Ivo Pospíšil
5. února 2017 • 16:50

Nominace bez Davidové? Citlivá volba, byť by na mistrovství světa měla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvěma zlaty a jedním bronzem si podmanila domácí juniorské mistrovství Evropy. Přesto, když se zveřejnila nominace na MS v Hochfilzenu, talentovaná Markéta Davidová v ní chyběla. Na jednu stranu to může mrzet, protože věřím, že by to kdovíjaký krok vedle nebyl – na tu druhou je to ale od trenérů citlivá volba a vyslyšení jejích proseb, že se na takovouto úroveň ještě necítí. 



Nominace na mistrovství světa je uzavřena. A sledovat množství a intenzitu reakcí a diskuzí na ní, mi s úsměvem připomíná až fotbal nebo hokej a nikoliv biatlon, kterého se to tentokrát týká.

Mezi muži chybí Jaroslav Soukup, dvojnásobný olympijský medailista ze Soči, který však poslední měsíce tápe s formou a mezi ženami Lea Johanidesová a (zatím i) Markéta Davidová – dvacetiletá naděje, jež se v den zveřejnění nominace stala dvojnásobnou juniorskou mistryní Evropy.

Zasloužila by si tu šanci? Asi ano, dovedl bych si ji tam představit.  Byl by to však ideální čas? Těžko říct a v tomhle duchu trenéři jistě dobře vědí, co dělají.

Navzdory lesku právě získaných juniorských medailí, má co se elitní úrovně totiž Davidová stále co zlepšovat. Jen fakt, že nedělní stíhací závod vyhrála se šesti trestnými koly, ukazuje nejen její skvělý běh, ale i velký deficit ve střelbě a také ne právě mamutí konkurenci, která by její zaváhání bez omluvy využila.

Mezi současnými juniorkami dominuje, o tom žádná. Na mistrovství světa, kde ale budou létat ty nejelitnější rakety, by s takovou padla daleko dozadu a i štafeta, kde by mohla figurovat na pozici ženy číslo čtyři, by riskovala trestné kolo.   

I ona sama tohle dobře ví a několikrát dala jasně najevo, že by letošní šampionát klidně ochudila a spíše se soustředila na juniorské šampionáty. Někdo to může nazývat nedostatkem motivace a vlčí zarputilosti. Někdo ale za racionální zhodnocení svých možností a schopností, o nichž ví, že je třeba dále pilovat.

Trenéři jí tak v tomhle vyhověli. Evidentně nechtěli, aby její vzestup byl podrobený možná dalšímu, tentokrát až nezdravému tlaku a v případě neúspěchu riziku psychického bloku.

Takže ano, z pozice fanouška může absence Davidové mrzet, protože věřím, že by minimálně sbírala zkušenosti do příští, olympijské sezony. Na druhou stranu je to ale citlivá volba jasně zohledňující její přání a možnosti (byť elitní) juniorky.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud