Jakub Hlaváč
21. září 2014 • 09:26

Hollweg exemplární trest zaslouží. Snad se poučí a vrátí lepší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset zápasů může Ryan Hollweg přemýšlet o svém hokeji. Tak dlouhý trest mu vyměřila disciplinární komise. A já s ní souhlasím, štráf je to zasloužený. Pokud se Američan nezačne mezi mantinely chovat jinak, bude na obtíž i své Plzni.



Nejprve chci napsat, že Ryan Hollweg má podle mě úžasné přednosti. Přednosti, které mnoho tuzemských hráčů nemá. Jeho obětavost při blokování střel při oslabeních je neskutečná. Jeho oddanost svěřenému dresu taktéž.

Chápu, že vlastními fanoušky a spoluhráči je milován a zbožňován. Za výše zmíněné naprosto zaslouženě. Rád bych do výčtu jeho ctností přidal i zdravou tvrdost. Bohužel, nemohu. Protože ta je až moc často daleko za hranou.

V této sezoně jsem ho viděl v akci dvakrát. Na Spartě a na Slavii. Oba zápasy pro něj skončily předčasně. Oba za hodně jiných podmínek.

Ryan Hollweg Ryan HollwegFoto Pavel Mazáč (Sport)

V Holešovicích se dostal do konfliktu s Jaroslavem Hlinkou. Vše začalo nepodařeným hitem, pokračovalo oplácením ze strany sparťana a končilo pěstí v jeho obličeji. Místo, aby Hollweg nechal svého soka vyfaulovat se, sám ztratil nervy a udeřil. Zbytečně.

Proti sešívaným to chytlo ještě trochu větší grády. Obětí pokusu o hit se stal Tomáš Vlasák. V poslední chvíli se mu pokusil instinktivně uhnout, odnesl to řádným koňarem přes stehno. A mohl si gratulovat, že mu noha po zápase povolovala alespoň kulhavou chůzi.

Hodnotit následné simulantské představení Michala Poletína (ačkoliv neschvaluji ani máchání rukama před jeho obličejem), je zase jiný příběh, nebudu se tu o něm rozepisovat. Chování to bylo ostudné, to bezpochyby.

Zpátky k Hollwegovi. Není pro něj ŽÁDNÁ omluva, že NECHTĚL nikoho zranit. Za své činy je zodpovědný. Že se mu nepodaří trefit hrudník či rameno a odnesou to soupeřovy nohy je zkrátka špatně a neexistuje polehčující okolnost.

Výše trestu se mi zdá opodstatněná především proto, že se nejedná o první úlet. Nejedná se ani o druhý úlet. Ani o třetí. Byl tady zákrok na Róberta Petrovického (5 zápasů), Michala Hlinku (3 zápasy), Jiřího Gulu (3 zápasy) a další.

Pokud někdo argumentuje tím, že v NHL by se to posuzovalo jinak a snad by si podobných incidentů nikdo ani nepovšiml, nechť se podívá na tamní trestní rejstřík inkriminované osoby. Ukázka je k nahlédnutí například ZDE.

 Vražení na hrazení, vražení zezadu či zákroky holí. Lahůdky.

Nevěřím tomu, že se Hollweg vrátí do ligy jako vyměněný. Že se jeho jméno bude vyhýbat disciplinárním řízením. A pokud se tak nestane, tak nevěřím, že bude prospěšný své Plzni. Protože ani na Spartě ani na Slavii jí nepomohl.

Naopak. V obou případech sebral zbytku svého týmu šanci na srovnání a především v pátečním kole to bylo naprosto markantní.

Nicméně, rád budu překvapen.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud