Ivo Pospíšil
4. září 2019 • 21:10

Češi bojují o další historický zářez. Proti Turkům favorité nejsou, ale…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou poprvé v samostatné historii na MS. Urvali tu už svou první výhru. A další meta je tak logická: zkusit ve čtvrtek porazit i silné Turky a dostat se mezi 16 nejlepších. Ne, čeští basketbalisté nejsou v tomhle duelu favorité – dávám jim šance 25:75. Ne, že by byli špatní, to jen Turci jsou tak dobří. Ale ani oni nejsou bezchybní. A pod tlak se dostali i sami selháním s USA. Zatlačit na ně ještě víc, kousat, být neodbytný, dál hrát tvrdou obranu a kombinační hru… a pak se může stát překvapení.



Mají za sebou tak trochu první menší vítězství, aniž by ještě s nimi absolvovali jediný souboj. Ač se u něj dost nervovali, když v úterý sledovali zápas Turků s USA, kdy byl týmu Ufuka Sarici nadosah tomu, aby úřadujícího mistra skolil. Pro Česko by to znamenalo krutou ránu.

Znamenalo by to je nejen muset pro postup do další fáze porazit, ale porazit je i o 12 a více bodů. Jenže Turci v klíčových dvou chvílích selhali. Jak na konci základní hrací doby, tak i v prodloužení, kdy nedali čtyři trestné hody a za sebou a padli 92:93. Sami se své výhody zbavili, což se jim může nevyplatit. A byť se tváří jakoby nic, dobře to v hlavách mají.

Den před zápasem se sice v hotelu fotili, usmívali, přesto se v pozadí snažili prohazovat tréninky, aby ušetřili víc času na regeneraci. Neúspěšně. Tam, kde proti USA nebyli příliš pod tlakem, tam teď proti Česku budou. Do utkání jsou pasováni jako favorit, jenže vratkost jednoho zápasu pro ně může být krizová.

Čím déle se Česku podaří držet s nimi krok, nahlodávat je, držet v nejistotě a pochybách, tím více bude tlak na ně sílit.

Jestli navíc něco, tak tým Ronena Ginzburga po rozporuplné přípravě (kdy porážel jen papírově slabší týmy), našel na MS ideální rozpoložení. Proti USA překvapil nebojácností, Japonsko porazil, a teď může cílit na další historickou šanci. Parta kolem Satoranského v Číně jasně ukázala, že se nevzdává, umí postavit semknutou obranu a v útoku poráží soupeře kombinací rychlých přihrávek.

Doposud je to sympatický basketbal.

Navíc duel s Japonskem též nabídl, že v tom nová akvizice Chicaga Bulls nemusí být sama. Tam, kde se rozstřílel Jaromír Bohačík s Blakem Schilbem, tam proti Turkům může udeřit zase Vojtěch Hruban či Ondřej Balvín. Navzdory absenci Jana Veselého tým zase připomíná saň o více hlavách.

Je to tým, který rozhodně od přípravy ušel kus cesty.

Bude to nicméně na silné Turky, skvělé střelce a fyzicky vybavené ranaře stačit? Být Češi s Veselým – MVP Euroligy, byli by pro mě favorité oni. Takhle však musí dál spoléhat na svůj plán B, který ale také drží a též zatím přináší výsledky.

S psychickou podporou za zády a cílevědomostí, kterou Češi mají, se evidentně vše ve čtvrtek schyluje k velké bitvě. Bitvě, která pak může klidně vejít do českých basketbalových dějin.

Jaromír Bohačík proti japonskému týmu
Jaromír Bohačík proti japonskému týmu

ANALÝZA MS: Češi rozjeli trojkovou smršť, Satoranského nahradil Schilb
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud