Marie Sehnálková
24. dubna 2020 • 04:10

Co dělají sportovci v důchodu? Kaberle řídí restauraci, Strachová vede kliniku

Vstoupit do diskuse
1
  • Co dělají v současnosti bývalí profesionální sportovci?Co dělají v současnosti bývalí profesionální sportovci?FOTO: Koláž iSport

    Dělat sport na vrcholové úrovni nejde do nekonečna. Po ukončení kariéry tak bývalé profesionály čeká nelehký úkol - najít uplatnění v civilním životě. Přečtěte si, co dnes dělá hokejista Tomáš Kaberle, fotbalista Karel Poborský a do čeho se rozhodl investovat tenista Radek Štěpánek.

  • Patrik Eliáš

    Patrik Eliáš, legendární útočník New Jersey, za které odehrál rekordních 1 240 utkání, odešel do sportovního důchodu v březnu 2017. Hokeji však zůstal věrný i po ukončení aktivní dráhy.

    V současné době působí jako asistent trenéra české reprezentace do dvaceti let. Zúčastnil se také trenérské stáže u New Jersey Devils. 

    Trenéři dvacítky Patrik Eliáš a Václav VaraďaFoto ČTK

  • Kateřina Neumannová

    Zlatá olympijská medailistka z Turína Kateřina Neumannová ukončila svou kariéru v roce 2009. Její dceři Lucii bylo v té době šest let.

    Dnes bývalá lyžařka pracuje na ministerstvu obrany, kde se stará o armádní sport. Spolupracuje také s Českým olympijským výborem a podílí se mimo jiné také na přípravách olympijských kolekcí.

    Její dceři Lucii je dnes šestnáct let a narozdíl od mámy se věnuje tenisu. Starost o mladého sportovce však naplno vytěžuje i rodiče. Kateřina Neumannová tak tráví volné dny většinou na cestách a turnajích své dcery.

    Kateřina Neumannová příležitostně komentuje i lyžařské závodyFoto Profimedia

  • Tomáš Kaberle

    Bývalý hokejový obránce Tomáš Kaberle žije aktuálně v Torontu, kde prožil dvanáct z jeho čtrnácti sezon v NHL. Se svou italskokanadskou manželkou Juliou se kromě třech dětí starají také o chod italské restaurace, kterou si v Torontu společně otevřeli.

    Současná situace však stejně jako u nás v Česku pohostinskému byznysu příliš nepřeje. I v Kanadě byly kvůli pandemii koronaviru uzavřeny restaurace a výdej jídla je umožněn pouze přes okýnko. Aby Kaberle v tomto nepříznivém čase podpořil rodinný podnik, usedá sám za volant rozvážkového auta a osobně rozváží jídlo svým zákazníkům.

    Tomáš Kaberle během pandemie koronaviru pomáhá manželce s improvizovaným provozem jako kurýrFoto Twitter.com

  • Karel Poborský

    Bývalý záložník Manchesteru United a jeden z nejlepších fotbalistů české historie Karel Poborský ukončil kariéru v roce 2007. Ve svých pětatřiceti letech hrál tehdy za České Budějovice.

    I po odchodu do sportovního důchodu však zůstal Budějovicím věrný. Do roku 2015 působil v klubu na pozici sportovního ředitele a předsedy představenstva.

    V současné době pracuje pro Českou fotbalovou asociaci jako šéf projektu regionálních fotbalových akademií. Kromě toho se stal vedle Xaviho Hernándeze nebo Luíse Figa ambasadorem nadcházejícího mistrovství Evropy ve fotbale, které bylo přesunuto na příští rok.

    Karel Poborský stojí v čele Regionálního projektu akademií na FAČRFoto Profimedia.cz

  • Radek Štěpánek

    Radek Štěpánek si pro odchod do sportovního důchodu nemohl vybrat lepší chvíli. K ukončení kariéry se rozhodl na podzim roku 2017. V červenci následujícího roku se jim pak s manželkou Nicole Vaidišovou narodila dcera Stella.

    Nyní má tak bývalý tenista dostatek času na rodinu. Kromě ní se však věnuje také obchodní činnosti. Jako akcionář se angažuje ve společnosti No-H2O, která nabízí ruční mytí automobilů bez použití vody. Působí také v Národní radě pro sport, kde spolu s dalšími českými sportovci pomáhá Milanu Hniličkovi s rozvojem českého sportu a nastavením dotací.

    Radek Štěpánek se nyní může naplno věnovat rodiněFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Lukáš Bauer

    Jeden z nejlepších běžců na lyžích české historie ukončil svou reprezentační kariéru v roce 2017. Dnes žije s rodinou v Božím Daru. Naplno se věnuje trénování svého eD system Bauer Teamu, který patří mezi světovou špičku na poli lyžařských maratonů.

    eD system Bauer TeamFoto eD system Bauer Team

  • Štepánka Hilgertová

    Dvojnásobná olympijská šampionka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová ukončila svou bohatou kariéru relativně nedávno. V roce 2018 oznámila, že ve svých téměř padesáti letech odchází do sportovního důchodu. Sport však v jejím životě zůstává i nadále.

    Začala pracovat v České národní bance, kde má na starosti organizaci společenských akcí jako jsou například celobankovní sportovní hry, ukázkové hodiny jógy, cyklo výlety nebo dny pro rodiny s dětmi.

    Legendární kajakářka Štěpánka Hilgertová se nyní věnuje práci pro ČNBFoto Michal Beránek / Sport

  • Lucie Šafářová

    Tenistka Lucie Šafářová ukončila profesionální dráhu na jaře loňského roku. Na smutnění po zářné kariéře však nebyl čas. Jen odhodila raketu, oznámila světu, že čeká miminko. S partnerem Tomášem Plekancem se jim 19. prosince 2019 narodila dcera Leontýnka.

    V současné době je Lucie na plný úvazek maminkou. Na sport však rozhodně nezanevřela. Pravidelně cvičí a už nyní, 4 měsíce po porodu, se jí podařilo zhubnout 12 kilo. O jejím tréninkovém plánu si můžete přečíst ZDE.

    Kristýna Hoidarová Kolocová, Andrea Sestini Hlaváčková a Lucie Šafářová se sešly i se svými dětmiFoto Instagram

  • Kateřina Emmons

    Nejúspěšnější česká střelkyně historie, má doma kompletní sadu olympijských medailí i tituly mistryně světa a Evropy. Svou kariéru ukončila v roce 2015 v jednatřiceti letech. Se svým americkým manželem, taktéž sportovním střelcem Mattem Emmonsem, má čtyři děti - Julii (2009), Emu (2015), Martina Henryho (2013) a Gabrielu Maju (2017).

    Emmons na střelbu však nezanevřela ani po své aktivní sportovní kariéře. Své zkušenosti předává českým biatlonistům coby střelecká konzultantka. Tutéž pozici zastává i její manžel, avšak u amerického týmu.

    Matt Emmons s manželkou Kateřinou při biatlonovém Světovém poháru v Novém Městě na MoravěFoto ČTK

  • Šárka Strachová

    Bronzová olympijská medailistka z roku 2010 lyžařka Šárka Strachová ukončila kariéru v roce 2017. V současné době šéfuje klinice VO2MAX, kterou založila v roce 2015 se svým manželem Antonínem Strachem. Klinika se specializuje na systém celostní terapie a sportu. Zaměstnává fyzio a psychoterapeuty, kteří se starají o pohybový aparát i psychiku klientů.

    2017. Šárka Strachová na své klinice VO2MAX.Foto Archiv deníku Sport

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud