5.4.2022 • 20:40

Strachová radí, jak začít s pohybem u dětí: Důležitá už je školka

Vstoupit do diskuse
0

Sociální sítě plní fotkami, z kterých je jasné, že i její život po kariéře je plný pohybu a aktivit. K tomu vede také svou čtyřletou dcerku Emu. „Celkově jsou pro mě děti srdeční záležitost. Máme různé projekty, které jsou zaměřené i na pohyb ve školce,“ tvrdí někdejší lyžařka Šárka Strachová, mistryně světa ve slalomu a dnes šéfka kliniky celostní terapie a sportu VO2max. Ve svém tradičním příspěvku pro iSportLife magazín mluví právě o sportování dětí.



V posledních týdnech a měsících začala být především na Instagramu hodně aktivní. Sdílí nejenom praktické rady, které se mohou hodit rodičům, vyznávajícím aktivní životní styl, ale často zveřejňuje i fotky, jak se hýbe se svojí dcerou Emou.

„Snažím se, aby se to týkalo všeho možného. Sportu, zdravého životního stylu, ale i mateřství. To je pořád hlavní náplní mého života,“ vykládá někdejší skvělá lyžařka, majitelka pěti velkých světových slalomových medailí.

V dnešní inspiraci pro čtenáře rozebere právě to, které aktivity jsou podle ní nejvhodnější pro děti. Sama má zkušenosti s dcerou Emou, které v dubnu budou čtyři roky.

Takže jakou aktivitu by pro děti podobného věku doporučila teď na jaře? „Určitě je skvělé kolo. Ideální je začínat na odrážedle. Na něm dítě získá jistotu, pomalu začne zvedat nožičky, naučí se držet rovnováhu,“ zmiňuje ideální způsob, díky němuž se dítě rychle adaptuje na kolo. Právě odrážedlo doporučuje rozhodně víc než kolo s přídavnými kolečky.

„Také jsme to zkusili, ale přišlo mi to hrozně těžkopádný. Štvalo mě to. Takže jsme přídavná kolečka sundali a řešila jsem to tak, že jsem s malou běhala a přidržovala ji,“ popisuje Strachová .

Ovšem i v tomto případě má praktickou radu. „Zjistila jsem, že není dobré děti držet přímo za kolo, třeba za sedlo. Protože člověk mu tím akorát rozhazuje balanc, který si samo snaží získat. Takže to jde proti sobě. Navíc hrozně bolí záda z toho, jak se člověk shýbá,“ vysvětluje mistryně světa z roku 2007.

Dítě jenom lehce přidržujte

Ideální je tedy dceru nebo syna jenom lehce přidržovat za záda nebo za ramena. „Dítěti díky tomu dopřejete, aby si samo drželo rovnováhu. Během chvilky se pak naučí jezdit samo. Akorát je důležité ho naučit, jak brzdit, zastavit a seskočit,“ vypočítává Strachová.

Její dětství bylo plné drilu. Její otec si umanul, že z ní udělá profesionální lyžařku, aniž by se někdy zeptal přímo jí, jestli si to vůbec přeje… „Jednal se mnou, jako bych byla jeho majetkem,“ vzpomínala nedávno v rozhovoru pro Sport Magazín, který se věnoval specifické výchově budoucích šampionů na základě kontroverzního filmu Každá minuta života.

V něm rodiče čtyřletého Miška systematicky chystají na dráhu profesionálního sportovce. Strachová k výchově své dcery přistupuje odlišně. „Rozhodně nemám ambici, že bych z ní chtěla mít vrcholovou sportovkyni. Ale pohyb je každopádně důležitý. Naše tělo bylo stvořené tak, že potřebuje pohyb k tomu, abychom byli zdraví nejenom po fyzické, ale i mentální stránce. Ráda bych, aby si toho dcera vyzkoušela co nejvíc. Aby sama zjistila, co jí jde, co ji baví,“ vykládá Strachová s tím, že by se všechno nemělo točit jenom kolem sportu.

„Je plno dalších aktivit jako hudebka, tancování, malování,“ vypočítává někdejší lyžařka, která svým příběhem inspiruje. Dokázala totiž překonat vážné zdravotní potíže, teď z ní vyřazuje pozitivní energie, kterou se snaží předávat dál. Hlavně ve své klinice celostní terapie a sportu VO2max, kterou řídí.

Raná specializace je zbytečná

Zpátky k tématu dětského sportování. Podle Strachové je klíčová všeobecná pohybová průprava. Děti by se měly pohybovat přirozeně. Lézt, skákat, různě blbnout…

„Pro jejich vývoj je důležité, aby si vyzkoušely všechno možné. U těch větších je výborná atletika, lezení nebo úpolové sporty. Třeba judo nebo aikido. Protože i při nich se hodně času věnuje všeobecné průpravě. Tohle je podle mě lepší než dávat dítě třikrát týdně na tenis,“ upozorňuje bývalý lyžařka.

Z jejích slov je tedy patrné, že není příznivkyní rané specializace. Děti by se měly věnovat více sportovním aktivitám, než drtit celý týden pouze jednu. „U malých dětí je raná specializace úplně zbytečná. Měly by si zkusit všechny možné sporty, aby zjistily, co je baví a na co mají talent. A hlavně aby si budovaly základy správného pohybu. Specifika jednotlivých sportů, které si pak vyberou, se budou snáz budovat právě na těch základech,“ myslí si Strachová.

Pokud se děti vydají cestou rané specializace, tak hrozí, že budou mít jednostrannou zátěž a dříve nebo později se dostaví zdravotní problémy.

Aby k tomu nedošlo, nabízí její klinika nejrůznější kompenzační cvičení. Ať už pro děti, jejichž rodiče si všimnou, že mají vadné držení těla, nebo pro mladé sportovce, kteří už mají hodně aktivit a je potřeba jejich tělo kontrolovat, aby nedocházelo k přetížení.

„Ideální je, pokud k nám děti s rodiči začnou chodit i v rámci prevence. To znamená, že nechtějí nic podcenit. Ideální je, pokud probíhá spolupráce na trase rodič, trenér a fyzioterapeut. Protože pokud náš specialista navrhne něco, co kouč neakceptuje, jde to proti sobě,“ upozorňuje bývalá královna slalomového oblouku, která se v rámci Světového poháru postavila sedmnáctkrát na stupně vítězů.

Na její kliniku mohou docházet i lidé, kteří si nejsou jistí tím, jestli doma cvičí dobře. Takže mohou přijít, aby jim fyzioterapeuti poradili.

„Razíme heslo hýbat se a sportovat, ale správně a zdravě. Spousta lidí chce s nejlepším vědomím a svědomím sportovat, chodit do posilovny, ale bohužel často, aniž by si to uvědomovali, si spíš ubližují. Zakládají si na bolesti, které dřív nebo později přijdou, protože cviky nedělají správně. Fyziotrénink je o tom, že cvičíte pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta,“ tvrdí Strachová, která nabízí i cvičení pro maminky s malými dětmi do jednoho roku.

Důležitý je správný pohyb už ve školce

„Děti jsou tam s nimi, snažíme se je taky zapojit. Maminky cvičí i s nimi, třeba jako se zátěží. Je to pro ženy, které chtějí cvičit, ale děti jsou tak malé, že je nemohou nikde nechat. Tak je vezmou s sebou a cvičíme všichni pohromadě,“ popisuje Strachová.

Právě téma děti a sport, to je její srdeční záležitost. Proto rozjela spoustu projektů, v jejichž rámci se snaží o osvětu i ve školkách. Vnímá, že je velký potenciál především u pedagogů, protože právě učitelky v mateřských školách tráví s dětmi obrovské množství času.

„Snažíme se je naučit, čeho by si měly u dětí všímat, jaké s nimi dělat aktivity. Dá se říct, že pedagogové děti v tu dobu vlastně děti vychovávají, protože některé z nich tam tráví více času než s rodinou. Rodiče totiž musejí chodit do práce. Je důležité, aby uměli děti podpořit v tom, aby se správně hýbaly nebo aby je uměli opravit, když špatně sedí,“ popisuje Strachová.

Odborná literatura má jasno. Čím dříve se podchytí u dětí nějaký problém, tím více dotyčnému ušetříme starosti později. Včasným zásahem se dá zásadním způsobem ovlivnit kvalita života v dospělosti.

„To je velmi důležité pravidlo, kterým se řídíme,“ vysvětluje Strachová, proč svou energii a pozornost vrhá právě k nejmenším dětem.

V posledních dvou letech byl zásadní překážkou covid. Už před ním spousta dětí bojovala s obezitou, teď je to ještě horší. Navíc spousta z nich zjistila, že jim vlastně vyhovuje být doma… Bez sportu se obejdou.

„Teď se začne ukazovat, jestli dítě dělalo nějaký sport z lásky. Proto, že ho to bavilo, bylo rádo s kamarády. Nebo jenom kvůli rodičům, kteří ho do toho tlačili. Jakmile je v tom láska, dítě u toho spíš zůstane,“ říká Strachová a upozorňuje, že v tomto ohledu je klíčový osobní příklad rodičů. „Musejí děti co nejvíce motivovat. Nejlépe vlastním stylem života. Nemusíme každý den ujet padesát kilometrů na kole, ale stačí se jít projít ven, být na vzduchu.“

Přesně v tomhle duchu to funguje i v rodině někdejší skvělé lyžařky.

Klinika Šárky Strachové nabízí během dubna skupinové běžecké tréninky, které jsou zdarma. Více informací na stránkách kliniky – www.vo2max.cz

Bývalá lyžařka Šárka Strachová šéfuje klinice celostní terapie a sportu VO2max
Bývalá lyžařka Šárka Strachová šéfuje klinice celostní terapie a sportu VO2max


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}