23. února 2018 • 12:32

Červenka: Rusové byli hratelní, ale pořád visí ve vzduchu medaile

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští hokejisté po porážce 0:3 v semifinále olympijského turnaje s ruským týmem cítili, že od vytouženého finále nebyli daleko. Zklamání a pocity zmaru z nevyužitých příležitostí ale potřebují hodit velmi rychle za hlavu. Dobře vědí, že i olympijský bronz, o který zabojují v sobotu, má svou cenu.


"Rusové byli hratelní. Vlastně neměli nástup, se kterým jsme počítali, že tam na nás vlítnou. Byl to vyrovnaný zápas, v němž jsme na chvilku vypnuli a ztratili ho," řekl novinářům útočník Roman Červenka.

Nevěděl ale, zda výpadek před polovinou utkání, kdy jeho tým inkasoval dvakrát v rozmezí 27 vteřin, přisuzovat ztrátě koncentrace. "Měli jsme si na to dát ale víc bacha. Oni to takhle mají: když dají gól, hned valí další šance. Asi jsme propadli, nevím, co se tam přesně stalo. Ale ztratit zápas během minuty, to je obrovská škoda," litoval Červenka.

Turnaj ale dnešní porážkou nekončí. "Musíme rychle zapomenout, čas stejně nevrátíš... Je to tak, jak to je. Pořád visí ve vzduchu medaile, pro kterou jsme sem přijeli. Je potřeba si odpočinout, rychle si orazit. Máme lehkou výhodu, že druhé semifinále se hraje později. Zítra na to musíme vlítnout, když jsme takhle blízko," zdůraznil Červenka.

Dvaatřicetiletý forvard si navíc uvědomuje, že pod pěti kruhy může hrát v sobotu naposledy. A dobře si pamatuje, jak skončily poslední medailové zápasy na velkých akcích, jichž se zúčastnil. Na domácím MS v Praze 2015 skončilo české mužstvo čtvrté, stejně si vedlo i rok předtím v Minsku.

"Zažil jsem to a je to hrozný takhle po sobě prohrát oba zápasy. Říkal jsem hned po čtvrtfinále, že je sice super euforie, že hraješ o medaile, ale pokud nějakou chceš, musíš ještě jednou vyhrát. Tyhle roky se nám to nepovedlo. Motivace ale samozřejmě je, navíc je to olympiáda, takže tím spíš. Takovou šanci už nemusíš nikdy mít," prohlásil Červenka.

V otázce dalšího soupeře nechtěl předbíhat událostem, byť je Kanada proti Německu velkým favoritem. "Když jsem viděl Němce se Švédy, hráli výborně, může se stát cokoliv. A bude to vyrovnané. Nepřipravujeme se na nikoho konkrétně. Všichni si uvědomují, že jsme prohráli těžký zápas, i když jsme nemuseli, ale pořád nás čeká poslední zápas turnaje. Převládá sice zklamání, ale musíme se oklepat," burcoval Červenka.

Sborná předvedla soudržný kompaktní výkon, ale ničím české hokejisty nepřekvapila. "Snad jen tím, že nebyli ze začátku aktivní. Čekal jsem, že na nás vlítnou, že budou chtít rozhodnout hned, což se nedělo. Kdyby byli aktivnější, třeba jsme mohli mít větší šance na brejky," přemítal Červenka. "Byl jsem docela v klidu a říkal si, že to půjde. V Německu 2010 nás prvních deset minut mleli tak, že jsme vůbec nevěděli, kde jsme. Každý zápas je jiný. Ale je to škoda," připomněl Červenka vítězné finále MS.

Skvělý výkon podal mezi tyčemi Vasilij Košečkin. Byť měl během turnaje i slabší chvilky, nad uměním českých střelců měl ve všech případech navrch. "Taky jsem tam měl v přesilovce hodně času, šlo to nahoru, ale trefím rameno. Nebo jestli to trefujeme blbě, nevím, asi jo. Když nedáš gól, musíš to blbě trefovat. Košečkin ale určitě není špatný gólman, jinak by tu nebyl," konstatoval Červenka.

V hlavách ze zápasu utkví českým hráčům především promarněné šance za stavu 0:2, kdy odehráli výbornou přesilovku a někteří z Rusů byli na ledě přes tři minuty.

"Dát do konce druhé třetiny gól, tak jsme je vyvedli z klidu. Jenže se nám ho zase nepovedlo dát. Přitom to nebyl od Rusů zase takový válec. Je to za námi. O to víc to mrzí, ale už s tím nic neuděláme. Za stavu 0:2 jsme měli dát gól. Měli jsme využít přesilovku, dát na 1:2, dostali jsme je zpátky pod tlak," mrzelo Červenku.

O to více, že šancí si český výběr vypracoval hned několik. "Měli jsme šance, ale nedáme ani ty vyložené. Podívejte se na ostatní čtvrtfinále, Kanada porazí Finsko 1:0, tak to teď prostě je. Bavíme se pořád o Naganu, tam taky semifinále i finále rozhodl jeden gól a tak jsme dneska chtěli hrát my - super dozadu s tím, že kdy dáme gól, bude úplně jedno. Ale dopadlo to úplně naopak," konstatoval Červenka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud