Adam Lacek
2. května 2020 • 13:30

Zohorna do Pittsburghu? Úžasný čuch Vrbaty, skvělý kauf pro Boleslav

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpráva o odchodu Radima Zohorny do NHL mě překvapila. Koho taky ne? Řada hokejových fanoušků zůstala v úžasu. Vždyť nejmladší z bratrského klanu neměl být ten nejlepší a hele, on to (možná) dotáhne nejdál. Přestup do Pittsburghu navíc znamená velký manažerský úspěch pro Radima Vrbatu, sportovního ředitele Mladé Boleslavi. Proč?



K zodpovězení otázky se pojďme vrátit téměř rok a půl zpátky.

Radim Vrbata přišel do vedení Mladé Boleslavi 10. ledna 2019. První transfer ve funkci sportovního ředitele? Přišel už o jedenáct dnů později, Radim Zohorna za Jakuba Orsavu, zajímavá výměna útočníků s Kometou Brno.

Už tehdy se musel Vrbata tetelit blahem. Orsava sice patřil mezi nejlepší hráče týmu, ale úplně neseděl tehdejšímu novému trenérskému triu Hořava-Rulík-Patera do koncepce. Místo něj přišel perspektivní mladý útočník, který už klepal na dveře národního týmu.

A k tomu všemu navíc, to možná nejdůležitější – rozdíl v platu. Jen na něm ušetřila Boleslav touto výměnou částku kolem dvou milionů korun. Část peníze, díl první. Ještě bude dvojka.

Jen pro úplnost, takhle Vrbata hodnotil Zohornův příchod do Boleslavi: „Je to mladý hráč s velkým potenciálem. Jsme rádi, že jsme se s Kometou dohodli, a že se nám povedlo přivést nový element a oživení do týmu.“

To se naplnilo, Zohorna dostal prostor v elitních řadách a potenciál naplnil. Stal se z něj pravidelný reprezentant, kde snad ještě víc než v klubu ukazoval svou sílu při hře u mantinelu. Za poslední dvě sezony naskočil do dvaceti reprezentačních zápasů (1+3).

Přitom když kouč Říha napsal poprvé nejmladšího ze sourozenců do nominace národního týmu, řada lidí si klepala na čelo, jestli si bráchy nespletl. Ale i on moc dobře věděl, co dělá.

Radim a Hynek Zohornovi se radují z branky bratra Tomáše, který vstřelil gól na 2:1
Radim a Hynek Zohornovi se radují z branky bratra Tomáše, který vstřelil gól na 2:1

A najednou po sezoně, ve které posbíral 22 bodů (10+12) v 46 extraligových zápasech mohl Zohorna přebírat nabídky z NHL. Podle agenta jich leželo na stole hned osm! Nakonec jednoznačně vyhrál Pittsburgh, což už mohlo být Vrbatovi a celé Mladé Boleslavi jedno. Část peníze, díl druhý: Bruslařský klub si s Kometou, která Zohornu přivedla do seniorského hokeje, rozdělí zhruba půl na půl tučný bonus za přestup hráče do NHL.

Zohorna podepsal smlouvu navíc přesně v den svých 24. narozenin. Asi nejlepší narozeninový dárek v jeho životě, troufám si tvrdit. Podepsaná smlouva s týmem NHL! Navíc s Pittsburghem, parádní organizací v čele s jeho vzorem Sidney Crosbym. Jasně, jde o dvoucestný kontrakt, takže může klidně celou sezonu strávit na farmě. Ale i tak – kdo to má?

Radost může mít i Vrbata. Jeho první transfer v roli klubového funkcionáře vyšel na výbornou. Svůj čuch navíc bývalý útočník projevil i v několika případech později. A to je stále teprve na začátku manažerské kariéry...

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud