Jakub Dvořák
4. května 2016 • 15:56

Volnost, revoluce, zklamání. Bayern měl dostat od Guardioly víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v roce 2013 ohlásil Bayern Mnichov angažování trenéra Pepa Guardioly, byl z toho pořádný poprask. V Mnichově vyroste „druhá Barcelona“ mysleli si experti. Guardiola udělá z Bayernu ještě větší kolos, který bude dominovat v Evropě, přidávali do diskuze další. Po třech letech se španělský taktik s bavorským klubem rozloučí. Po dalším vyřazení před branou finále Ligy mistrů rozhodně ne s výsledky, kterými by se asi chtěl pyšnit.



Tehdy se to spojení zdálo jako z říše snů. Bayern, který měl za sebou doslova fantastickou sezonu pod Juppem Heynckesem, kdy triumfoval v Lize mistrů, v bundeslize a v Německém poháru, angažoval trenéra, kterého mnozí považovali za nejlepšího na světě. Vždyť Guardiola za sebou měl čtyři neuvěřitelné roky v Barceloně. Získal třikrát ligový titul a dvakrát ovládl Ligu mistrů, naprosto bravurní bilance.

Už od prvních dnů po nástupu v Bayernu se Guardiola činil. Postupně ho změnil k pohledu svému. Ať se jednalo o taktické prvky, rozestavení či způsob tréninků. Také mu nedělalo problém postavit se lidem, kteří působili v realizačním týmu po několik let. Pokud měl s někým problém, musel z klubu pryč. Až takovou moc španělský kouč měl.

Divoký závěr utkání Bayernu s Atlétikem Madrid, kde se do slovní potyčky dostali trenéři Guardiola se Simeonem
Divoký závěr utkání Bayernu s Atlétikem Madrid, kde se do slovní potyčky dostali trenéři Guardiola se Simeonem

Na oplátku měl Bayernu získávat trofeje a povznést klub na ještě vyšší úroveň. Zde však Guardiola narazil. Zatímco na domácí scéně to šlo snadně a trofeje přibývaly, v Evropě jeho tým nemohl prorazit. Z posledních třech sezon v Lize mistrů skončil bavorský velkoklub pokaždé v semifinále. Dál se tým, který se prezentoval typickou Guardiolovým pojetím hry, nedokázal probojovat.

Náhoda? Prostředky měl 45letý trenér neomezené. Na koho si ukázal, toho měl v týmu. A tak se nabízí otázka, zda se dá španělský inovátor považovat za nejlepšího kouče na světě. Hru Bayernu sice změnil od předchozích let k nepoznání, ale v měřítku s evropskou špičkou nedokázal vystoupat na úplný vrchol. Pokaždé se našel někdo, kdo Guardiolův systém dokázal přelstít a obejít. Ať už to byl Real Madrid, Barcelona či letos Atlético Madrid.

Nyní ho čeká angažmá v anglické Premier League. Do svých řad ho ulovil ambiciózní Manchester City. Čekají ho na Ostrovech úspěchy, nebo zopakuje tři roky z Bayernu? Pokud dál (tvrdohlavě) zůstane u své trenérské teorie a nezmění svůj styl pojetí fotbalu tak, aby obstál v kritických chvílích, troufám si tvrdit, že dopadne stejně. Hra, která fungovala v Barceloně, nesedla Bayernu a stejně tak nemusí padnout ani na zcela odlišný kádr City.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud