Autor: mah
2.8.2016 • 13:02

Superlife řadě lidí změnil život, raduje se šampionka ve Spartan Race

Vstoupit do diskuse
0

Léto je v plném proudu, a tak nezahálí. Zuzana Kocumová, patronka aplikace Superlife, v červenci absolvovala několik překážkových závodů. Ten nejprestižnější byl na programu minulou neděli. Ve Skotsku na mistrovství Evropy ve Spartan Race byla bývalá běžkyně na lyžích mezi ženami znovu jasně nejlepší a dál ve velkém stylu sbírá cenná prvenství. „Podmínky byly poměrně extrémní, ale zvládala jsem to," pochvalovaluje si pravidelná účastnice Jizerské padesátky.



Gratuluji k dalšímu velkému vítězství, co máte v plánu za závody v dalších srpnových týdnech?
Srpen bude takový klidnější než přecházející měsíce. Mám v plánu nějaké hýbání v rámci České republiky, plus bych se ráda zúčastnila několika menších závodů. V září mě pak čeká ostrý start na závodech v rakouském Kitzbühelu. Na začátku října jsem pak pozvaná na Spartan Race do Ameriky.

Jaké ve Skotsku byly podmínky k tak prestižnímu závodu?
Úžasné. Během samotného zápasu nám teda hrozně pršelo, ale na druhou stranu to je daleko příhodnější, než když svítí slunce. Jinak teplotně jsou tam pro sportování naprosto ideální podmínky. Na vedro tam člověk příliš nenarazí a to je skvělé. Atmosféra je na českých závodech bouřlivější, přesto to byl velký zážitek tam závodit, pár dní trénovat a trochu poznat krajinu. Ta je opravdu nádherná. Všechny ty zálivy a pusté kopce. Jedním slovem krása. Navíc je tam velké množství sportovců, kteří často i přes nepřízeň počasí chodí po kopcích nebo vyrazí na populární West Highland Way a zdolají pěšky přes 200 kilometrů za několik dní.

Jak náročnější je zvládat v létě všechny druhy závodů, oproti zimnímu režimu?
V létě těch závodů je samozřejmě víc. Já už si to ale hodně skládám podle své energie a nálady. Člověk musí mít hlavně chuť jít do závodu. Léto je pestřejší. Co se týče zimy, nejraději mám běžecké lyžování a to je v poslední době v Čechách poměrně velký problém, když často není téměř na čem jezdit.  V létě má člověk daleko víc na výběr. Těch závodů jako Spartan, Predator, a řada dalších překážkových je opravdu mnoho a sportovec má neustále z čeho vybírat.

Používáte často během tréninku a závodů aplikaci Superlife?
Při tréninku téměř vždycky, protože mě vždy zajímají data a profil trati, který jsem zdolala. Když jsme byli nedávno v Dolomitech, tak člověka zajímalo, kolik za den vlastně nastoupal a naběhal výškových metrů. Samozřejmě během překážkového závodu si mobil s sebou neberu. To by snad ani nešlo.  

Jaké nové výzvy by se vám v Superlifu líbili?
Chtěli bychom založit nějaké nové vertikální výzvy. Tím, že Spartan race je terénní závod a pořád je to nahoru a dolu. Tak samozřejmě tréninky hodně probíhají v kopcích. Na rovině se tolik připravit nedá. Navíc já má ten syndrom, že když vidím kopec, tak se na něj musím vydrápat, bez ohledu na jeho výšku a náročnost. Myslím, že takových lidí je daleko víc. Jak je třeba výzva "naběhejte 20km za týden", tak by se mi líbila výzva "zdolejte za týden tři výškové kilometry".  Nejenom vzdáleností. Na vrcholové závody by to bylo dobré.

Mátě od uživatelů nějaké zpětné vazby?
Velké množství! Řadu lidí to opravdu přimělo ke sportu a celkově k aktivnějšímu stylu života. Z toho jsem měla hroznou radost, když člověk vidí, že to funguje a lidi to víc motivuje. S několika jedinci jsme se poznali díky tomu Superlifu a když mi třeba vyprávěli svoje sportovní cíle, co najednou chtějí zdolat, tak jsem byla nadšená. Opravdu existuje řada lidí, kterým to změnilo život nebo alespoň pomohlo najít novou cestu. 

Je něco, co vám na aplikaci chybí?
Jen pár věci bych možná trochu upravila. Aplikace je na můj vkus hodně zaměřená na ty pochůzkáře, kolikrát lidé, co šli dvakrát za den vyvenčit psa, dostanou víc bodů než jedinci, ktěři se byli na hodinu proběhnout. To je věc, která by se mohla v budoucnu určitě změnit. Na druhou stranu ty výzvy jsou opravdu super. Znám desítky lidí, kteří si třeba vyzkoušeli i sporty, které předtím nikdy nedělali. Psal mi kluk s velkou nadváhou a problémy se zády. Superlife ho začal motivovat a shodil časem 20 kilogramů, dostal se do kondice a hned nabral nové sebevědomí. Navíc je super, že to vrací lidi k pohybu i v době, kdy lidé tráví hodiny denně u mobilu a počítače. Jde to opravdu chytré spojení.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}