František Suchan
2. října 2012 • 16:09

Příběh o hvězdném Girouxovi do Kladna. Má tahle pohádka smysl?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

To vám bylo tak. Všemocný a všemi obdivovaný král Jaromír si umanul, že do svého království povolá zdatného prince Clauda, s nímž ještě nedávno válčil bok po boku. Pokorní poddaní, zvyklí bez výhrad svou modlu slepě následovat, nadšeně provolávali slova díků… Ale, ksakru, nebude tohle spíš zbytečná machrovina? Nezničí to kladenskou symfonii, nad níž pomlaskává hokejová republika?



Na začátek je třeba zmínit jedno: Claude Giroux je bezesporu úžasný hokejista. Absolutní špička současné NHL, kuliferda, schopný vymyslet pravou hokejovou poezii i v zámořském provedení.

Centr, který si bez dlouhého sehrávání okamžitě porozuměl s Jaromírem Jágrem, zhmotnělé myšlence antického božstva na sport zvaný hokej.

Když nechám průchod představám, Giroux v dresu Kladna kouzlící proti Litvínovu na stadionu plném zašlého prachu, to je vážně bomba. Sen pro hokejového fajnšmekra, možnost spatřit nemožné, navíc jedinečná reklama pro extraligu široko daleko v hokejovém světě.

A právě tímhle se zřejmě Jaromír Jágr ve své snaze využít plody zámořské výluky řídí. Srdcem. S Girouxem mu v minulé sezoně bylo báječně, takže se po něm vrhnul silou, s jakou vzali štamgasti zdeptaní prohibicí útokem bary o uplynulém víkendu.

Přitom ten samý Jágr ještě nedávno tvrdil, jak musí být opatrný a posilami z NHL šetřit. Zaprvé, protože na všechny nemá peníze (viz průtahy s Kaberlem, odmítnutí Voráčka, Frolíka a Pavelce) a zadruhé, aby nezničil páteř extraligového týmu, který se dřív nebo později bude muset vyrovnat s úprkem hvězd zpátky k jejich zaměstnavatelům za velkou louží.

Oboje dvoje teď usilováním o Girouxovo angažování popírá. A tady nastupují fakta:

Giroux bude stát peníze. I kdyby hrál jen za nocleh a guláš v místním bufetu, pojistka jeho smlouvy, z níž mu zbývají dva roky za 8,5 milionu dolarů, bude něco stát. Před dvěma týdny nebylo na Tomáše Kaberleho, přitom jemu plyne z kontraktu nějakých 8,75 milionu.

Ale budiž, když na to Jágr najde prostředky… Jenže na kladenské zápasy už nepřijde víc lidí, než chodilo dosud. Maestro se svou továrnou na zázraky vyprodává arény napříč republikou už teď, dvakrát dokázal napěchovat i největší stadion v zemi, O2 Arenu, a není pochyb, že se mu to povede zase. Diváci totiž chodí hlavně na něj. I kdyby Jágra na ledě vozili na kolečkovém křesle, bude to pro českého fanouška víc, než deset zámořských hvězd.

Většina z těch, kteří se teď hrnou na tribuny, stejně přes veškerou snahu nás, novinářů, vůbec netuší, že existuje nějaký Žirůx, Žiró, nebo jak že se to jmenoval? Ale hele, támhle je náš Jarda! Foť ho!

Jaromír Jágr s parťákem Claudem Girouxem na tréninku Philadelphie Jaromír Jágr s parťákem Claudem Girouxem na tréninku PhiladelphieFoto Barbora Reichová (Sport)

Praví hokejoví nadšenci a znalci na extraligu vyrážejí pravidelně, občasní zvědavci teď kvůli číslu 68, ničemu jinému.

Průměrného fanouška by mnohem víc oslovilo, kdyby konečně za Spartu naskočil Patrik Eliáš, případně kdyby byl někdo schopný pojistit Davida Krejčího.

A pak je tu ještě jeden důvod: Kladno s kompletní formací z NHL Jágr, Plekanec, Tlustý – Kaberle, Židlický, v pohodě vyhrává, vesele ničí celou extraligu. Když se někdo cuká, porazí ho jen o dva góly, jinak v exhibičním tempu rozdává šestky a baví i příznivce soupeřů.

Tajně možná i ty z protihráčů, kteří se zrovna nemusejí na ledě motat a snažit si namluvit, že tušili, kam že půjde Plekancova přihrávka a že Jágr teď udělá tuhle kličku…

Ostatně, Tomáš Plekanec – schopnostmi srovnatelný s Girouxem, jen bohužel bez potřebných statistik z NHL vinou podprůměrných kolegů v Montrealu – si s Jágrem vyhoví jako málokdo. Zarputilec Jiří Tlustý zase lajnu výtečně doplňuje a zbytek „běžného“ kladenského týmu drží jakous takous integritu a pětky pohromadě. Až elitní formace odejde, převezme to zase nestárnoucí génuis Patera a jeho kumpáni.

Ale s Girouxem? Fantasticky fungující komando bude muset oželet jednu ze svých součástek, zřejmě by to odnesl Tlustý, momentálně autor šesti gólů v šesti utkáních. Plekanec by se pak musel šoupnout na levé křídlo, kde není zvyklý hrát. Nebo snad hodlá Jágr sesunout sestavou centra, který s kamennou tváří a v pohodovém tempu sbírá víc než dva body za zápas? Rozbourá kvůli svému snu to, co momentálně funguje dokonale?

Někdy je přece jenom potřeba dát na rozum v souboji se srdcem a místo vášnivého románku budovat pevný vztah. Radši ladit detaily smysluplného příběhu místo předkládání líbivé pohádky…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud