideálně i přerušit trénink třeba na týden,“ radí Julie Bauer Šnoblová. Postižené místo je totiž velmi citlivé a náchylné k zanesení infekce nebo plísně a tím pádem i způsobení mnohem nepříjemnějšího problému. Nehet doroste, ale je to dlouhý proces, který je třeba podpořit péčí: nehtu uleví větší boty (maratonci sahají až o dvě čísla výše), výživné krémy na nohy a také doplňky stravy s obsahem vápníku, hořčíku a zinku.

Co se děje pod lakem na nehty?

Dámy, které holdují sportu a zároveň i módním gelovým lakům, by měly zpozornět: Gelový lak vydrží na nehtu i měsíc a pod ním se – zvlášť pokud jde o nehty na nohou – mohou dít věci. Lůžko nebo kořen nehtu se mohu při běhu poškodit, můžeme nějakou dobu cítit bolest, ale nevidíme varovný signál v podobě barvy.

„Dalším problémem je, že nehet roste, je delší (což pod lakem není vidět) a tím pádem silněji „naráží“ do boty,“ vysvětluje manikérka a doporučuje: „Z tohoto důvodu bych běžkyním doporučila spíše klasický lak nebo gelový lak bez lampy, který vydrží v pohodě týden. Pak nehty vždy odlakujte, zkontrolujte, vyživte krémem, udělejte pedikúru a můžete znovu lakovat.“

Nebojte se zajít na pedikúru

Pokud jste ostřílení maratonci, nějaký ten fialový nehet vás nezaskočí. Leckomu se ale takový problém stal poprvé a má obavy o zdraví nohy i její vzhled. „Zmíněný fialový nehet, dokud bolí, doporučuji preventivně dezinfikovat dezinfekčním sprejem. Zkusit můžete i dezinfekční sprej do bot, který výrazně sníží riziko bujení infekcí. Večer po běhu si můžete dopřát třeba bylinkovou lázeň pro nohy – zkuste šalvěj, mátu nebo australský čajovník tea tree,“ radí manikérka.

Pokud máte podezření, že vaše nehty nejsou v pořádku, navštivte odborníka. Zpočátku bohatě postačí manikérka-pedikérka, která dokáže většinu drobných a začínajících nehtových krizí zažehnat, poradí vám další postup a pozná, kdy už je na místě návštěva dermatologa nebo alespoň lékárny. Mykóza je nepříjemný a dlouhodobý problém, který může začít pouhým svěděním či lehkou změnou barvy nehtu. Antimykotická mast či roztok ji dokážou zastavit v zárodku a zachránit vzhled i zdraví vašich nehtů.

Prevence nehtových potíží
Základní prevencí je správná pedikúra: nehty pravidelně zkracujte a zapilovávejte, abyste si je nezatrhli. Vybírejte kvalitní ponožky, které vám přesně padnou. Pokud se vám nohy potí a máte sklony k plísním, udělejte všechno proto, aby prostředí ve vaší běžecké botě bylo co nejhygieničtější: používejte antibakteriální mýdla a krémy na nohy, antibakteriální ponožky z bambusovým či stříbrným vláknem a spreje do bot proti bakteriím a plísním. Po běhu boty nechte řádně „odpočinout“ a vyvětrat třeba na sluníčku, ale pomůže i pár hodin v mrazáku. 


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}