Autor: Michal Beránek
21.3.2020 • 04:50

Jak vznikly fotky z OH: Dělo na Jandu, Růžička s kráskou a život ve sněhu

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotograf deníku Sport Michal Beránek a jeho příběhy k fotografiím z olympiády v Turíně 2006

    Zimní olympiáda v Turíně 2006? Fanouškům se dnes z ní nejvíc vybaví zlato běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové, která si v cíli padla do náručí s dcerou Lucinkou. Ale k vidění byly i další zajímavé momenty, které přímo na místě zachytil fotograf deníku Sport Michal Beránek. Vybral a okomentoval deset nejzajímavějších.

  • Kde je Lucinka?

    Kateřina Neumannová a její zlatý olympijský ceremoniálFoto Michal Beránek (Sport)

    Kateřina Neumannová, zlatá a stříbrná medailistka zde prostě musí být jako první. Slavná je její fotka z cíle na 30km volně, kdy sedí vyčerpaná ve sněhu a přibíhá k ní její malá dcera Lucie. Tak tuhle fotku bohužel nemám. Dodnes mě to mrzí, ale stál jsem prostě na špatném místě a měl zakrytý výhled. Částečně jsem si to vynahradil fotkou s medailí a ohňostrojem z večerního „medal ceremony“.

  • Jágrův smutek

    Švýcarské vítězství a Jágrův smutekFoto Michal Beránek (Sport)

    Čeští hokejisté získali v Turíně bronzové medaile. Začátky však byly těžké a po prohře se Švýcarskem je kdekdo odepisoval. Pro tuhle fotku jsem musel na tribunu nad švýcarské fanoušky, kteří s vlajkami po utkání oslavně mávali. Záměr vyšel a do záběru jsem dostal dokonce i smutného Jaromíra Jágra.

  • Po zadku na pozici

    Hermann Maier při olympijském závodě v TuríněFoto Michal Beránek (Sport)

    Poprvé na sjezdovce. Na místě musíte být dvě hodiny před závodem minimálně. Lanovkou se dostanete nahoru a kolem sjezdovky sjíždíte (většina fotografů na lyžích, v mém případě po zadku) s 20 kily technikou na zádech do fotopozice, které jsou dané a jednu si vyberete. Zde dvě hodiny promočený mrznete, než vůbec někdo přijede. A to takovým fofrem, že si na to prvních 20 závodníků zvykáte. Problém je, že těch prvních 20 jsou ti nejlepší… Tady mě to ale vyšlo a „ulovil“ jsem skvělého Hermanna Maiera, který v super- G získal stříbro.

  • Růžičkovi to bylo jedno

    Vladimír Růžička v hledišti olympijského turnaje s modelkou Evou HerzigovouFoto Michal Beránek (Sport)

    Už přesně nevím, jak k setkání trenéra Vladimíra Růžičky a modelky Evy Herzigové na tribuně při našem utkání s Kanadou došlo. Jestli to byla náhoda, nebo je někdo dal dohromady. Nicméně z fotky tak nějak vyplývá, že to našemu trenérovi bylo celkem jedno…

  • Slalom na efekt

    Martin Vráblík při obřím slalomu na olympiádě v TuríněFoto Michal Beránek (Sport)

    Martin Vráblík na trati obřího slalomu. Fotka dělaná na efekt, záměrně podexponovaná, aby v protisvětle vynikl rozvířený prašan, jehož částečky pronikají sluneční paprsky. Atmosféře hodně pomohlo mrazivé počasí, nízké slunce a samozřejmě fotograf…

  • Úklid po Záhrobské

    Upravování trati na olympiádě v Turíně po průjezdu Šárky StrachovéFoto Michal Beránek (Sport)

    Záměrně snímek z podobného úhlu, nicméně s jiným výsledkem. Zde jsem chtěl zachytit, kolik vlastně jeden závodník svým průjezdem „zaměstná“ lidí. V tomto případě za Šárkou Záhrobskou (nyní už Strachovou) vyjeli na trať desítky pomocníků, aby ji upravili, než pojede další závodnice. A pokaždé na to mají jen pár vteřin.

  • VIP pár na hokeji

    Gialuigi Buffon a Alena Šeredová sledují zápas českých a italských hokejistůFoto Michal Beránek (Sport)

    A opět jsme na tribuně při hokejovém utkání mezi Českem a Itálií. A jelikož jsme v Turíně, tak se na ní objevil i Gianluigi Buffon a jeho partnerka Alena Šeredová. Bylo zajímavé sledovat, jaké emoce zápas v obou vyvolal. A bylo to přesně naopak, než bych očekával. Italský brankář Juventusu Turín byl celkem v klidu, zatímco česká modelka utkání hodně prožívala i na venek. Jakému týmu však tak vehementně fandila, zůstává tajemstvím.

  • Bronzová radost

    Čeští hokejisté získali v Turína olympijský bronzFoto Michal Beránek (Sport)

    Konec utkání s Ruskem, jsme bronzoví. K zachycení tohoto momentu jsem zariskoval a vybral si místo za brankou. Risk to byl v tom, že přes plexisklo se špatně ostří a v určitém úhlu může být snímek neostrý. Výhoda je, že jsem ve stejné výšce, jako hokejisté a snímek má „hloubku“. Taky jsem předpokládal, že hráči ze střídačky přeskočí mantinel a následně se vrhnou na brankáře.  I když nakonec radost nebyla taková, jako kdyby náš tým získal zlato, zachytil jsem alespoň zvednuté ruce Václava Prospala a v popředí brankáře Tomáš Vokouna, jedny z našich klíčových hráčů.

  • Dlouhý objektiv na Jandu

    Jakub Janda na olympiádě v TuríněFoto Michal Beránek (Sport)

    Jakub Janda – tak na tohle je už potřeba pořádný „dělo“. Tedy dlouhý objektiv. V tomto případě 400mm. Fotí se totiž až z prostoru, kam skokan přijíždí po svém pokusu a jestli se na skoky díváte na televizi, tak je to ještě pořádný kus cesty. Nejdůležitější je mít zaostřeného skokana a ne až dopadovou plochu za ním a zmáčknout spoušť ve správný okamžik, aby byly na fotce i olympijské kruhy. A to se zde podařilo.

  • Bauer a důkaz jeho obliby

    Lukáš Bauer si odvezl z Turína stříbroFoto Michal Beránek (Sport)

    Ve výběru nesmí chybět ani náš další medailista. Lukáš Bauer získal stříbrnou medaili v běhu na 15km klasicky. A klasicky se o svojí radost také podělil i s fanouškama. I proto je to jeden z nejoblíbenějších běžkařů u nás. O tom jsem se přesvědčil i letos v Novém Městě, když zde coby trenér polské reprezentace pospíchal na trať za hlasitého potlesku okolních tribun.


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}