20. února 2018 • 11:52

Fyzioterapeut Ledecké si jednou založí vlastní praxi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V zimě pomáhá lyžařce a snowboardistce Ester Ledecké a v létě vyráží rovnat těla reprezentantům v orientačním běhu. A jednou si fyzioterapeut Jakub Marek založí vlastní praxi.


"Ale nepředpokládám, že bych si dal na zeď, že jsem pracoval s olympijskou vítězkou. Lepšího člověka ani lepšího fyzioterapeuta to ze mě neudělá. Na vzpomínku dobrý, ale dělat na tom reklamu nebo byznys neplánuju," řekl Marek.

Třicetiletý rodák ze Šumperka je jedním z nejbližších lidí kolem Ledecké, senzační olympijské vítězky v lyžařském super-G, která teď bude na hrách v Pchjongčchangu usilovat o další cenný kov ve své hlavní disciplíně na snowboardu. S výjimečnou dívkou, jak o Ledecké Marek mluví, dělá tři roky. Po této zimě bude přemýšlet, jestli bude pokračovat.

"Tohle nejde dělat do konce života. Je to krásná práce, člověk hodně pozná, ale jsem osm měsíců v roce mimo domov. To není práce snů na celý život," podotkl.

Aktuálně ale má v rukách osud Ledecké, alespoň co se jejího těla týká. Závodnici pomáhá s každodenním cvičením, aby zpevnila střed těla a co nejvíce limitovala problémy, které měla před čtyřmi lety v Soči kvůli vyhřezlé ploténce. "Je důležité zapojit svalový korzet. To funguje ve všech disciplínách stejně a jedeme to tři roky," prozradil Marek.

Už i v Koreji se záda Ledecké "ozvala". Po zápřahu v obřím slalomu se večer před zlatým superobřím slalomem necítila dobře. Trable ale brzy odezněly, možná i díky euforii z vítězství. "Překvapilo mě, že to nakonec nebylo tak hrozné. Čekal jsem to horší. Až takový problém to ale nebyl. Ted je to zatím pryč," oddechl si Marek.

Na olympiádě pokračují v obvyklém programu. Nepotřebují posilovnu, speciální vybavení. Základem je práce s vlastním tělem, což platí pro lyže i snowboard. "Svaly by se měly zapojovat obdobně, není třeba nic zvlášť upravovat," řekl Marek, který v minulosti pomáhal i Nikole Sudové, úspěšné lyžařské akrobatce v boulích.

Pro Marka je cenné pracovat s Ledeckou. Říká o ní, že je ideálně "osvalená" a pohyby přesně ovládá. "Práce s ní je práce snů. Je to dobrá škola zjistit, jak to může fungovat. Ona udělá všechno, co se řekne, a neodmlouvá. Posunout dál se to moc nedá, těžko se dá potkat někdo, kdo by byl ještě odhodlanější než Ester," řekl Marek.

Před blížícím se závodem na snowboardu se Ledecká podle Marka dokázala rychle oprostit od euforie po zisku zlata. "Soustředí se na snowboard, což je pro ni důležité. Kdyby žila v tom, co bylo, jistota na snowboardu nebude tak velká," řekl Marek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud