Ivo Pospíšil
18. března 2019 • 16:00

Biatlonové rozpaky? Norská cesta cílí na mladé. Ale její čas není nekonečný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to riziko všech revolučních novinek v cizím prostředí. Nemusí se chytit hned. Nemusí se chytit nikdy. Ale ani není dobré ji zbrkle rozbombardovat při prvním nezdaru. Angažmá norských trenérů je velký krok proti zaběhlým standardům a tato se sezona ukázala, že není bez komplikací. Logicky. A je nutné ji vybrousit, protože takhle by dřív či později skončila nezdarem.



Na druhou stranu se ale zdá už od začátku během na delší trať. A při vší úctě k ikonám, jako jsou Vítková , Moravec nebo Šlesingr , kdy je už v jejich letech těžší předělávat zaběhlé návyky, zdá se, že tahle změna cílí hlavně na mladší nastupující generaci.

Na Davidové je vidět, že pod vedením Gjellanda zpřesnila, i 24letá a na MS nebývale rychlejší Jislová si nemůže nový trénink vynachválit. A to se cílí na nálet dalších talentovaných mladíků, které má norské know-how zasáhnout naplno.

Je to takřka podobné jako angažování Kateřiny Emmons , jež má vedle reprezentace učit i mladé biatlonisty. Když pomůže zkušeným, super, ale primárně má být už zřejmě její cíl učit správné návyky střelby ty mladé, tvárné.

Celý tento proces vypadá jako cílené stavění nastupující generace. Není náhodou, že se proto tak často přetřásá vzor Švédů. Taková je snová vize. A zní nadějně. Nevýhodou však je, že zabere čas. A ono je ošidné hrát si s trpělivostí fanoušků až moc dlouho. 

Trenér českých biatlonistů Egil Gjelland.
Trenér českých biatlonistů Egil Gjelland.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud