Adam Sušovský
16. října 2016 • 20:27

Chybí dřina i pokora. Plzeň potřebuje fén, čas zachránit sezonu pořád je

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tady. Michal Straka skončil v Plzni, dalo se to čekat. Fiasko proti Spartě bylo jen smutným vyústěním tragických výkonů ještě na jaře tak soudržného týmu. Jako každé trápení to přitom na první pohled začínalo hezky. Přišli zajímaví hráči a zdálo se, že tým přes léto spíše posílil. Semifinálové ambice byly na místě, O.K. Jenže jen ty ještě nikdy nikomu nestačily.



Nemůžu se zbavit dojmu, že Plzni chybí především dřina a pokora. Jsou to maličkosti, ale dávají do kupy kompletní mozaiku. Dominik Kubalík na jaře vládl střelcům extraligy a do nové sezony vlétl jako Ovečkin se zastrčeným dresem za chránič. Jenže góly s obvyklou kadencí nepřicházejí. Samo to nejde.

Ani gólman Matěj Machovský není v pohodě. Nejspíš už se viděl, jak chytá NHL za Detroit, kde v létě zazářil na kempu, nebo v KHL, kde údajně také vedl jednání. Jenže jestli se nepřecenil… Nabouchané léto, mnoho cestování, žádný odpočinek. To všechno se na jeho nepřesvědčivých výkonech podepsalo. Místo super zákroků předvádí místy hloupé a laciné chyby. I to Plzeň stojí body.

Tým se rázem ocitl v zoufalé situaci. Nikoli však neřešitelné. Byť je na marodce spousta důležitých hráčů (Kadlec, Stach, Hollweg, nebo Preisinger), pořád v plzeňské kabině nesedí parta, která patří na dno. Výměna trenéra je logickým a svým způsobem asi i jediným možným řešením.

Michal Straka šel na to po dobrém, teď ho musí nahradit tvrďák, který nikomu úlevy nestrpí a zároveň bude férový. Čas na záchranu sezony je, ale tým potřebuje fén.

Kdo Straku nahradí? Volný je třeba Peter Draisaitl, mnozí si v Plzni jistě vzpomenou na Milana Razýma, který Indiány dovedl k poslednímu titulu a teď mu jistě není dobře v krachující Slavii.

Osobně ale tipuju, že to nikdo z venku nebude. Majitel Martin Straka sáhne (i z finančních důvodů) do vlastních řad. Totální pecka by byla, kdyby se na střídačku postavil sám.

Spíš ale jako první zkusí přemluvit Jaroslava Špačka (asistenta reprezentace, který v Plzni pomáhá s tréninkem obránců), případně Pavla Vostřáka, který vede druholigovou farmu v Klatovech.

Nejhlasitěji se ale v Plzni šeptá o tom, že tým nakonec spadne do klína Jiřímu Hanzlíkovi, který trénuje starší dorost.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud