19. května 2018 • 23:35

Švýcarští hokejisté vyřadili i Kanadu a ve finále MS vyzvou Švédy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Finálovým soupeřem Švédů na hokejovém mistrovství světa v Dánsku budou Švýcaři, kteří ve druhém semifinále v Kodani překvapivě zdolali Kanadu 3:2. Kanaďané si zahrají s Američany, kteří podlehli Švédům vysoko 0:6, pouze o bronz.


Švýcarsko, které už ve čtvrtfinále zaskočilo jiného favorita Finsko (3:2), bude v nedělním finále usilovat o historicky první zlato. O titul si Švýcaři zahrají po pěti letech. I tehdy byli na šampionátu ve Stockholmu a Helsinkách jejich soupeřem Švédové, kteří vyhráli jasně 5:1. Stříbro mají Švýcaři rovněž z MS v roce 1935.

Svěřence kouče Patricka Fischera nasměroval za jistotou medaile na konci první třetiny Tristan Scherwey. Pak sice vyrovnal Bo Horvat, ale Švýcarům se podařilo odskočit góly Gregoryho Hofmanna a Gaetana Haase do vedení 3:1. Colton Parayko už stihl v power play pouze snížit.

Švýcaři se favorita, který usiloval o čtvrtou finálovou účast za sebou, nezalekli. Už ve třetí minutě byl ve velké šanci Haas, z dorážky ale neuspěl. Poté se Meier po nahrávce od Vermina protáhl mezi dvěma Kanaďany, jenže při zakončení nemířil přesně.

Ve 12. minuty měl svou první možnost Scherwey, pálil však jen do náruče gólmana Kuempera. Na druhé straně dal o sobě poprvé vědět kanadský kapitán McDavid, který procedil puk za záda Genoniho, ale Švýcaři ho stihli uklidit do bezpečí.

Meier po jedinečné nabídce od Josiho sice ještě nepochopitelně selhal, přesto to byli Švýcaři, kdo gólově udeřil jako první - 79 vteřin před přestávkou se zdálo, že Nurse má pod kontrolou Scherweyho, ale ten přes kanadského beka vypálil tak, že Kuemper neměl šanci.

"Švýcaři odehráli neuvěřitelný zápas. Od úvodního buly šli tvrdě do nás a předvedli lepší výkon než my. I když jsme většinu utkání dominovali, jejich gólman se stavěl na hlavu a vše pochytal," řekl bek Aaron Ekblad.

Ve 28. minutě se favorit dočkal vyrovnání, když Horvat vypálil stejně dokonale z podobné parkety na zadní tyč jako Scherwey.

Jenže uběhly jen dvě minuty a 20 vteřin a Švýcaři měli vedení zpět. Fiala našel při početní výhodě skvělou nahrávkou Hofmanna a ten usměrnil kotouč do prázdné branky. Rychlou odpověď měl na holi znovu Schenn, jenže nedal. Pak se vytáhl skvělým zákrokem Genoni proti Beauvillierovi, který pálil do odkryté branky, ale gólman se stihl bleskově přesunout.

"Pro nás to byl fantastický zápas. Udělali jsme v něm mnoho dobrých věcí správně. Pomohlo nám i pár šťastných odrazů a pak už se zápas odehrával naším směrem. Kanada hrála místy úžasný hokej, jenže nás brankář byl fenomenální. Byl nejlepším hráčem na ledě a právě díky němu jsme vyhráli," uvedl forvard vítězů Nino Niederreiter.

V úvodu třetí části byl blízko druhé trefě Kanady O'Reilly, jenže Genoniho zachránila tyčka. Pak se hákováním provinil proti pravidlům Nugent-Hopkins, Haas dokonale tečoval Andrighettovo nahození a Švýcaři zvýšili už na 3:1. Teprve poté začal výkon Kanaďanů nabírat na obrátkách.

Ve velkých příležitostech byli Beauvillier a O'Reilly, Švýcaři však dlouho odolávali. Necelé tři minuty před koncem zamířil Kuemper na střídačku a Parayko ranou od modré čáry vykřesal vcelku brzy naději. V posledních vteřinách mohl Kanadu spasit kapitán McDavid, ale neuspěl.

Kanada vyhrála na střely mezi tyče 45:17, třetí dějství opanovala dokonce 18:1.

"Švýcarsko zaslouží všechen respekt a uznání světa, ale ten dnešní zápas jsme prostě neměli prohrát. Jenže jejich brankář vytáhl z klobouku skvělé zákroky a z výhry se tak raduje soupeř," řekl hvězdný kanadský bek Marc-Edouard Vlasic.

"Tohle nebyl zápas, který vychom měli prohrát. Zítra je ale nový den a nás čeká nový zápas. Raději bychom účinkovali v tom o zlato, ale je to tak, jak to je," doplnil Vlasic.

"Miluju možnost hrát proti Švédsku," prohlásil švýcarský forvard, který má i české občanství, Kevin Fiala. "Přestěhoval jsem se tam ve svých šestnácti letech a bude to pro mě velký zápas, ale potřebuji se snažit soustředit na hru a pokusit se vyhrát," řekl se Fiala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud