František Prachař
4. května 2015 • 14:03

Boxerský superšlágr. Historie si bude pamatovat jen peníze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to událost, kterou potřeboval nejen box, ale celý sport. Superšlágr Floyd Mayweather versus Manny Pacquiao dostal šerm paží po delší odmlce na absolutní výsluní a vygeneroval těžko představitelnou sumu 10 miliard korun. Realita je taková, že údaj o finančním úspěchu je v současném pojetí společnosti důležitější než triumf prvního jmenovaného, jehož defenzivní taktika byla méně atraktivní než agresivní styl poraženého.



Velké bitvy vyvolávají velké otázky. Nejen před samotným soubojem, ale zejména po něm. Stejné je to i po střetu Mayweathera s Pacquiaem.

Rozhodně to atraktivitou nebyl „Zápas století“. Tuto zprofanovanou značku mu dali pouze promotéři. Americký obranář vybodoval útočícího Filipínce ve dvanácti kolech. Pro zarytého fanouška šlo o zajímavou konfrontaci rozdílných stylů. Pro laika zase o těžko přehlednou motanici, kde se snažil jít víc za výhrou ten, který nakonec prohrál. Navíc bylo k vidění jen málo momentů, které by se daly označit za strhující.

Stoprocentně se ale jednalo o událost, která oslovila celý svět. Včetně boxersky tak nevýznamné země, jako je například Česko. A to je ono.

Sport v rukavicích, který v poslední době ničí podivné vytváření šampionů a machinace manažerů, co umí udělat mistra světa i z průměrného vyhazovače v nočním klubu, potřeboval megasouboj. Srovnání těch opravdu nejlepších. Ukázalo se, že když se tak stane, umí dát navzdory všech chybám a problémům dohromady obří jmění a zajistí maximální pozornost.

Nic víc, než nejbohatší sportovec světa a neporažený Mayweather versus král osmi váhových kategorií a filipínský kongresman Pacquiao, zkrátka v současnosti není. Navzdory tomu, že oba byli v 38 a 36 letech už nějakou dobu za absolutním vrcholem své výkonnosti.

Zápas samotný byl zrcadlem pro každého. Ať už pro hlavní aktéry, nebo pro masy, které se na ně dívaly.

Manažerům je verdikt ukradený

Mayweather si myslí, že ukázal, proč je jedničkou napříč historií. Pacquiao si myslí, že měl vyhrát, protože sok hlavně utíkal a vyhýbal se boji. Manažerům v obou táborech je verdikt v principu ukradený, protože z nich zorganizování kasovního trháku udělalo ještě větší rentiéry. Kdo má box rád, užil si celou událost a smířil se s výsledkem, protože byl šťastný, že se oba bijci po letech handrkování a dohadování konečně utkali.

Největší rozpaky a nejvíce otázek zůstane v hlavě těm, kteří boxem opovrhují, ale zvědavost je přinutila supershow v ringu sledovat. Chtějí mít v celé věci jasno. A nejde jim to. Je to totiž nelogické...

Jednu z nevětších událostí ve sportu, kde je účelem soupeři co nejvíce ublížit, ovládl chlápek jménem Mayweather, který se chová jako šachový génius – je o mnoho tahů napřed. Svou vypočítavostí a určitým druhem obranné dokonalosti nudí a irituje, ať už proti němu stojí sebelepší borec formátu Pacquiaa.

Verdikt je jasný. Nikdo nebude vzpomínat na detaily bitvy, ale všichni si budou pamatovat, že šlo o nejlukrativnější duel v dějinách sportu. Box tím ukázal, že se dokonale přizpůsobil současné době.

V té se sice hodně bojuje, často velmi agresivně, ale přitom je málokdy definováno, za co má smysl se rvát a co je skutečné vítězství. Výsledkem je blyštivý úspěch i bolestivá prohra. Záleží jen na tom, do jakého zrcadla se díváte.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud