Adam Nenadál
22. března 2021 • 20:30

Nenápadná změna: Satoranský i v NBA dospěl v jednoho z lídrů. Jako na MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zcela pohlcen pátou sezonou v NBA, ve staronové roli rozehrávače základní pětky se snaží dostat Chicago Bulls do play off. Na palubovce nevypustí – jak je jeho dobrým zvykem – ani jeden útok, ani jednu obrannou povinnost. Diriguje spoluhráče, neustálým pohybem vytváří prostor pro jiné. Ano: Tomáš Satoranský, jak ho známe. Jeden aspekt Satoranského basketbalové osobnosti je ale jiný, nový. Český hráč přijal roli jednoho z lídrů Bulls. Věcně, přirozeně, bez vytáček.



Vzpomínáte na skvělé tažení národního týmu na MS 2019 v Číně? Tomáš Satoranský byl nezpochybnitelnou duší, mozkem a srdcem mančaftu, který bez přehánění udělal díru do světa. Spoluhráčům ulehčoval jejich role, bral na sebe odpovědnost. Jeho parťáci vedle něj basketbalově rostli.

Z rozhovoru, v němž rekapituluje právě probíhající sezonu NBA, je zcela zřejmé, že Satoranský dospěl do podobné pozice i v hierarchii Bulls. Když mluví o spolupráci s mladšími hvězdami, jakými jsou Zach LaVine, Coby White nebo Lauri Markkanen, cítíte, že z pohledu rozehrávače přesně ví, jak urychlit jejich vývoj. V devětadvaceti letech je jedním z veteránů mladého kádru Bulls a neuhýbá před odpovědností. „Vrátil jsem se do základu, protože bylo zapotřebí víc zkušeností,“ říká na rovinu.

Satoranského roli na palubovce nikdy zcela nevystihnou jen čísla. Běžný český sportovní fanoušek možná při pohledu na jeho průměry jen pokrčí rameny, basketbaloví fajnšmekři ale dobře vědí, v čem je „kluk z Flóry“ v NBA žádanou komoditou. Ať už pro Chicago, nebo pro jiný tým, který ho teoreticky může získat před čtvrteční uzávěrkou přestupů. „Kluci milují se mnou hrát,“ říká sebevědomě Satoranský a není to velkohubé vychloubání. Jen konstatování faktu vyslovené s odpovědností, kterou tenhle závazek přináší. Je to vlastně bytostné naplnění role středního rozehrávače, point guarda.

Když Satoranský mluví o tom, že před dosavadními pěti ročníky v NBA odehrál skvělé sezony v dresu Barcelony, je znát, že je právem pyšný i na stopu, kterou zanechal v Evropě. A že v součtu s jeho americkým resumé jde o mimořádně tučný basketbalový účet. Česká jednička tohle všechno popisuje se samozřejmou věcností, která vás nenechá na pochybách: tenhle borec zná dobře svou cenu. Nemachruje. Naopak – chce pomoct. A ví, jak na to.

Začátek sezony byl přitom z pohledu Satoranského noční můrou: nejdříve dlouhá karanténa kvůli přísnému covidovému protokolu NBA, pak i prodělaný kronavirus. „Očekával jsem, že Tomáš si s touhle situací poradí jako zkušený hráč, kterým už je,“ suše glosoval celou šlamastyku hráčův agent Phillip Parun. Žádné výmluvy. 

Parun měl stoprocentní pravdu: Satoranský je na vrcholu své kariéry, pevně v sedle. Zvládl to tak, jak se sluší a patří na rozehrávače týmu NBA. 

S velkým přehledem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud