Adam Nenadál
7. dubna 2020 • 15:22

Temná éra Chicago Bulls skončila. Co to znamená pro Satoranského?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvíce trpící fanouškovské základny současnosti? Vím; jde o značně subjektivní kategorii, ale dovolil bych si první dvě místa rozdělit mezi právem frustrované příznivce londýnského Arsenalu a stejně zoufalé fandy New York Knicks. Třetí místo pak patří těm, kteří drží palce Chicago Bulls. Slavný tým se v posledních letech potácí v suterénu NBA a ani koronavirem přerušená sezona nenabídla světlo na konci tunelu. Až teď: v klubu podle všeho končí dvojice manažerů John Paxson a Gar Forman. Proč je to tak důležitá zpráva a jak se dotkne pozice Tomáše Satoranského?



„Fire GarPax“ – tedy zbavte se manažerského dua Gar Forman, John Paxson. To byla hlavní mantra fanoušků Chicago Bulls v této sezoně. Začali jí skandovat i v živém vstupu televizní stanice ESPN, když byl během All-Star víkendu v Chicagu hostem pořadu „First Take“ hvězdný střelec Bulls Zach LaVine. Příznivci „Býků“ mají jasno – za další neúspěšný ročník nesou největší odpovědnost dva muži, kteří v různých funkcích řídili basketbalové operace týmu už dlouhých 18 let.

Fanoušci byli vyslyšeni: Forman i Paxson v klubu sice pokračují na nižších pozicích, ale Bulls hledají nového šéfa, který bude mít rozhodující slovo. Jeho hlavní úkol? Vrátit Chicago do play off. Tam už měli být Bulls podle některých předpokladů v této sezoně, ale nestalo se tak – části vinou skladby nezkušeného kádru, části vinou série zranění.

Přestože sezona NBA ještě nebyla definitivně „odpískána,“ klub Tomáše Satoranského tak učinil. Bulls začínají stavět znovu. A začali od nejvyšších příček hierarchie. Forman ani Paxson přitom nebyli žádní nýmandi: prvně jmenovaný byl zvolen nejlepším funkcionářem NBA za sezonu 2010 – 2011 a může se pochlubit tím, že složil mančaft, který zle proháněl LeBrona Jamese (vzpomínáte na kádr, kde hráli prim Derrick Rose, Joakim Noah, Taj Gibson, Luol Deng a spol.?). Druhý jmenovaný pro změnu těží z cenných basketbalových zkušeností, které nasbíral coby spoluhráč Michaela Jordana.

Jejich éra ale končí – a těžko si představit, že by pokračoval i kouč Jim Boylen, další hromosvod fanouškovského hněvu. Nový GM si jistě přivede „svého“ vůdce lavičky, který bude splňovat jeho nároky. Tomáš Satoranský si tak bude zvykat na nové šéfy a nový herní systém. Obstojí? Jsem si jistý, že ano. Český rozehrávač v téhle sezoně patřil k několika málo jistotám v kádru Bulls a jeho spolehlivá, nesobecká hra je cenná pro každý tým – tedy i pro „nové“ Chicago.

Satoranský se dokáže adaptovat na každou situaci. Dostane více volnosti v útoku? Zvládne to – stačí si vzpomenout na úspěšné MS, kde všechna důležitá rozhodnutí na palubovce podtrhl správným řešením, aniž by hledal alibi. Přijde o místo v základní pětce? Pro něj žádný problém: odvede stejné penzum práce coby střídající hráč a nenaruší chemii týmu stěžováním si na novou roli.

Je možná jen škoda, že Satoranský začíná v NBA vlastně stále od začátku. Znovu a znovu. Každá sezona je příslibem něčeho stabilnějšího, na jejím konci se ale začíná znovu od nuly. I takový je ale život v nejlepší basketbalové lize světa. A „Sato“ si s ním už umí poradit.

Tomáš Satoranský má za sebou úspěšnou sezonu v dresu Chicaga Bulls
Tomáš Satoranský má za sebou úspěšnou sezonu v dresu Chicaga Bulls

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud