4. května 2016 • 11:52

Guardiola bez finále! Budu spát v klidu, říká kouč. Dělal chyby, zní kritika

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři roky trenéra Pepa Guardioly v Bayernu Mnichov jsou skoro u konce. Má v kapse téměř jistě třetí bundesligový titul v řadě, ale v Lize mistrů počítá jen zklamání. Výhra 2:1 v odvetě semifinále Ligy mistrů proti Atlétiku Madrid nestačila, v této fázi skončili němečtí šampioni vyřazení pokaždé pod vedením španělského trenéra. Taková bilance kazí hodnocení Guardiolovy éry.



S takovým názorem ale odcházející kouč Bayernu nesouhlasí. "Samozřejmě že bylo mým cílem vyhrát Ligu mistrů s Bayernem a snažil jsem se pro to udělat maximum. Dal jsem tomuhle týmu svůj život. Chtěl jsem vyhrát pohár, ale to, že se to nepovedlo, nemění nic na tom, jaký jsem tu strávil čas," řekl Guardiola po úterní výhře, která ale kvůli porážce 0:1 v úvodním duelu vzhledem k pravidlu o vyšším počtu vstřelených branek venku k postupu nestačila.

Bayern ve třetí sezoně za sebou vypadl v semifinále se španělským soupeřem. "Tituly jsou pouze statistiky. Jsem šťastný za ten čas tady, užíval jsem si to tu. Dal jsem hráčům všechno. Tvrdě jsem pracoval na adaptaci na bundesligu a snažil jsem se hráče zlepšovat. Můžu spát docela v klidu, ničeho nelituji," dodal pětačtyřicetiletý španělský trenér.

Vyhrát bundesligu? Samozřejmost, tvrdí v Německu

Zahraniční média jsou v hodnocení Guardiolova působení rozpolcená. „Jen vítězství v Lize mistrů potvrzuje postavení jako světového TOP klubu,“ uvádí Kicker v komentáři k vyřazení německých šampionů. 

Nezapomene se na chyby, které Guardiola v klíčových chvílích udělal. Deník die Welt připomíná, že proti Realu Madrid v roce 2014 zvolil špatnou taktiku, proti Barceloně udělal loni několik špatných rozhodnutí během zápasů, letos proti Atlétiku vzbudila negativní pozornost sestava pro první zápas bez opory Thomase Müllera.

Úspěch na bundesligové scéně nelze vzít jako polehčující okolnost - ten je braný v Bayernu jako samozřejmost. „Proto se nemůže v klubové historii zařadit do stejné řady jako Ottmar Hitzfeld, nebo Jupp Heynckes,“ připomíná Die Welt Guardiolovy předchůdce, kteří byli úspěšnější na evropské scéně.

Jako zklamání vnímá vyřazení Bayernu také server goal.com. „Podobné to musí být pro šéfa Bayernu Rummeniggeho. Nedíval se pouze na Německo, chtěl s Bayernem přerůst bundesligu a je zapálený po projekt evropské Superligy. Bundesligové tituly jsou pro Bayern normální.“

Guardiolova vizitka v Bayernu tak zůstane neúplná. Spravit si chuť zkusí od příští sezony v Manchesteru City.

Xabi Alonso smutně přihlíží oslavám Atlétika
Xabi Alonso smutně přihlíží oslavám Atlétika

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud