Jakub Konečný
26. září 2016 • 13:45

Ščasný neplnil ve Spartě náročné úkoly. Proto musel z Letné jít

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když loni v dubnu vystřídal odvolaného Vítězslava Lavičku, dostal Zdeněk Ščasný za úkol dodat stagnujícímu týmu potřebný impulz a zkusit ještě získat titul. Impulzivní kouč ani jeden krátkodobý cíl nesplnil. A neuspěl ani při dosahování těch střednědobých, proto jeho angažmá ve Spartě skončilo předčasně.



Změnit charakter týmu ve smyslu větší agresivity a rychlosti, zvýšit jeho taktickou variabilitu, ovládnout domácí scénu a postoupit do Ligy mistrů. To byly čtyři hlavní body náročného zadání, které dostal Zdeněk Ščasný poté, co na Letné loni v létě podepsal dlouhodobou smlouvu.

Byť do toho šel energický trenér na plné pecky a s vervou, která je mu vlastní, nestačilo to. Sparta nehrála agresivněji, jen víc faulovala, směrem do rychlosti se její hra rovněž nijak neposunula – spíš naopak. Titul obhájila Plzeň a nevyšly ani dva pokusy o postup do Ligy mistrů, i když zvlášť Steaua Bukurešť byl hodně hratelný soupeř.

Pozitiva na Ščasného éře tak byla vlastně jen dvě – naučil hrát tým v alternativním rozestavení 3-5-2 a právě i díky tomu David Lafata a spol. postoupili až do čtvrtfinále Evropské ligy, což je úspěch, který naplno doceníme zřejmě až později.

Očekávaný progres výkonnosti však v této sezoně nepřišel, Sparta naopak tápe a například v derby už vyloženě trápila sebe i své početné fanoušky. Poté, co hráči v rudých dresech podali chaotický výkon bez jiskry a patřičného zaujetí, bylo jasné, že se jejich kouč ocitl na konečné.

Na další společný pokus o vzepětí už neměl sílu on ani mužstvo.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:2. Derby rozhodl Mešanovič se Zmrhalem
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud