5.6.2019 • 05:00

Zázrak na MS fotbalistek. Jamajka vděčí za účast dceři Boba Marleyho

Vstoupit do diskuse
0

Fotbalového mistrovství světa žen, které startuje tento týden, se vůbec poprvé budou účastnit také hráčky Jamajky. Nechybělo přitom mnoho a tým přezdívaný Reggae Girlz by na letošním světovém poháru chyběl. Zachránit nadějné fotbalistky se rozhodla dcera Boba Marleyho.



Napjaté kvalifikační utkání mezi Jamajkou a Panamou skončilo vítězstvím Reggae Girlz - národním týmem Jamajky, který si tak zajistil účast na červnovém Mistrovství světa ve fotbale žen.

„Velké uznání patří především Cedelle Marley, která nám dala svou důvěru," řekl médiím po klíčovém utkání reprezentační kouč Menzies. Za co národní družstvo vděčí dceři legendárního hudebníka?

V roce 2008 došlo ke změnám ve financování ženského jamajského týmu, který se v důsledku nedostatečných peněžních prostředků rozpadl. O šest let později se dcera Boba Marleyho, Cedella, pokusila tým znovu obnovit. Prostřednictvím nadace Bob Marley Foundation sehnala finanční prostředky, díky kterým mohl začít tým opět trénovat. V roce 2016 však tamní federace ženské družstvo opět rozpustila.

Jamajka slavila vítězství nad Panamou.Foto Profimedia

Cedella, která již léta žije v Americe, se proto snažila najít další cesty, jak Reggae Girlz podpořit. Přesvědčila filmovou producentku Alessandru Lo Saviovou, která je spoluzakladatelkou nadace Alacran, aby se její organizace stala hlavním dárcem jamajského týmu. Díky tomu mohlo znovu vzniknout ženské družstvo, které si letos jako historicky první tým z Karibiku zahraje na Mistrovství světa ve fotbale.

Cedella chce touto cestou uctít památku svého otce, který fotbal miloval a nikdy nevynechal příležitost kopnout si do balónu, ať už byl zrovna na turné, v zákulisí koncertu nebo doma na Jamajce. Jejím cílem je také motivovat ženy ke sportu a ukázat jim, že fotbal není jen výsadou mužů.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}