Adam Nenadál
14. září 2011 • 18:30

BLOG: Tohle se vám nepovedlo, pane Vízku

Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

ADAM NENADÁL - Napětí před volbou nového šéfa FAČR (také je vám ta zkratka proti srsti?) se stupňuje. Svérázný pohled na zákulisní dění podal ve středečním vydání deníku Sport Ladislav Vízek ve svém pravidelném komentáři „Přesné trefy.“



„Kšeftuje se o sto šest,“ začíná věcným zhodnocením situace. A pokračuje líčením svého zděšení nad tím, že se o post v jednu chvíli ucházela i Dagmar Damková.

Vízek si myslí – a není sám – že by někdejší úspěšná rozhodčí byla jen loutkou svého přítele Romana Berbra, což je oprávněná obava.

Pak ale přitvrzuje: „Paní Dáša občas uměla písknout do píšťalky, ale to je tak všechno. Ať se na mě nezlobí, ale role sekretářky někde na Strahově by jí slušela víc, uvařit kafe a podobně. Předsedkyně asociace? Ne! Náš fotbal na tom není tak špatně, aby ho vedla ženská.“

To je tedy síla.

Nejde mi teď o žádnou přehnanou politickou korektnost; to v žádném případě. A už vůbec nechci jakkoliv narušovat archetyp fotbalu jako převážně chlapské zábavy – přesně tak ho přece všichni máme rádi, přiznejme si to.

Jenže: vadí Vízkovi víc napojení Damkové na Berbra, nebo to, že je „ženská“? Těžko říct. Každopádně si troufám tvrdit, že i mezi fotbalovými fanoušky je naštěstí spousta mužů, pro které je žena něčím víc, než jen strojem na výrobu kafe, přivázaným ke kuchyňské lince.

Ladislava Vízka si vážím a jeho názory čtu rád. Jako jeden z mála v českém fotbalovém prostředí se nebojí toho udělat si nepřátele a pro ostré slovo nejde daleko. V tomhle ustrašeném polosvětě, kde ruka ruku myje a kde všichni pečou se všemi, to vůbec není málo. Zkrátka: Vízek – glosátor umí držet prst na tepu fotbalové doby jako nikdo druhý.

Tohle se mu ale nepovedlo: komentář ukazuje na panickou hrůzu z toho, že by „chlapi, co dělají fotbal“, měli mezi sebe pustit někoho jiného. Někoho zvenku. Někoho, kdo nikomu nic nedluží. Někoho, o kom nikdo neví nic kompromitujícího. Fotbal si přece rozvracet nedáme!

A tak se v roce 2011 stane šéfem FAČR buď člověk napojený na Františka Chvalovského, nebo výtečník, který si podle vlastních slov „cinklé jaro“ už odpracoval. Jak? Raději nevědět! „Jsou to chlapi a já si myslím, že tuhle funkci by měli dělat borci, co umějí být tvrdý,“ píše Vízek.

Kdepak – Damková by rozhodně žádný čerstvý vítr nepřinesla, v tom má Vízek určitě pravdu. Pokud ale „chlapi, co dělají fotbal“, budou i nadále „držet basu“ výhradně spolu, bude to smutná podívaná. Že „náš fotbal na tom není tak špatně, aby ho vedla ženská?“ Nevím. Každopádně je na tom dost špatně na to, aby otrávil dlouhou řadu fanoušků.

Ivan Hašek si už dva dny po rezignaci na post předsedy FAČR užíval čtyřhru v tenise. Za parťáka si vybral Ladislava Vízka.
Ivan Hašek si už dva dny po rezignaci na post předsedy FAČR užíval čtyřhru v tenise. Za parťáka si vybral Ladislava Vízka.

Vstoupit do diskuse
22
Články odjinud


Články odjinud