13.5.2019 • 05:00

Propadl jim Armstrong i krásná výškařka. Proč nosit kompresní podkolenky?

Vstoupit do diskuse
0

Kompresní podkolenky jsou ve sportovním světě zkrátka hitem. Nedá na ně dopustit ani Lance Armstrong nebo například česká výškařka Michaela Hrubá. A není divu. Jaké jsou jejich největší výhody? A proč se jejich pořízení vyplatí i když nejste zrovna profesionální závodník?



Jsou barevné, svítivé a i obyčejné tričko a šortky povýší na stylový sportovní model. Řeč je o kompresních podkolenkách, na které nedá dopustit stále více těch, kteří se snaží pravidelně sportovat. Nenechte se však zmást. Kompresky jsou sice cool módním doplňkem, ale mají i řadu praktických funkcí. To, že nejsou jen svítivou parádou, potvrzuje i fyzioterapeutka Kateřina Petrásková.

„Při sportovní aktivitě můžeme vhodnou kompresí svalové tkáně dosáhnout povzbuzení činnosti krevního oběhu. Tím dochází ke zvýšení přísunu kyslíku do svalové tkáně a zároveň k rychlejšímu odvádění metabolických zplodin, které vznikají při fyzické zátěži, z tkáně,“ vysvětluje jeden z pozitivních efektů kompresního oblečení Petrásková. Právě tyto zplodiny mohou mít za následek bolest a pálení svalů po tréninku. Díky kompresnímu oblečení tak do jisté míry můžete nepříjemným pocitům předejít.

Význam mají také jako prevence proti bolestem způsobených mikrotraumaty. „Vlivem otřesů například při delším běhu nebo kvůli větší zátěži vznikají ve svalech malé prasklinky a trhlinky. Pomocí kompresního oblečení lze svalovou tkáň před těmito malými poraněními částečně ochránit, případně mikrotraumata minimalizovat,“ vysvětluje další z benefitů fyzioterapeutka Petrásková. 

Lance Armstrong ve svých sedmačtyřiceti letech vyměnil cyklistu za běh. Při tréninku a závodech nedá dopustit na kompresní podkolenky.Foto Instagram Lance Armstronga

Svůj význam mají i mimo trénink

Ačkoliv kompresky můžeme ve většině případů koupit v obchodech se sportovním vybavením, jejich využití je daleko širší. Komprese slouží také k aktivaci krevního oběhu v případech, kdy je snížena svalová činnost. K tomu dochází například při cestování nebo kdykoliv, když dlouho sedíme bez možnosti projít se či protáhnout nohy.

V takových situacích je omezena funkce svalové pumpy, která napomáhá návratu krve z končetin a také správnému toku lymfy. Z tohoto důvodu vznikají nepříjemné pocity těžkých a unavených nohou, které jsou často doprovázené otoky. Pokud tak chcete zabránit například při dlouhé cestě autem či letadlem těmto problémům, přibalte si sebou kromě všech nezbytností také kompresní podkolenky. Zaberou jen minimum místa a jejich účinek je k nezaplacení.

Kdy a proč nosit kompresní oblečení?

1. Zvýšení přísunu kyslíku do tkáně a tím zlepšení výkonnosti - při sportu
2. Zrychlení regenerace – při sportu i po sportu
3. Prevence zranění – při sportu
4. Urychlení hojení zranění – při léčbě
5. Pomoc při návratu po zranění – při sportu i po sportu
6. Zmírnění/prevence otoků - při léčbě, cestování, po sportu
7. Regenerace během cestování – při cestování
8. Ochrana před chladem (zvýšení prokrvení, pocit tepla) – při sportu

Také Michaela Hrubá při sportu ráda využívá kompresní podkolenky.Foto ČTK

Výběr je široký, volte však s rozmyslem

Kompresi dolních končetin slibuje celá řada výrobků. V obchodech narazíte na klasické podkolenky, avšak čím dál větší popularitě se těší také lýtkové návleky. „Kompresní návleky jsou lepší při sportovním využití. Jejich výhodou oproti klasickým podkolenkám je možnost zvolit k návlekům vhodné ponožky, které sportovci do obuvi potřebují, nebo na které jsou zvyklí,“ vyzdvihuje hlavní benefit návleků Kateřina Petrásková. Na trhu jsou však k dostání mimo podkolenek a návleků také kompresní kalhoty, trika, kraťasy či návleky na ruce.

Pozornost věnujte také tomu, jak silnými kompresními účinky výrobek disponuje. Pokud budou příliš lehké, nošení takovéhoto oblečení nebude mít velký význam. Naopak velmi silná komprese nebude povzbuzovat krevní oběh, ale naopak povede k omezení jeho činnosti. To může při dlouhodobějším užívání způsobit i zdravotní komplikace nebo zranění. V ideálním případě si tak oblečení před koupí nejprve vyzkoušejte. Vhodné je otestovat výrobky nejen různých velikostí, ale i značek.

Co doporučuje fyzioterapeutka Kateřina Petrásková?

Fyzioterapeutka Kateřina PetráskováFoto Archiv Kateřiny Petráskové
"Z vlastní zkušenosti i ze zkušeností řady sportovců mohu doporučit kompresní oblečení od značky SKINS. U většiny kompresního oblečení nalezneme kompresi “statickou“ tedy všude stejnou. Značka SKINS ale přišla s tzv. systémem stupňované komprese, což znamená, že se komprese přizpůsobuje a mění dle každé partie a každého svalu jak je třeba. Při výběru správné velikosti navíc zohledňují váhu, výšku, pohlaví a u žen i tvar postavy tak, aby kompresní prádlo opravdu přesně pasovalo. Používají také výborné materiály, které regulují vlhkost, zápach, poskytují UV ochranu a disponují izolační vrstvou napomáhající ochraně při chladném počasí nebo ochlazování těla ve vysokých teplotách." 

Lance Armstrong ve svých sedmačtyřiceti letech vyměnil cyklistu za běh. Při tréninku a závodech nedá dopustit na kompresní podkolenky.
Lance Armstrong ve svých sedmačtyřiceti letech vyměnil cyklistu za běh. Při tréninku a závodech nedá dopustit na kompresní podkolenky.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}